آموزش کودکان اوتیسم در خراسان جنوبی چه وضعیتی دارد؟

به همت خیران و دولت، کلنگ مدرسه اوتیسم در بیرجند به زمین خورد تا آموزش این کودکان به دست فراموشی سپرده نشود. کودکان اوتیسم کودکانی با نیازهای ویژه هستند که علاوه بر اینکه حق دارند با آنان رفتار مناسب شود، حق دارند از عدالت آموزشی نیز برخوردار باشند.

به گزارش کودک پرس ، در سال‌های اخیر تلاش‌های بسیاری برای رسیدن به این حق طبیعی این کودکان انجام شده است.از تلاش برای آموزش متناسب با شرایط این کودکان و تربیت معلمان متخصص تا ایجاد مدارسی که رنگ آموزش با درنظر گرفتن شرایط ویژه دارند.

در همین راستا کلنگ مدرسه اوتیسم در بیرجند به زمین خورد تا آغازی برای آموزش به این کودکان باشد.

 

وجود بیش از 1620 مدرسه استثنایی در کشور

مجید قدمی، رئیس آموزش و پرورش استثنایی کشور گفت: بیش از 1620 مدرسه استثنایی در سال تحصیلی 99 – 98 به کودکان استثنایی اختصاص داده شده است.

وی افزود: حدود 200 مدرسه مربوط به خیرین و نهادهای مختلف است و بیش از 150 هزار دانش‌آموز در گروه‌های نابینا، ناشنوا، آسیب دیده ذهنی و اختلالات عاطفی ـ رفتاری، جسمی ـ حرکتی و اختلالات یادگیری در این مدارس مشغول به تحصیل هستند.

معاون وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه نزدیک به 24 هزار نفر نیروی انسانی در این مدارس مشغول به کار هستند، گفت: اعتباری نزدیک به 900 میلیارد تومان برای آموزش و پرورش و توانبخشی کودکان استثنایی اختصاص داده شده است.

قدمی با اشاره به اینکه به طور کلی آموزش دانش‌آموزان استثنایی به سمت آموزش حرفه‌ای و مهارتی هدایت شده و آموزش‌ها در سطحی کامل و حرفه‌ای صورت می‌گیرد، تصریح کرد: برای کودکان آسیب دیده ذهنی دوره پیش حرفه‌ای و حرفه‌ای پیش بینی شده که رشته‌های حرفه‌ای ساده در حوزه کار و دانش و همچنین کودکان ناشنوا به سمت رشته‌های هنرستان‌های هدایت شده‌اند.

معاون وزیر آموزش و پرورش  با اشاره به قبولی بیش از 300 نفر در کنکور سال جاری بدون داشتن سهمیه، افزود: این قبولی‌ها نشان دهنده توانمندی کودکانی است که اگر زمینه مناسب برای تحصیل آن‌ها از جمله ساختن مدرسه و معلمان خوب با محتوای آموزشی مناسب فراهم شود، این کودکان نیز می‌توانند خود را به جامعه عادی برسانند و به کفایت اقتصادی و اجتماعی برسند.

 

مدرسه اوتیسم بیرجند نیازمند دو میلیارد تومان اعتبار است

محمدرضا بیکی، مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان جنوبی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به کلنگ‌زنی مدرسه اوتیسم بیرجند، اظهار کرد: زمین مدرسه اوتیسم 1400 مترمربع بوده که ساختمان آموزشی آن 640 مترمربع در شش کلاس درس است.

وی افزود: این مدرسه حدود دو میلیارد تومان اعتبار لازم دارد که 670 میلیارد تومان توسط یک خیر تقبل شده و مابقی از محل اعتبارات دولتی است.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان جنوبی بیان کرد: در حال حاضر در شهرستان بیرجند 30 دانش‌آموز اوتیسم وجود دارند که با بهره‌برداری از این مدرسه به صورت جمعی تحصیل خواهند کرد.

 

مدرسه اوتیسم و مشارکت خیران

محمد زمانی، معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش خراسان جنوبی گفت: با حضور مسئولین شهرستانی و استانی، کلنگ اولین آموزشگاه اوتیسم استان در مهر شهر بیرجند به زمین خورد.

وی افزود: این آموزشگاه در زمینی به مساحت 1400 متر و زیر بنای 640 مترمربع  با اعتبار اولیه 2 میلیارد تومان با مشارکت خیرین احداث می‌شود.

معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش خراسان جنوبی میزان مشارکت خیران در احداث آموزشگاه اوتیسم را بیش از 640 میلیون تومان اعلام کرد و ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود این آموزشگاه مهر سال آینده قابل افتتاح باشد که با بهره‌برداری از آن، 30 دانش‌آموز شناسایی شده اوتیسم استان بهره‌مند می‌شوند.

زمانی با بیان اینکه اوتیسم یک اختلال عصبی پیچیده و چندلایه است که فرد به فرد علائم و نشانه‌های متفاوتی دارد، اظهار کرد: این تفاوت علائم و نشانه‌ها باعث می‌شود که تعیین یک روش معین برای آموزش به کودکان مبتلا به اوتیسم به یک چالش بدل شود.

وی، نقص در تعاملات اجتماعی، نقص در برقراری ارتباط و محدودیت در فعالیت‌ها و علایق را سه مشخصه ویژه و اصلی کودکان اوتیسم دانست و یادآور شد: دانش‌آموزان مبتلا به اوتیسم علاوه بر دریافت خدمات آموزشی در این آموزشگاه خدمات دیگری همچون خدمات جامع توانبخشی، گفتاردرمانی، کاردرمانی و روانشناسی را نیز دریافت می‌کنند.

 

ارائه خدمات توانبخشی به 400 دانش‌آموز با نیازهای ویژه

محمدعلی واقعی، مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی گفت: در سال تحصیلی گذشته 132 میلیون و 600 هزار تومان به منظور ارائه خدمات توانبخشی به 400 دانش‌آموز با نیازهای ویژه استان هزینه شد.

وی با بیان اینکه 140 دانش‌آموز با نیاز ویژه استان از خدمات حمایتی آموزش و پرورش استثنایی استان برخوردار شدند، بیان کرد: آموزش و پرورش استثنایی استان در راستای پوشش تحصیلی به 1550 دانش‌آموز با نیاز ویژه در 27 مرکز آموزشی خاص دانش‌آموزان با نیاز ویژه و 41 کلاس خاص خدمات آموزشی و توانبخشی ارائه می‌دهد.

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی تصریح کرد:  3014 دانش‌آموز، شامل 2762 دانش‌آموز دیرآموز و ۲۵۲ دانش‌آموز با مشکلات بینایی، شنوایی، جسمی و اتیسم در مدارس تلفیقی تحصیل می‌کنند که 17 رابط تلفیقی مشغول ارائه خدمات به آنان هستند.

 

واقعی با اشاره به فعالیت 427 نیروی متخصص و عادی در آموزش و پرورش استثنایی استان، اظهار کرد: نظارت بر سازماندهی نیروهای انسانی، شناسایی و جذب دانش‌آموزان استثنایی در گروه‌های مختلف، پوشش دانش‌آموزان مناطق دورافتاده و صعب العبور، شناسایی و جذب دانش‌آموزان تلفیقی و تأسیس دو مرکز اختلالات در شهرستان بیرجند و درمیان از مهم‌ترین اقدامات آموزش و پرورش استثنایی استان در سال تحصیلی گذشته به شمار می‌رود.

وی،  نظارت بر کیفیت بخشی آموزش و ارزیابی مدارس و مراکز اختلالات دولتی و غیردولتی را از دیگر برنامه‌های آموزش و پرورش استثنایی برشمرد و اظهار کرد: کمبود نیروی تخصصی در دوره‌های مختلف تحصیلی، کمبود ساعت حق التدریس در گروه دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی، آسیب دیده شنوایی، آسیب دیده بینایی و تلفیقی فراگیر از مهم ترین مشکلات آموزش و پرورش استثنایی استان به شمار می‌رود.

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی تصریح کرد: کمبود تجهیزات کارگاهی و وسایل کمک آموزشی در مدارس استثنایی و مراکز ویژه یادگیری و کمبود فضای آموزشی در شهرستان‌های مختلف به ویژه مرکز استان از دیگر مشکلات آموزش و پرورش استثنایی در خراسان جنوبی به شمار می‌رود.

 

واقعی با بیان اینکه خراسان جنوبی سومین استان گسترده کشور و یکی از استان‌های کویری محسوب می‌شود، یادآور شد: در سال تحصیلی گذشته مبلغ پانصد میلیون ریال برای خرید و توزیع وسایل کمک آموزشی در مدارس استثنایی استان هزینه شد.

 

 

 

 

منبع: ایسنا