با کمبود آهن در کودکان چه کنیم؟

به گزارش کودک پرس، پگاه میرجعفری کارشناس تغذیه به بررسی موضوع کمبود آهن در کودکان پرداخت و آن را در یادداشتی اختصاصی به کودک پرس ارائه کرد.

 

از آنجایی که آهن از عوامل مهم در تولید واحدهای انرژی ATP مورد نیاز بدن بخصوص مغز و همچنین در ساخت هموگلوبین ها و میوگلوبین ها و خون سازی نقش بسزایی دارد؛ از جمله مواد معدنی بسیار ضروری در رشد و تکامل مغز خصوصا در 2 سال اول زندگی به شمار میرود. چراکه در این دوران، مغز برای رشد مناسب به انرژی و اکسیژن زیادی نیاز دارد.

تحقیقات نشان میدهند که ضريب هوشي کودکان کم خون10-5 امتياز کمتر از سایر افراد هم سن و سالشان است که این امر موجب کاهش قدرت يادگيري و افت تحصيلي میگردد. همچنین کمبود آهن باعث کاهش ایمنی دفاعی و مقاومت بدن در مقابل بيماريها میشود. و جالب است بدانید که فقر آهن شايعترين كمبود تغذيه‌اي در جهان به شمار میرود. پس باتوجه به آنچه از اهمیت آهن گفته شد، ضرورت تغذیه مناسب مادر و کودک بسیار مشهود میگردد.

بهتر است کودکان تا 2 سالگی حتما از شیر مادر تغذیه شوند و همزمان در رژیم غذایی مادر منابع غنی آهن از جمله گوشت قرمز و مرغ، اندامهاي احشايي (جگر دل و قلوه) و همچنین غذاهای دریایی نظیر ماهی و میگو استفاده شود. قابلبت جذب آهن موجود در این مواد از 20 تا 30 درصد میباشد. در کنار این گروه از مواد غذایی میتوان از سبزی ها، مغزدانه ها، حبوبات و غلات که قابلیت جذب آهن شان بین 3 تا 8 درصد است استفاده نمود. و پس از 2 سالگی نیز این مواد در رژیم غذایی کودکان حتما قرار بگیرد.

دریافت ویتامین C باعث افزایش و مصرف تانن ها (چای، قهوه و ادویجات)، آنتی اکسیدان ها و همچنین مقادیر زیاد کلسیم سبب کاهش در جذب آهن میگردد. به همین دلیل اصلاح رژیم غذایی تاثیر بسزایی در جذب حداکثری آهن از مواد غذایی ذکر شده دارد.

درصورت کمبود شدید آهن میبایست با نظر پزشک متخصص، آهن مورد نیاز بدن را از راه قطره و قرص با دوزهای مشخصی به شرح ذیل تامین کرد.

 نوزادان کم وزن 2 میلی گرم / کیلوگرم وزن بدن از هنگام دوبرابر شدن وزن
 کودکان 6تا 24 ماهه 2 ميلی گرم / کیلوگرم وزن بدن (از 6 تا 24 ماهگی)
 کودکان 2تا 6 ساله 30 ميلی گرم / یکبار در هفته / یک دوره 3 ماهه / در سال
 کودکان7-14 ساله 60 ميلی گرم / یکبار در هفته/ یک دوره 3 ماهه / در سال
 نوجوان دختر 14تا 19 سال 60 ميلی گرم / یکبار در هفته/ یک دوره 4 ماهه / در سال
 نوجوان پسر 15تا 19 سال 60 ميلی گرم / یکبار در هفته/ یک دوره 4 ماهه / در سال
 زنان سنین باروری 15 تا 49 سال 60 ميلی گرم / یکبار در هفته/ یک دوره 4 ماهه / در سال
 زنان باردار و شیرده 60 ميلی گرم آهن +400 میکروگرم اسید فولیک / روزانه /از پایان ماه 4 بارداری تا 3 ماه پس از زایمان