کودک را آماده شنیدن «نه» کنید!

به گزارش کودک پرس ، در خانه یکی از فامیل‌ها نشسته اند. فرزندشان مدام از کنار وسایل تزیینی و شکستنی می‌دود و بار‌ها مادرش را به دنبال خودش می‌کشاند. هر لحظه ممکن است یکی از وسایل تزیینی یا گران قیمت خانه فامیل شان را بشکند. پدر و مادرش هم از دستش خسته شده اند و نمی‌توانند در پاسخ به درخواست کودکشان که می‌گوید: «من می‌خواهم این‌جا بازی کنم»، بگویند: نه؟! این‌جا، جای بازی کردن نیست.

همین مساله در مواقعی که کودک با پدر مادر در خیابان قدم میزند و کودک با دیدن مغازه اسباب بازی فروشی دست پدر یا مادر خود را میکشاند و میگوید:من آن اسباب بازی (عروسک) را میخوام. در اولین واکنش پدر و یا مادر بی توجهی میکنند و به راه خود ادامه میدهند و کودک انقد پافشاری میکند و شاید هم انقدر گریه کند تا پدر و مادر خود را مجبور به خرید آن اسباب بازی (عروسک) کند.

والدین باید این را بدانند که کودکان معمولا با شنیدن واژه نه واکنش منفی نشان می‌دهند، بعضی از کودکان به راحتی این کلمه را نشنیده می‌گیرند، اما بعضی‌های شان هم از شنیدن این کلمه خشمگین می‌شوند. توجه داشته باشید که گفتن بیش از حد نه به کودکان، باعث می‌شود این کلمه اثر بخشی خود را از دست بدهد؛ بنابراین باید راه‌های بهتری برای محدودیت‌های منطقی فرزندان تان پیدا کنید.

پدر و مادر‌ها باید از همان دوران نوپایی به طور مستقیم به فرزندان شان نه بگویند و گاهی با بیان جملاتی به آن‌ها دستور هم بدهند. اگر مادران در مواقع مناسب به طور جدی، محکم و با محبت به فرزندانشان نه بگویند و با آن‌ها مخالفت کنند، هیچ گونه آسیبی به شخصیت آن‌ها وارد نمی‌شود و آن‌ها به مرور زمان با این محدودیت‌ها آشنا خواهند شد و به آن‌ها عادت خواهند کرد.

به کودک خود حق انتخاب بدهید مثلا: هنگامی که کودک درون اتاق مشغول به بازی با توپ است، والدین می‌توانند به جای گفتن این که «نه، در اتاق توپ بازی ممنوع است» بگویند «در اتاق فقط توپ را قل بده و وقتی بیرون رفتی، آن را پرتاب کن». با گفتن این جمله کودکان احساس می‌کند که می‌توانند بین بیرون و داخل خانه جایی را برای بازی انتخاب کند.

اگر احساس می‌کنید که فرزندتان در موقعیتی قرار گرفته است که باید به او نه بگویید، از قبل او را آماده شنیدن نه کنید؛ به طور مثال اگر می‌خواهید با فرزندتان به مغازه اسباب بازی فروشی بروید و برای دوستش کادوی تولد بخرید و می‌دانید با درخواست‌های مکرر او در مغازه مواجه خواهید شد پس از قبل او را آماده شنیدن نه کنید. به جای این که مرتب در مغازه بگویید: «نه، این اسباب بازی را برای تو نمی‌خرم» بهتر است قبل از آن که وارد مغازه شوید، به او بگویید «امروز می‌خواهیم برای دوستت اسباب بازی بخریم، نه برای تو». بنابراین فرزندتان با آمادگی بیشتری برای شنیدن نه، با شما وارد مغازه خواهد شد.
کودکان معمولا مفهوم کلمه نه را از حالت چهره شما مادر ویاپدر عزیز می‌فهمند پس شما می‌توانید به جای استفاده از کلمه نه، تنها حالت چهره تان را تغییر دهید و به طور مثال، اخم کنید. والدین فراموش نکنند که تغییر حالت چهره، بسیار تاثیرگذارتر از مخالفت‌های کلامی است.

علت نه گفتن تان را به کودک خود توضیح دهید. هرچند بعضی والدین معتقدند که کودک شان به طور کامل متوجه منظور آن‌ها نمی‌شود و دلایل آن‌ها را درک نمی‌کند، اما نباید فراموش کرد که توضیح علت مخالفت با در خواست کودک در تربیت کودک لازم است. البته باید قبول کرد که معمولا درک چنین دلایلی از سوی کودکان مدتی طول خواهد کشید، اما با گذشت زمان همین صحبت ها، اثر بخش خواهد بود.

بهتر است قبل از مخالفت با کودک خود درمورد اینکه” چرا این درخواست رو از من داری” و یا “دلیل خواسته تو چیست” صحبت کنید شاید با شنیدن حرف‌های کودک خود بفهمید که خواسته اش معقول است و به راحتی بتوانید او را به خواسته اش برسانید.

در نتیجه:
سعی کنید کودک، اماده پذیرفتن و شنیدن مخالف‌های منطقی شما باشد وحتما در جای ومکان‌هایی از کلمه منفی “نه” استفاده کنید نگذارید کودکان لوس و ننر بزرگ شود این برای شخصیت شکل گرفته او درآینده مضرراست و شاید به دلیل اینکه نمی‌تواند بعد‌ها به همه خواسته‌های خود برسد دچار افسرگی و پرخاشگری شود.

به یاد داشته باشد که از نه گفتن زیاد هم باید پرهیز کرد تا اثر بخشی خود را از دست ندهد.

 

 

 

منبع: پارسینه