آغاز اجرای نمایش «مزه دروغ تلخه!» با حضور کودکان

به گزارش کودک پرس ، این نمایش عروسکی که از آثار بخش «نسل نو» (حمایت از استعدادهای جوان) مرکز تئاتر کانون پرورش فکری است‌، داستان بچه زنبوری را روایت می‌کند که به دلیل دروغ‌گویی دچار مشکلاتی می‌شود. بچه زنبور که به دروغ‌گویی عادت کرده است روزی متوجه تلخ شدن عسل‌هایش به دلیل همین رفتار ناشایست می‌شود. به توصیه‌ی ملخ پیر، این زنبور راهی دشت می‌شود تا با پیدا کردن یک گل بتواند زندگی را به روال عادی برگرداند. در این بین او راست‌گویی را پیشه می‌کند و با گذشتن از برخی موانع سعی دارد اشتباهاتش را دنبال کند.

سمیرا یزدان‌پژو کارگردان این اثر در گفت‌وگویی کوتاه درباره‌ی داستان و عروسک‌های این نمایش توضیح داد: «متن بهرام جلالی‌پور مربوط به ۱۵ سال پیش است. وقتی این متن را خواندم خیلی از مضمون آن خوشم آمد. داستان به مساله‌ای روزمره پرداخته بود که تمام ما با آن روبروییم. با توجه به این فاصله‌ی زمانی و با پایبندی به متن اصلی نکته‌هایی را حذف و اضافه کردیم.»

این کارگردان و بازیگر که اثر «مزه دروغ تلخه!» را برای خردسالان ساخته است به روان‌شناسی اثر اشاره داشت و گفت: «عادل بزدوده مشاور این کار بود. ما درباره‌ی قسمت‌های روان‌شناسانه‌ی اثر صحبت‌های زیادی کردیم و به جنبه‌های آموزشی توجه کردیم. با این نگاه لازم بود نکته‌های اخلاقی زیادی را در تعامل مادر با فرزند رعایت کنیم که نمونه‌ی این رفتارها را در جای جای اثر می‌بینید.»

نمایش مزه دروغ تلخه! که با حضور عروسک‌های دوبعدی و چند عروسک‌گردان همراه بود، در نخستین اجرای خود خردسالان را به خود جذب کرد. کارگردان این نمایش از این انتخاب سخن گفت: «به نظرم نزدیک‌ترین دنیا به دنیای کودکان شکل دادن این باور و رفتار به وسیله‌ی عروسک‌هاست. به همین دلیل در طراحی عروسک دقت داشتیم که به سادگی نقاشی بچه‌ها و دنیای آن‌ها باشند.»

یزدان‌پژو با بیان سختی‌های اجرا با عروسک‌های دوبعدی افزود: «کار سختی است که حسی را به وسیله جسم دوبعدی انتقال بدهیم. همان‌طور که در اثر دیدید عروسک‌ها دورو دارند اما انعکاس اغلب احساسات آن‌ها به واسطه‌ی کلام و حضور عروسک‌گردان شکل گرفت.»

وی درباره‌ی تکنیک این نمایش یادآور شد: «این نمایش را بر مبنای تئاتر کاغذی آماده کرده بودم. ابتدا مواد من مقوا و کاغذ بود که پس از چند اجرا نابود می‌شدند و این تجربه را در جشنواره تئاتر شهر داشتیم. بنابر این تصمیم گرفتیم با چوب ام دی اف دو میل کار کنیم. و از برش لیزری برای این امر استفاده کردیم.»

این نمایش که عروسک‌گردانی آن را عاطفه بحرالعلوم طباطبایی، ریحانه باغبادی و سامان فرشیدنیا بر عهده دارند با حضور مجید قناد، مجری نام‌آشنای تلویزیون همراه بود. از این هنرمند خواستیم به بیان نقد و پیشنهادهای خود بپردازد. قناد در این باره گفت: «حرکت نقطه‌ی مثبت این اثر نمایشی بود. عروسک‌ها پولیشی و اسفنجی نبودند و مخاطب می‌توانست به این درک برسد که عروسک چه‌طور حرکت می‌کند. دکور نیز از همین سبک تبعیت کرده بود و می‌دیدیم که با پارچه‌ها دکور شکل گرفته است. در این میان خردسال می‌توانست با حیوانات متفاوت و ویژگی‌های آن‌ها آشنا شود که بسیار قابل توجه بود.»

قناد مشارکتی کردن یک نمایش را امری موثر در معطوف کردن ذهن مخاطب خردسال خواند و گفت: «از آنجا که مخاطب این اثر خردسال است، تعامل او با بازیگر و مجری بسیار مهم است. از طرفی والدین و معلمان نیز نباید به دیدن نمایش همراه کودکان اکتفا کنند. توضیح نمایش، و سوال و جواب بعد از آن می‌تواند کودکان را به پاسخ سوال‌هایشان نزدیک کند.

این هنرمند تاثیر نسبی هر اثر تلویزیونی و نمایشی را یک گام موثر در آموزش مخاطب خواند و ادامه داد: «هیچ کاری نمی‌تواند صددرصد موفق یا صددرصد ضعیف باشد و تاثیرهای آن به طور مستقیم با مشارکت والدین و معلمان تغییر می‌کند. خردسال نمی‌تواند همه چیز را دریابد و برای تسهیل درک او گفت‌وگوی پس از نمایش و مشارکت لازم است.»

گفتنی است دیگر عوامل این نمایش امیرحسین انصافی (ترانه‌سرا و آهنگ‌ساز)، علیرضا حسین‌پور، نگار شاه‌علی، زهرا شیخ‌الحکمایی و سمیرا یزدان‌پژو (دکور)، محمدرضا شاملوفرد (طراح نور نمایش)، سمیرا یزدان‌پژو، علی محمدی و تینا توکلی (سازنده‌ی عروسک) هستند.

این نمایش همه روزه ساعت ۱۶:۳۰ تا آخر دی پذیرای علاقه‌مندان در مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.

علاقه‌مندان برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانند با شماره‌ تلفن 88966119، 09194346356 و 09032009537 تماس بگیرند.

منبع: کانون پرورش فکری