رسم غلط تیراندازی در عروسی همچنان جان می‌گیرد/ از مرگ کودک ۵ساله تا کشته شدن داماد توسط برادر

به گزارش کودک پرس ، سیستان و بلوچستان با تاریخی کهن و فرهنگی به جا مانده از آداب و رسوم هزاران ساله یکی از دیدنی ترین استان های ایران در امر گردشگری است اما در میان صدها رسم و آیین زیبا در این منطقه از کشورمان رسمی نامیمون نیز که قدمت آن به صدسال نیز نمی رشد موجب بروز مشکلات بسیاری برای مردمان خونگرم و میهمان نواز این دیار بهشتی شده است.

رسم ناپسند تیراندازی در جشن ها و مراسمات عروسی که در گذشته ای نچندان دور مختص افراد توانمند و ماهر بود و طی آن سران طوایف و بهترین تیراندازان منطقه در مراسم های مختلف اقدام به تیراندازی به سمت آسمان می کردند تا به این گونه دیگر اهالی بگویند در این نقطه مراسم جشن برپاست این روزها به صورت غیرقابل کنترلی در حال افزایش است و به نوعی انبوه تفنگ های مختلف دست ساز و غیرمجاز با فشنگ های واقعی جنگی و شکاری آنهم در دست نوجوانان و جوانانی که سرشار از هیجان هستند، موجب به صدا در آمدن زنگ خطری جدی در سیستان و بلوچستان شده که گاهی اوج شادی خانوارهای عروس و داماد را به ماتم و عزا تبدیل کرده و زندگی شیرین مردم را تلخ می کند.

در حالی این روزها گسترش چنین رسوم غلط و غیر اسلامی در سیستان و بلوچستان روند رو به رشدی را طی می کند که بارها با همین حرکت افراد سهل انگار و بی توجه که در برخی موارد به دلیل مصرف مشروبات الکلی هیچ کنترلی بر رفتار خود نداشته اند شادی ها و عروسی ها به عزا تبدیل شده و عروس و داماد ها به حجله عزرائیل رفته اند، یا به دلیل راه اندازی رالی خیابانی و کارناوال های عجیب تصادفات وحشتناکی در خیابان های شهرهای این استان به وقوع پیوسته و افراد عادی نیز به کام مرگ می روند.

بی تردید هر یک از ما تاکنون شاهد بروز چنین اتفاقاتی بوده ایم و زمانی که از جشن عروسی بر می گردیم به علت صدای تیراندازی تا ساعت ها صدای زمخت آن باعث زنگ کشیدن گوش‌مان می شود نکته قابل توجه و تاسف بار ماجرا اینجاست که اکثر این تفنگها در دستان جوانان و نوجوانان کم سن و سال است که به هیچ عنوان به حرف بزرگترها گوش نداده و بی توجه به وضع موجود و امکان حضور زنان و کودکان در نزدیکی آنان اقدام به تیراندازی می کنند و در بسیاری از مواقع نیز در رقابتی شوم تیرها را از بالای سر یکدیگر شلیک می کنند.

تیراندازی در مراسم عروسی باز هم قربانی گرفت
چندی پیش فرمانده انتظامی شهرستان زاهدان با اعلام خبر مرگ یک کودک8ساله به دلیل تیراندازی در مراسم عروسی، گفت: پس از آنکه یک فقره مرگ مشکوک در بیمارستان خاتم، شهر زاهدان به مرکز فوریت های پلیسی 110 اعلام شد بلافاصله تیمی از ماموران گشت کلانتری 13 این فرماندهی برای بررسی موضوع به محل حادثه اعزام شد.

وی افزود: در بررسی های به عمل آمده مشخص شد دختر بچه هشت ساله به نام نرگس بر اثر اصابت گلوله و شدت جراحات وارده با وجود تلاش تیم های پزشکی جان باخت است.

عارف نژاد تصریح کرد: در ادامه تحقیقات مشخص شد این حادثه در پی رسم غلط تیراندازی در یک مراسم عروسی برای شادباش با اسلحه تپانچه ساچمه ای در یکی از مناطق شهر زاهدان رخ داده است.

عزا در مراسم عروسی زاهدان؛اسلحه شکاری جان میهمان 5 ساله را گرفت
در یک مورد دیگر ماه گذشته در یک مراسم عروسی در شهرستان زاهدان بر اثر اصابت گلوله به ناحیه سر یک دختر بچه 5 ساله جان خود را از دست داد.

عروسی خون در زاهدان
در یک مورد دیگر نیز رئیس پلیس آگاهی استان با اشاره به کشته و زخمی شدن 5تن در یک مراسم عروسی، گفت: در مجلس عروسی که در یکی از خیابان های زاهدان برگزار شد فردی اقدام به تیراندازی کرد که در نتیجه آن دو نفر کشته و سه نفر نیز زخمی شدند.
سرهنگ  ابراهیم ملاشاهی  افزود: عامل این تیراندازی دستگیر و انگیزه او از این اقدام اختلافات و نزاع خانوادگی اعلام شد.

رسم غلط تیراندازی در مراسم عروسی گرفت
چند روز پیش نیز فرمانده انتظامی ایرانشهر از وقوع یک مورد قتل در مراسم عروسی خبر داد و گفت : ساعت یک بامداد یک فقره مرگ مشکوک در روستای “کوران سفلی” به مرکز فوریت های پلیسی 110 اعلام و بلافاصله تیمی از ماموران انتظامی بخش”دامن” این فرماندهی برای برررسی موضوع به محل حادثه اعزام شد.

وی افزود: در بررسی های به عمل مشخص شد جوانی 22 ساله بر اثر اصابت گلوله به ناحیه سر جان باخته است.

سرهنگ محمود سعادتی تصریح کرد: در تحقیقات میدانی مشخص شد این حادثه در پی رسم غلط تیراندازی در مراسم عروسی برای شادباش با اسلحه کلت بوده و ضارب که جوانی 27 ساله و پسرعمه مقتول است از محل متواری شده است.

فرمانده انتظامی شهرستان ایرانشهر افزود: تحقیقات برای دستگیری متهم به قتل متواری ادامه دارد.

این اخبار تنها گوشه ای از اتفاقات ناگواری است که به دلیل گسترش این رسم ناپسند در جامعه به وقوع پیوسته و هر روز نیز شاهد یک مورد جدید از آن هستیم اما همچنان گاها در مراسمات عروسی مشاهده می شود که نوجوانان و جوانان کم سن و سال با در دست داشتن انواع سلاح های جنگی و شکاری اقدام به تیراندازی کرده و هیچ برخورد جدی نیز با آنان نمی شود.

برخورد جدی دستگاه قضا با رسم تیراندازی در عروسی
در همین رابطه قائم مقام معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سیستان و بلوچستان با تاکید بر اینکه تیراندازی در مراسمات عروسی یکی از پدیده های ناپسند جامعه است، اظهار کرد: متاسفانه در میان انبوه رسوم زیبا و دیدنی ایرانی اسلامی این روزها شاهد گسترش برخی رسوم و اعمال ناپسندی چون تیراندازی در مراسمات عروسی و به راه اندازی رالی خودروها در خیابان های شهر هستیم که باعث بروز مشکلات بسیار و آسیب دیدگی مردم بیگناه می شود.

رسول نامی افزود: گرچه سرور و شادی در مراسم عروسی نشأت گرفته از فرهنگ جامعه است و در هر منطقه ای از جهان شادی در اینگونه جشن ها جزء جدایی ناپذیری از فرهنگ آنهاست اما گاهی شاهد توجه غیرقابل باوری به برخی رسوم نو و یا غریبه هستیم که نه تنها اثر مثبتی نداشته حتی بارها و بارها موجب مرگ و میر حاضرین در اینگونه مراسمات بوده است.

وی بیان کرد: با توجه به اینکه در اقصی نقاط کشور از جمله ساکنان استان سیستان و بلوچستان مراسمات عروسی با حضور جمع کثیری از مردم برگزار می شود این رسم ناپسند تیراندازی در عروسی ها موجب بروز مشکلات بسیاری می شود.

تیراندازی در عروسی افتخار نیست
نامی ادامه داد: تیراندازی در مراسمات عروسی متأسفانه به عنوان یک سنت رواج چشمگیری داشته و برخی برآن افتخار میکنند و براین باورند که با شلیک چند گلوله موجبات شادی جمعیت حاضر در مراسم را فراهم می کنند اما کاملا غافل از این حقیقت هستند که در برخی از موارد افرادی به قتل رسیده و برخی داغدار شده اند و جمعی نیز زخمی و سر از بیمارستان درآورده اند و در نهایت مراسم عروسی به عزا تبدیل شده است.

وی با اشاره به نارضایتی مردم از اینگونه رسوم، اذعان کرد: براساس بررسی های به عمل آمده این پدیده غلط در مناطق مختلف استان رو به افزایش بوده و عموم مردم از اینگونه اعمال اظهار ناخرسندی می نمایند و از چنین اقدامات غیرقانونی نگران بوده و انتظار دارند مسئولین امر در جهت پیشگیری از این جرم با مرتکبین آن برخورد نمایند.

قائم مقام معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: گرچه پیشگیری از چنین اقداماتی نیاز به توجیه مردم و ارتقاء آگاهی های عمومی دارد اما میتوانیم با بهره گیری از ظرفیت ریش سفیدان و معتمدین محلی و دیگر چهره های با نفوذ مردمی تاحدودی جلوی گسترش آن را بگیریم.

وی با تاکید بر اینکه دستگاه قضا و نیروی انتظامی باید با اینگونه اقدامات برخورد کند، گفت: برخوردهای بازدارنده انتظامی و قضایی با مرتکبین چنین اعمالی مورد انتظار عامه مردم است چرا که تشدید و گسترش این عمل ناپسند علاوه بر اینکه عوارض اجتماعی و مخاطرات امنیتی را در جامعه افزایش می دهد می تواند در بین اعضای مجلس رعب و وحشت ایجاد کرده و اختلافات طایفه ای را تشدید و موجبات قانونگریزی هرچه بیشتر را فراهم می نماید و در کنار همه آسیب های موجود موجب مرگ و میر افراد بیگناه شود.

نامی افزود: بهرحال سلب آرامش مردم چالشی جدی است که با بهره گیری از ابزار و ظرفیت های مناسب قانونی و مردمی باید مورد توجه مسئولان و متولیان امر قرار گیرد.

وی در پایان با دعوت از عموم مردم برای برچیدن رسوم غلط، تصریح کرد: باید به این نکته توجه کنیم که با برچیدن رسوم غلط و توجه بیشتر به آیین ها و رسم های مثبت ایرانی اسلامی علاوه بر اینکه می توانیم در آرامش باشیم از اتفاقات ناگوار نیز جلوگیری کرده و بیش از پیش فرهنگ والای مردمان این سامان را به دیگران معرفی خواهیم کرد.
 

 

منبع: عصر هامون