به گزارش کودک پرس ، فاطمه زمانی، پوکی استخوان عارضه شایع دوران میانسالی است که گاهی اوقات کودکان را هم تحت تأثیر قرار میدهد. در این بیماری استخوانها ضعیف و شکننده میشوند و احتمال شکستگی استخوانها بالا میرود. هنگامی که این وضعیت در کودکان رخ میدهد، ممکن است با ضربهای جزئی، استخوانهای کودک به شکستگی دچار شود.
هنگامی که پوکی استخوان در کودکان، نشانه یک بیماری دیگر باشد، به آن پوکی استخوان ثانویه گفته میشود. اما پوکی استخوان اولیه یک بیماری نادر است که بدون علت مشخصی ایجاد میشود.
علائم پوکی استخوان در کودکان
پوکی استخوان در کودکان به شکلهای مختلفی ظاهر میشود. برخی از کودکان دچار شکستگیهای مکرر استخوانهای بلند خود میشوند که میتواند ناشی از ضربههای کم شدت باشد.
برخی دیگر ممکن است شکستگیهای ستون فقرات را تجربه کنند که میتواند به کاهش قد، تغییر شکل ستون فقرات و کمردرد منجر شود. گاهی اوقات شکستگیهای ستون فقرات علائمی ایجاد نمیکنند و پزشک تنها زمانی که اسکن اشعه ایکس میگیرد، آن را شناسایی میکند. کودکان مبتلا به پوکی استخوان ایدیوپاتیک اغلب علائم زیر را دارند:
درد کمر، درد لگن و مچ پا، لنگیدن یا شدت مشکل در راه رفتن، قوز پشت، سینه فرورفته، کوتاه شدن قد
علل پوکی استخوان اولیه
پوکی استخوان اولیه ممکن است علت ناشناخته یا ژنتیکی داشته باشد. درشایعترین شکل پوکی استخوان اولیه، اختلال ژنتیکی عامل اصلی این عارضه شناخته میشود. این جهش ژنتیکی باعث کمبود کلاژن یا تشکیل کلاژن غیر طبیعی میشود که درنتیجه به نرمی استخوان و شکستگی آن منجر میشود.
در برخی موارد پزشکان نمیتوانند علت پوکی استخوان را در کودک بیایند که به آن پوکی استخوان ایدیوپاتیک میگویند. این بیماری معمولاً در کودکانی که قبلاً سالم بودند و قبل از رسیدن به سن بلوغ ایجاد میشود. با این وجود امکان ابتلای به این بیماری در سنین ۱ تا ۱۳ سالگی نیز وجود دارد.
علل پوکی استخوان ثانویه
در پوکی استخوان ثانویه عوامل مختلفی، چون طیف وسیعی از بیماریها (پرکاری تیروئید، بی اشتهایی عصبی، سندروم ترنر، سرطان خون، فیبروز سیستیک، سندروم کوشینگ، بیماریهای کلیوی، کم خونی داسی شکل و..)، مصرف داروهای خاص نظیر داروهای ضد تشنج، ضد سرطان، کورتیکو استروئیدها، رژیم غذایی نامناسب و کم تحرکی نقش دارند.
راههای درمان
پوکی استخوان اولیه
این عارضه معمولاً خود به خود برطرف میشود و ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد. با این حال محافظت از کودک در برابر شکستگی و مدیریت تراکم استخوانی وی در طول سالهای استخوان سازی هنوز ضروری میباشد.
گزینههای درمانی برای این بیماری ممکن است شامل موارد زیر باشد:
فیزیوتراپی، آتل برای محافظت از ستون فقرات و بدن در برابر شکستگی، دارو درمانی
پوکی استخوان ثانویه
در کودکان مبتلا به پوکی استخوان ثانویه، پزشکان بر درمان بیماری زمینهای تمرکز میکنند. آنها هم چنین ممکن است موارد زیر را به کودک توصیه کنند:
افزایش فعالیت بدنی به شکل ورزش منظم، داشتن یک رژیم غذایی متعادل، حفظ وزن متوسط، کاهش کافئین در رژیم غذایی، استفاده از آتل، تجویز مکملهای کلسیم و ویتامین دی (مصرف با تجویز پزشک انجام شود.)
ارسال دیدگاه