به گزارش کودک پرس ، بیماری هیرشپرونگ، نوعی بیماری ژنتیک جدی در کودکان است که تقریبا بین هر 5000 تولد، یک کودک مبتلا وجود دارد. این بیماری باعث یبوست یا اسهال مزمن، استفراغ، بیاشتهایی و نفخ در شکم میشود.
این بیماری در واقع اختلالی عصبی عملکردی در ناحیه شکمی است که در آن تمام یا بخشی از روده بزرگ یا قسمتهای ابتدایی دستگاه گوارش فاقد اعصاب بوده و در نتیجه دچار اختلال عملکردی میشوند. همچنین بخشی از روده کودکانی که با این بیماری متولد میشوند، به طور دائمی فشرده و باریک بوده و به همین دلیل مدفوع نمیتواند براحتی در روده حرکت کند که منجر به انسداد میشود.
درمان
رایجترین درمان در این بیماری، برداشتن بخش صدمهدیده روده و متصل کردن بخشهای سالم به یکدیگر است. در ضمن چنانچه کودک کمسن و سال یا بسیار بیمار باشد، پیش از این جراحی، به کولوستومی نیاز دارد. در این عمل، روده کودک را بیرون آورده و با حفرهای که ایجاد میکنند، روی سطح شکم او قرار میدهند، به این ترتیب مدفوع کودک درون کیسهای مخصوص جمع میشود. بیشتر کودکان پس از عمل جراحی کاملا درمان میشوند. اما تعداد کمی از آنها دچار یبوست یا بیاختیاری اجابت مزاج میشوند.
مراقبت از دانشآموز مبتلا به هیرشپرونگ
برخی کودکان مبتلا به هیرشپرونگ ممکن است گاهی مواقع در مدرسه به بیاختیاری اجابت مزاج گرفتار شود. در این حالت، کودک ممکن است به جای مدفوع جامد، ترشح مایع از روده خود را تجربه کند. برخی کودکان یا به این مساله توجه نمیکنند یا آن را انکار میکنند و حساسیت همکلاسیهای خود را نسبت به بوی بد آن بالا میبرند. مسئولان مدرسه باید موارد زیر را در نظر بگیرند:
باید شرایطی برای کودک فراهم کنند تا او بدون نگرانی و ترس از سرزنش، وضعیت را به مسئول ذیربط بگوید.
او باید بتواند به سرویس بهداشتی اختصاصی و امکانات شستوشو دسترسی آسان داشته باشد و فردی مسئول کمک کردن به او باشد.
هر زمان که لازم باشد، باید کودک بتواند بدون این که توجه کودکان دیگر جلب شود، از کلاس بیرون رود.
همیشه باید لباس زیر اضافی و دستمالهای پاککننده، همراه کودک باشد.
کودک باید به طور مرتب و به مقدار کافی، مایعات بنوشد.
آموزش خودگردانی به کودک
در سالهای اولیه زندگی به کودک باید چگونگی تمیز کردن لباس و مراقبت از خود را به او یاد داد و بتدریج به او آموخت چگونه مسئولیت تمیز کردن خود را به عهده بگیرد تا در این خصوص به کسی وابسته نباشد. به این ترتیب در سن مدرسه میتوان امیدوار بود از این نظر به مشکل زیادی برنخواهد خورد. همچنین در دوران مدرسه باید از چنین کودکی حمایت عاطفی و از ایجاد اضطرابهای بیمورد در او پیشگیری کرد. در ضمن والدین و مسئولان مدرسه باید بدانند اگر کودک به مهارتهای خودگردانی تسلط پیدا نکند، هنگام بلوغ او با مشکل بسیاری مواجه خواهد شد.
کیسه کولوستومی
اگر کودک عمل کولوستومی انجام داده و به کیسه کولوستومی مجهز شد، مسئولان مدرسه باید با توصیههای حرفهای پزشک او، مراقبتهای لازم را از کودک به عمل آورند. در ضمن برای تخلیه محتویات کیسه باید مکانی مجزا برای کودک در نظرگرفته شود. بهطور کلی چنین کودکی به مراقبتهایی ویژه نیاز دارد.
ارسال دیدگاه