۱۲هزار کودک سیستان‌وبلوچستانی زیر چتر بهبود تغذیه کمیته امداد

به گزارش کودک پرس ، مسئله‌ای که موجب شده تا محققان، تغذیه نادرست و نبود مواد غذایی کافی را جزو مهم‌ترین عوامل مؤثر در بروز بیماری‌های جسمی، روحی و روانی و به تبع آن آسیب‌های اجتماعی عنوان کنند. استان‌های سیستان‌وبلوچستان، هرمزگان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، کرمان، ایلام و بوشهر از جمله مناطقی هستند که از این معضل رنج می‌برند؛ مسئله‌ای که سبب شده کمیته امداد برای آن برنامه ویژه‌ای ارائه کند. در این میان سیستان‌وبلوچستان اولین استانی است که طرح بهبود تغذیه کودکان محروم از ابتدای سال در آن اجرایی شده است. در همین رابطه مدیرکل کمیته امداد استان سیستان و بلوچستان روز گذشته اعلام کرد: «به منظور رفع سوء تغذیه در بین کودکان زیر شش سال، امسال ۱۲هزار و ۸۹۷ کودک از سبد غذایی این نهاد بهره‌مند شده‌اند.»

مشکلات تغذیه‌ای، کمبود یا بی‌توجهی به ویتامین‌ها و پروتئین مورد نیاز بدن از جمله دلایلی است که سبب شده در برخی از مناطق کشور با فقر غذایی مواجه باشیم که در این میان می‌توان از سیستان و بلوچستان نام برد.
یکی از کارشناسان تغذیه در این خصوص می‌گوید: «سوء تغذیه پروتئین ـ. انرژی، کم‌خونی، فقر آهن، اختلالات ناشی از کمبود ید، روی، کلسیم و ویتامین‌های A، B۲ و D. از جمله عواملی هستند که نقش مهمی در سوء تغذیه بازی می‌کنند.»
دکتر رضا حسینی با اشاره به عواقب سوء این مهم می‌افزاید: «فقر سبب ایجاد سوءتغذیه و ناتوانی جسمی و ذهنی می‌شود که به نوبه خود فقر بیشتری را به دنبال خواهد داشت.» وی ادامه می‌دهد: «با این حال نباید فراموش کرد که فقر تنها علت سوء تغذیه نیست و عوامل فرهنگی، اجتماعی و بهداشت و سلامت عمومی جامعه نیز در ایجاد سوء تغذیه نقش دارند.»
۷ استان دچار فقر غذایی هستند
وجود خشکسالی و بی‌آبی از جمله دلایل مهمی است که سبب شده این روز‌ها مردم سیستان‌وبلوچستان به نوعی دچار فقر غذایی شوند و نتوانند مواد مورد نیاز بدن خود را تأمین کنند. نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی در این خصوص می‌گوید: «در حال حاضر درصد مردم استان سیستان‌وبلوچستان فقر غذایی دارند و از هر نظر که فکر کنید در شرایط نامطلوبی هستند.»علیم یارمحمدی می‌افزاید: «خشکسالی‌های چند سال اخیر در کنار نبود آب آشامیدنی سال از جمله مشکلات مهم تغذیه‌ای مردم مناطق محروم در این استان است.»
کارشناس ارشد تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم‌پزشکی زاهدان نیز درباره این موضوع می‌گوید: «وضع اقتصادی نامطلوب، کم‌سوادی و بی‌سوادی و دسترسی کم به مواد غذایی که حاصل فقر اقتصادی خانوار است، مشکلات فرهنگی، شرایط جغرافیایی و… در ایجاد این ناامنی مصرف غذایی مؤثر هستند.»منصور شهرکی می‌افزاید: «این موضوع می‌طلبد تا دست‌اندرکاران برنامه امنیت غذایی با انجام کار‌های کارشناسانه ضمن رسیدگی به این مهم در فکر رفع این محرومیت‌ها باشند.» البته فقر غذایی تنها به این استان تعلق ندارد و سایر مناطق کشور نیز از این مهم رنج می‌برند.
رئیس انستیتوی تحقیقات تغذیه کشور در این باره می‌گوید: «هفت استان کشور شامل سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، کرمان، ایلام و بوشهر دچار ناامنی تغذیه‌ای شدید هستند و در وضعیت بحرانی قرار دارند.» دکتر مجید حاجی‌فرجی می‌افزاید: «طرح جامع الگوی مصرف غذا هر ۱۰ سال یک بار در کشور توسط انستیتوی تحقیقات تغذیه انجام می‌شود. آخرین بار نیز این تحقیق در سال ۸۲ انجام شد و مطابق زمان‌بندی‌مشخص شده، آخرین تحقیق باید در سال ۹۱ انجام می‌شد که به دلیل عدم‌تخصیص اعتبار به انستیتو، تحقیقات صورت نپذیرفت.»
وی ادامه می‌دهد: «در نهایت نیز این کار به صورت یک طرح ملی سند مراقبت غذا و تغذیه در شش استان ناامن آغاز شد و قرار است سالانه سه یا چهار استان به آن اضافه شوند.» به گفته وی، یکی از مصارف این طرح به دست آمدن وضعیت امنیت تغذیه‌ای، کمبود‌ها و وضعیت خانوار از لحاظ درآمد و خوراک است.
برنامه‌ریزی ویژه کمیته امداد برای بهبود تغذیه ۱۲هزار کودک
از آنجا که رفع فقر و محرومیت‌ها در مناطق محروم یکی از اولویت‌های کمیته امداد است، لذا این نهاد به منظور رفع بهبود تغذیه در میان کودکان دچار سوءتغذیه در استان سیستان‌وبلوچستان در سال جاری برنامه ویژه‌ای را در دستور کار قرار داد.  ‌مدیرکل کمیته امداد استان سیستان و بلوچستان در این خصوص می‌گوید: «طبق برنامه‌ریزی‌های انجام گرفته برای حمایت تغذیه‌ای کودکان دچار سوء‌تغذیه زیر پنج سال که با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و کمیته امداد اجرا می‌شود، ۱۲هزار کودک زیر شش سال تحت پوشش این طرح قرار می‌گیرند.»
سیدمهدی عبادی می‌افزاید: «سال جاری ۱۲ هزار و ۸۹۷ کودک کمتر از شش سال دچار سوء‌تغذیه شناسایی شده است که ۸۵ درصد از کودکان مشمول این طرح از خانوار‌های غیرمددجو و مابقی از خانوار‌های تحت حمایت این نهاد هستند.» مدیرکل کمیته امداد استان با اشاره به اینکه در هر دوره شش ماهه ۳۰ درصد کودکان دچار سوء تغذیه بهبود می‌یابند، ادامه می‌دهد: «برای هر کودک زیر نمودار رشد طبیعی، سبد غذایی به ارزش ۱۰۰ هزار تومان تعریف شده که با همکاری مرکز بهداشت شهرستان‌های این استان تهیه شده است و در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد.»
این مسئول در خصوص مواد غذایی که برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده است، می‌گوید: «به کودکان دارای سوء‌تغذیه هر ماه سبد غذایی شامل برنج، عدس، پنیر، کنسرو ماهی، تخم‌مرغ، ماکارونی، حبوبات و شیر پاستوریزه تعلق می‌گیرد تا ان شاءالله در یک دوره مشخص، مراحل رشد و تکامل طبیعی کودک طی شود.» عبادی با اشاره به اینکه پایش و نظارت مستمر از فعالیت‌های اجرایی این برنامه با همکاری کمیته امداد و مرکز بهداشت شهرستان‌های این استان صورت می‌گیرید، می‌افزاید: «در صورتی که پس از یک دوره شش ماهه دریافت سبد غذایی وضعیت رشد و اندازه‌گیری وزن کودک دارای شرایط مطلوب باشد، به عنوان کودک بهبود یافته در نظر گرفته و از برنامه حمایتی این نهاد خارج می‌شود.»
منبع: روزنامه جوان