آمار ضد و نقیض از مهدکودک‌های غیرمجاز

به گزارش کودک پرس ، تغییر سبک زندگی افراد در دنیای امروز، آن‌ها را ناگزیر به انتخاب شیوه‌هایی نو برای نگهداری و مراقبت از فرزندانشان کرده است.

زن و شوهر به دلیل فشارهای اقتصادی مجبور هستند که هر دو، پا به پای هم کار کنند تا دخلشان با خرجشان جور در بیاید و از این رو باید فرزند خود را به افرادی بسپارند که به خوبی از او مراقبت کنند.

مهدهای کودک‌ از جمله مراکزی هستند که علاوه بر نگهداری از کودکان، به اجتماعی شدن و آموزش برخی از مهارت‌های دیگر به خردسالان زیر 6 سال کمک قابل توجهی می‌کنند و اگر والدین کودکان خود را به مهدهای کودک‌ استاندارد و مجاز بسپارند، فراگیری آموزش‌های فوق برای کودکان بسیار جذاب‌تر و موثرتر می‌شود.

 

مهدهای کودک‌ مجاز مراکزی هستند که در وهله نخست مجوز فعالیت خود را از سازمان بهزیستی کشور دریافت کرده‌اند و پس از آن با بکارگیری کادر مجرب از مربیان و مدیران متخصص به جذب و آموزش و نگهداری از کودکان و خردسالان اقدام می‌کنند.

والدین باید در بدو ورود به مهدهای کودک برای ثبت نام کودکان خود، مجوز اخذ شده این مراکز از سازمان بهزیستی کشور را مطالبه کنند و آنگاه با خیال راحت فرزندانشان را به مهدکودک بفرستند.

 

مهدکودک‌های غیرمجاز فاقد هرگونه پوشش بیمه‌ای
در کنار مهدهای کودک‌ مجاز مراکزی نیز به صورت غیرمجاز و غیراصولی به ثبت نام و جذب کودکان اقدام می‌کنند و از آنجا که مهدهای کودک‌ غیرمجاز هیچ گونه پوشش بیمه‌ای را در بر نمی‌گیرند، در این میان بیشترین آسیب‌های روانی و جسمانی بر کودکان بی دفاع تحمیل می‌شود.

به گفته انوشیروان محسنی بندپی رئیس سازمان بهزیستی کشور، بر اساس آخرین آمارها در حال حاضر 790 مهدکودک در استان تهران فعالیت میکنند که مجوز فعالیت خود را از سازمان بهزیستی کشور دریافت کرده‌اند.

محسنی بندپی در ادامه تصریح کرد: در کنار مهدهای کودک مجاز در استان تهران حدود 300 مهدکودک نیز به صورت غیرمجاز و بدون دریافت مجوزهای لازم از سازمان بهزیستی به نگهداری کودکان اقدام می‌کنند.

 

رئیس سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: از مجموع مهدهای کودک غیرمجاز تاکنون بیش از 100 مهدکودک به دلیل نداشتن مجوز مورد تایید بهزیستی کشور، تعطیل و پلمپ شده اند.

محسنی بندپی در ادامه تاکید کرد: مهدهای کودک غیرمجاز برای ادامه فعالیت با بهزیستی وارد رایزنی شدند و مقرر شد که پس از رعایت استانداردهای مورد تایید سازمان بهزیستی کشور و تایید مسئولان ناظر این سازمان، مجوز ادامه فعالیت برای آن‌ها صادر شود.

 

تعطیلی مهدهای کودک‌ غیرمجاز زمانی کارساز است که در ابتدای فعالیت شناسایی شوند و مسئولان بهزیستی کشور به عنوان ناظر اصلی بر عملکرد این مراکز، در صورت مشاهده فعالیت چنین مراکزی به صراحت با آن‌ها برخورد کنند.

پیشگیری از ابتلاء به آسیب‌های اجتماعی در بزرگسالی، با برنامه ریزی دقیق در کودکی افراد
بررسی نوع و آمار آسیب‌های اجتماعی و گرایش افراد در سنین بالا به این آسیب‌ها نشان می‌دهد که باید برنامه ریزی دقیق تری را برای دوره پیش از دبستان کودکان طراحی و سپس اجرایی کنیم.

 

احمد خاکی معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران در مراسم تقدیر از مربیان و مدیران برتر مهد‌های کودک استان تهران که در شیرخوارگاه آمنه برگزار شد، اظهار کرد: دوره پیش از دبستان برای کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است و کشور‌های پیشرفته برای این دوره برنامه‌ریزی ویژه‌ای را لحاظ می‌کنند.

وی در ادامه تصریح کرد: بررسی نوع و آمار آسیب‌های اجتماعی و گرایش افراد در سنین بالا به این آسیب‌ها نشان می‌دهد که باید برنامه‌ریزی دقیق تری را برای دوره پیش دبستان کودکان طراحی و سپس اجرایی کنیم.

 

معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران خاطرنشان کرد: در سیاست‌گذاری‌های کشور در حوزه کودکان باید اهمیت بیشتری قائل شویم و دقت نظر بالاتری را به کار بگیریم.

خاکی تاکید کرد: آمار‌ها نشان می‌دهد که از مجموع یک میلیون و 480 هزار کودک در استان تهران، تنها 45 هزار و 800 کودک در مهدهای کودک‌ مجاز حضور دارند.

 

وی در ادامه اضافه کرد: متاسفانه ۹۰ درصد مهد‌های کودک به صورت غیرمجاز فعالیت می‌کنند و تنها ۱۰ درصد کودکان، در مهدهای کودک‌ مجاز تحت آموزش قرار می‌گیرند.

 

معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران یادآور شد: امیدواریم شرایطی پیش بیاید که دغدغه تامین مالی مهدهای کودک جای خود را به دغدغه‌های آموزشی بدهد.

ضد و نقیض‌های فوق در صحبت‌های رئیس سازمان بهزیستی کشور و معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران در خصوص آمار مهدهای کودک‌ غیرمجاز، دقت نظر بیشتر مسئولان سازمان بهزیستی کشور را می‌طلبد تا با این تناقضات زمینه ساز نگرانی و دغدغه‌های بی مورد برای والدین نشوند.

 

به کارگیری مربیان بی‌تخصص و تجربه در مهدکودک‌های غیرمجاز
آموزش و کار با کودکان در همه زمینه‌ها نیازمند تخصص و آگاهی و همچنین مستلزم داشتن روحیه‌ای منعطف و شاداب است و مربیان مهدهای کودک باید پیش از اشتغال به مربیگری، دوره‌های تخصصی مورد نیاز را پشت سر بگذارند و این موضوعی است که متاسفانه در یک سوم مهدهای کودک‌ فعلی نادیده گرفته می‌شود.

موضوع دیگری که در مهدهای کودک چه مهدهای مجاز و چه مهدهای کودک‌ غیرمجاز حاکم است، پرداخت حقوق و حق‌الزحمه اندک و ناچیز به مربیان این مراکز است و این مسئله بر عملکرد آن‌ها و حتی در برخی موارد در طرز رفتارشان با کودکان بسیار تاثیرگذار است.

زهرا مربی مهدکودک‌ است که به گفته خودش تاکنون هم با مهدهای کودک‌ مجاز دارای مجوز از مراکز سازمان بهزیستی کشور و هم با مهدهای کودک‌ غیرمجاز که موافقت نامه اصولی از شهرداری دارند، همکاری داشته است.

این مربی مهدکودک می‌گوید: حقوق پایین و دستمزد ناچیزی که مدیران مهدکودک‌ها به مربیان پرداخت می‌کنند، از جمله عواملی هستند که بر عملکرد برخی از همکاران او تاثیر گذاشته است و در بعضی از موارد شاهد برخورد نامناسب و تند همکارانش با کودکان بوده است.

 

زهرا در ادامه از عدم تخصص مدیران برخی از مهدهای کودک انتقاد کرد و گفت: بعضی از مدیران مهدهای کودک بدون آن که کوچکترین نکات روانشناسی نحوه تعامل و رفتار با کودکان را بدانند، به این حرفه مشغول هستند و در کنار نداشتن مجوز از سازمان بهزیستی کشور، هیچ گونه صلاحیتی نیز در نگهداری از کودکان در مراکز خود ندارند.

این مربی مهدکودک با درخواست از مسئولان سازمان بهزیستی کشور مبنی بر نظارت بیشتر بر روند فعالیت مهدهای کودک گفت: مسئولان بهزیستی باید با یک برنامه ریزی دقیق، مسئله نظارت بر مهدهای کودک را با جدیت بیشتری دنبال کنند و نسبت به پرداخت حقوق مناسب از سوی مدیران، مربیان مهدکودک‌ها را در ارائه عملکردی بهتر و سازنده‌تر یاری کنند.

 

ضرورت پلمپ مهدهای کودک غیرمجاز
سازمان بهزیستی کشور به عنوان متولی اصلی نظارت بر عملکرد مهدهای کودک‌ و همچنین عامل برخورد و پلمپ مراکزی که به صورت غیرمجاز به نگهداری کودکان اقدام می‌کنند، باید در این راستا عزم خود را جزم کنند و با پلمپ مراکز مذکور، کودکان را از آسیب‌های ناشی از فعالیت این مراکز دور کند.