در بخش خردسال؛ “گورخر سیاه” اقتباسی از یک افسانه آفریقایی

به گزارش کودک پرس ، شراره طیار توضیح داد: تابستان امسال به دعوت کمپانی “کیدز” برای شرکت در جشنواره “اینزل زامر” به آلمان سفر کردم. البته پیش‌تر با پییر دامینگر و کمپانی آن‌ها آشنایی داشتم و شنیده بودم که برای جشنواره امسال در حال تولید نمایش تازه‌ای برای خردسال هستند و همسر او نویسندگی، طراحی و بازی‌سازی آن را بر عهده دارد.

او ادامه داد: از شنیدن متن نمایش بسیار شگفت زده شدم و از بربل مایا اجازه گرفتم تا متن را در ایران و به شیوه خودم به اجرا برسانم. آن‌ها هم که بسیار مشتاق فعالیت‌های هنری بینافرهنگی هستند فورا پذیرفتند و متن را ترجمه کردند. این کمپانی قبلا نمایش “سلطان و گاگول” را به صورت مشترک با بازیگران ایرانی در جشنواره اجرا کرده است.

طیار با این توضیح که پانزده سال است معلم خردسالان هستم، افزود: در این سال‌ها دیده‌ام همان‌طور که دغدغه‌های بشر در برهه‌های مختلف تغییر می‌کند، حوزه پرورشی کودکان هم از این دگرگونی مستثنا نیست. هر بار که تصمیم می‌گیرم نمایشی برای این رده سنی تولید کنم از خودم می‌پرسم دقیقا الان دغدغه آموزشی مهم این رده سنی چیست؟ و قطعا این مسئله بی‌ارتباط به دغدغه این روزهای آدم بزرگ‌ها نیست.

او با بیان این که در کلاس‌های فلسفه برای کودک بسیار به مسئله “ماهیت وجودی” می پردازم، تصریح کرد: احساس می‌کنم ما انسان‌ها روز به روز بیشتر از خود حقیقی‌مان فاصله می‌گیریم و این اتفاق در آموزش به کودکانمان هم بی‌تاثیر نیست؛ متن نمایش “گورخر سیاه” نیز به همین مسئله می‌پردازد.

طیار با این توضیح که نمایش توسط یک قصه‌گو و یک عروسک‌گردان اجرا می‌شود، گفت: عروسک‌های این نمایش با مچاله کردن و فرم دادن به کاغذهای کاهی ساخته شده. در آغاز نمایش به هر یک از تماشاگران یک کاغذ داده می‌شود و از آ‌ن‌ها می‌خواهیم با مچاله کردن آن، یک موش بسازند و به این وسیله اشاره‌ای داریم به تقویت مهارت دست‌ورزی و تخیل که شاخصه اصلی این رده سنی است.

در این نمایش می‌بینیم، گورخری که یک روز صبح متوجه می‌شود خط‌هایش ناپدید شده‌اند و دوستانش او را طرد می‌کنند. اما او در نهایت با مهر و زیبایی‌هایش به دیگران، خط‌هایی از جنس مهتاب به دست می‌آورد، خط‌هایی که هیچ گورخری تا حالا شبیه آن را نداشته است.

نمایش”گورخر سیاه” توسط بربل مایا با اقتباس از یک افسانه آفریقایی نوشته شده است. طراح و کارگردان نمایش شراره طیار و بازی‌سازان فهیمه باروتچی و شراره طیار هستند.

صبا قدیمی ساخت عروسک را بر عهده دارد و شاعر و آهنگ‌ساز نمایش نیز امیرحسین انصافی است.

بیست‌وپنجمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان با دبیری مریم کاظمی از ٢٩ آبان تا ٤ آذرماه با میزبانی همدان برگزار می‌شود.

منبع: اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی