به گزارش کودک پرس ،افسانه علی طاووسی، نویسنده کتاب کودک در شهرستان دماوند گفت:«روز کتاب کودک یک روز جهانی است که هرساله دوم آوریل، مصادف با چهاردهم فروردین ماه، به علت اهمیت و نقش مهمی که کتاب در زندگی کودکان و شکلگیری شخصیت آنان دارد، برگزار میشود.»
او در ادامه بیان کرد: «خیلی از کودکان و نوجوانان علاقه ای به کتاب خواندن ندارند و یکی از ریشههای اصلی این موضوع خانواده است. به دلیل اینکه کودکان و نوجوانان از دوره خردسالی، هر چیزی که برای آنان خریداری شود، به آن علاقمند میشوند و این نشان میدهد که مثلا پوشیدن لباس، خوردن غذاها و… برای آنان ضروری است و کم کم این موضوع موجب میشود که فرزند با این رفتار اخت پیدا کرده و یاد بگیرد که نیازهای اولیه خود را بر طرف کند. اگرخانواده یعنی پدر و مادر از دوره کودکی فرزند، خرید کتاب را در سبد خرید خانواده قرار دهند و فرزندان را از ابتدا به کتاب خواندن علاقمند کنند، فرزندان عادت کرده و به کتاب خواندن علاقمند میشوند و آن را در ردیف نیازهای ضروری میدانند، اما متاسفانه در کشور ما، به این موضوع اهمیت داده نمیشود و خیلی از خانوادهها هستند که حتی یک کتاب هم برای فرزندان خریداری نمیکنند یا در خیلی از خانهها، کتاب حالت دکور دارد. اگر این فرهنگ در میان خانوادهها نهادینه شود، نقش بسیار مهمی در ترویج کتابخوانی کودکان دارد.»
نویسنده کتاب کودک گفت:«نکته قابل توجه دیگر این است که خیلی از خانوادههایی هم که کتاب خریداری میکنند، توجه نمیکنند علاقه و سلایق فرزندان متفاوت است، مثلا یک کودک به کتاب سرگرمی نیاز دارد یا کودک دیگری به کتابی پر از تصویر نیازمند است یا دیگری به کتابی علمی، و…. در اصل هر انسانی یک سلیقه متفاوت دارد و اگر پدر و مادرها به این موضوع توجه کنند و در زمینهای که فرزند دوست دارد برای او کتاب بخرند، کودکان نیز به کتاب علاقمند میشوند.»
طاووسی ادامه داد: «در سالهای اخیر تنوع کتب کودک، بهتر شده و انواع کتابهای کودک موجود شده، حتی کتابهایی با جلد پلاستیکی وجود دارد که کودک هنگام حمام هم توانایی استفاده از آن را داشته باشد. پدر و مادر در این موضوع نقش بسیار مهمی دارند و باید آنقدر کتاب را ارزشمند بدانند و هنگامی که به فرزندان قول خرید وسیلهای را به عنوان جایزه میدهند، آن وسیله کتاب باشد یا برای تشویق بیشتر کودکان به خواندن کتاب، راه تعیین جایزه بسیار عالی است.»
او در ادامه تاکید کرد:«مثلا به فرزند بگویند اگر 5 کتابخواندی و توان تعریف و خلاصهگویی آنان را داشتی، جایزهای برای تو خریداری میشود. یکی دیگر از روشهایی که در جهت علاقه مند سازی کودکان به مطالعه کتاب توصیه میشود، همخوانی پدر و مادر با فرزند هنگام خواندن کتاب است. همچنین عضو کردن کودکان در کتابخانهها یا کانونهای پرورشی فکری بسیار مهم است. از طرفی مدارس و آموزش پرورش هم در این قضیه باید نقش داشته باشند مثلا هدایایی که در مسابقات مختلف به دانشآموزان اهدا میشود، کتاب باشد و همچنین کتابخانهها تجهیز شوند و کتب بیشتری را برای امانت به کودکان بدهند.»
او با تاکید بر اینکه کتاب برای پیشرفت کودکان بسیار موثر است، ادامه داد:« کتاب در بینش و نگرش کودکان بسیار موثر بوده و کمک میکند که کودکان در همه امور، از لحاظ ادبیات با دایره وسیعی از واژگان و لغات آشنا باشند و در امور صاحب نظر شوند. تحقیقات نشان میدهد کودکانی که از کودکی کتاب میخوانند، در سخن گفتن، موفق تر بوده و فن سخنوری آنان بهتر است. از طرفی کتاب خواندن، مخصوصا کتابهای مختلف، از قومیتها و ملیتهای مختلف، موجب آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم شهرها، کشورها و جهان پیرامون خود میشود. ما نمیتوانیم آینده را پیشبینی کنیم، اما متاسفانه با وجود انواع بازیهای دیجیتالی و… بچهها ترجیح میدهند که بیشتر فرصت خود را در این فضاها بگذرانند و شاید علاقه چندانی به کتاب نداشته باشند، اما احتمالا در آینده نزدیک چاپ کتابهای کاغذی کمتر خواهد شد، همانطور که الان هم به همین صورت است، ولی می توان کودکان را به سمت استفاده از کتب الکترونیکی هدایت کرد که الان به راحتی در بسیاری از سایتهای معتبر در دنیا یا در ایران موجود است و امیدواریم که فرهنگ کتابخوانی در بین نسل کودک و نوجوان از بین نرود.»
این نویسنده کتاب کودک عنوان کرد:«در واقع میتوان گفت همانطور که از کودکی در شعرها و درسها خوانده ایم، کتاب بهترین دوست و راهنمای انسان و بهترین سلاح برای جنگ با نادانی است، برای اینکه بتوانیم از نادانی و جهالت، بیرون آمده و به سمت رشد و شکوفایی گام برداریم، مطالعه کتاب میتواند بسیار سودمند باشد و تحقیقات نشان داده افرادی که مجرم و بزهکار هستند، اکثرا افرادی هستند که کتاب نمیخوانند و خواندن کتاب موجب رشد و تکامل شخصیت در انسان شده و از بسیاری از آسیبهای اجتماعی میتواند جلوگیری کند.»
ارسال دیدگاه