روایتی از داستان “ضحاک” که ۱۰ سال ساخت آن طول کشید

«آخرین داستان» به واسطه حضور و پذیرشش در جشنواره‌های مختلف داخلی و بین ‌المللی یکی از نمونه‌های موفق انیمیشن در سینمای ایران است و پروسه ساخت و تولید آن که برداشتی آزاد از داستان ضحاک شاهنامه فردوسی است، خود ۱۰ سال زمان برده است.

به گزارش کودک پرس ، در خلاصه داستان این انیمیشن که برداشتی آزاد از داستان «ضحاک» شاهنامه فردوسی است و به گفته کارگردان و نویسنده این اثر برای مخاطب نوجوانان ۱۳ سال به بالا ساخته شده است، آمده:« جمشید رفته است و ضحاک در پی طمع و جاه طلبی برای محاصره جمکرد، به نیابت از پدر بر تخت جمشید تکیه می‌زند، اما افسوس که اهریمن بر وجود ضحاک سیطره یافته و تاریکی او تمام شهر را فرا می‌گیرد. در این میان آفریدون، که کودکی است کشاورز زاده، متولد می‌شود و برای دادخواهی خون پدر و مادرش پیرو کاوه آهنگر قیام می‌کند.»

موسیقی متن این انیمیشین سینمایی از ساخته‌های کریستوف رضایی است که با توجه به فضای شاهنامه‌ای این اثر از موسیقی نواحی ایران بهره برده است، یعنی به موقعیت جغرافیایی هرکدام از چهره‌ها و اقوام یاد شده در شاهنامه توجه شده و به فراخور آن، از سازهای آن منطقه جغرافیایی استفاده شده است. برای طراحیِ معماری و همچنین طراحی پوشاک هم بیش‌تر از ساختارهای هخامنشی همراه با خیال پردازی استفاده شده زیرا مستندات زیادی درباره نوع پوشش آن دوره وجود نداشته است.

 

به گفته کارگردان این اثر، «آخرین داستان» که پروسه ساخت و پیش تولیدش از سال ۸۹ آغاز شده، اولین انیمیشن ایرانی است که در “جشنواره بین‌المللی فیلم انیمیشن انسی” که مهم‌ترین جشنواره انیمیشن دنیاست، پذیرفته شده است.

این اثر که در استدیو هورخش ساخته شده در جشنواره‌های متعدد دیگری هم حضور داشته و موفق به دریافت جوایزی هم شده است. براساس اطلاعاتی که در سایت این استدیو وجود دارد، جشنواره بین‌المللی انسی، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی آسیا-پاسیفیک، ۲۰۱۸، جشنواره بین المللی فیلم کودک و نوجوان اصفهان، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی بوچئون، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی انیماسایرس، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی سینمجیک، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی سیتجس، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی اسپارک، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی سنت لویئس، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی ری‌انیمانیا، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی انکوریج، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی آجایو، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی کینو، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی یوروپن مسکو، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی جیراف، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی ووید، ۲۰۱۸، جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران، ۲۰۱۸ از جمله جشنواره‌هایی هستند که این انیمیشن در آنها حضور داشته است.

اشکان رهگذر کارگردان جوان این اثر که نگارش فیلمنامه آن را هم برعهده داشته درباره نحوه شکل‌گیری آن در نشستی توضیح داده بود که نزدیک به ۱۰ سال پیش فیلمنامه اولیه این فیلم نوشته شد و بارها آن را پس از اتودهای اولیه بازنویسی کرده و زاویه نگاهش تحت تأثیر بهرام بیضایی و نگاهشان به شاهنامه بوده. در عین حال در میانه فرآیند تولید با مشورت محمد چرمشیر باردیگر کار بازنویسی شده و حتی بخش‌هایی از صحنه‌های تولید شده بر اساس فیلمنامه اولیه کنار حذف شد و بار دیگر آن را بازسازی کرده اند.

در انیمیشن «آخرین داستان» برای اولین بار بخش صدا پیشگی انجام شده و در این بخش ١۴ بازیگر همکاری کرده‌اند؛ اکبر زنجانپور، حامد بهداد، لیلا حاتمی، پرویز پرستویی، اشکان خطیبی، باران کوثری، حسن پور شیرازی، شقایق فراهانی، ملیکا شریفی نیا، بانیپال شومون، روزبه فرخ نعمتی، بیتا فرهی، مجید مظفری، زهیر یاری از مجموع بازیگرانی‌ اند که در بخش صداپیشگی حضور داشتند.

عوامل فیلم «آخرین داستان» عبارتند از کارگردان و نویسنده: اشکان رهگذر، آهنگساز: کریستف رضاعی، انتخاب بازیگران: تینا پاکروان، تدوین: ژینوس پدرام، طراحی و ترکیب صدا: علیرضا علویان، ضبط صدا: رضا عسگر زاده، عکاسی پشت‌صحنه: امیر عابدی.

 

 

 

 

منبع: ایسنا