به گزارش کودک پرس ، پروین ناظمی، روانشناس و درمانگر اعتیاد استرس و فشارهای عصبی بر نوجوانان را از عوامل گرایش به اعتیاد دانست و گفت: برای ریشهیابی اعتیاد در نوجوانان و جوانان باید فشارهایی روحی روانی که از دوران کودکی بر آنان وارد شده است، بررسی شوند.
وی افزود: در اکثر مواقع تاثیرات تربیتی خانواده بر فرزندان، اثرات مخربی دارد. نوجوانی که از کودکی با فشارها و استرسهایی از سوی خانواده مواجه بوده است، در این مرحله از زندگی، شخصیتی شکننده و بدون اعتماد به نفس پیدا میکند.
این روانشناس و درمانگر اعتیاد ادامه داد: نوجوانی که همیشه در فشار بوده و خانواده بایدها و نبایدها و رفتارهای نامناسبی با وی داشتهاند، اکنون دارای شخصیتی بدون اعتماد به نفس است و با این شخصیت پا به مدرسه و محیطی میگذارد که پر از استرس است.
ناظمی تصریح کرد: متاسفانه ما در مدارسمان بحث سلامت روان نداریم و شاهد آن هستیم که مباحث مشاورهای هم راجع به مشاوره تحصیلی است که فقط بر روی مدل درس خواندن بچهها و آوردن رتبه بهتر در کنکور و برنامههای جانبی تحصیلی تمرکز میکنند.
وی ادامه داد: همه این مسائل و فشارها باعث میشود نوجوان برای ایجاد آرامش و بی خیالی از فشارها به سمت مصرف مواد مخدر برود.
این روانشناس گفت: معمولا نوجوانان شکارهای خوبی برای فروشندگان موادمخدر هستند، مواد روان گردان نیز از جمله مخدرهایی است که نوجوانان به علت راحتی مصرف و در دسترس بودن، بیشتر ترغیب به استفاده از آن میشوند.
ناظمی بیان کرد: نوجوانی دورانی است که بچهها گاهی بی حال، عصبی و گوشهگیر هستند و گاهی خوب و سرحال. معمولا خانوادهها نیز توجه چندانی به خلق فرزندانشان ندارند و علت این تغییرات خلقی را سن و سال نوجوان تلقی میکنن، این عدم شناخت از فرزند و عدم آگاهیهاست که سبب بروز مشکلات میشود.
وی افزود: در حقیقت نوجوان هنوز در مرحلهای نیست که بتواند درست تصمیمگیری کند و استدلال قوی ندارد. بچههایی که خیلی درگیر استرس و فشار مدرسه و عدم درک صحیح توسط والدین و مدرسه هستند ممکن است توسط گروه دوستان با یک پیشنهاد اغواکننده روبه رو شوند و برای عوض کردن روحیه به پیشنهاد مصرف مواد پاسخ مثبت بدهند.
این مشاور با تاکید بر تاثیر سلامت روان بر آینده نوجوانان گفت: ای کاش به جای اینکه این همه بر روی آموزش بچهها تمرکز داشته باشیم روی سلامت روان آنان تاکید کنیم؛ بیشتر افرادی که گرفتار اعتیاد شدهاند، از دوران نوجوانی درگیر این مشکلات شدهاند و متاسفانه مرحله مهمی از زندگیشان را از دست دادهاند.
ناظمی اظهار داشت: فشارها و استرسهایی که در دوره نوجوانی به فرد وارد شده و اعتماد به نفس او را کاهش داده است و همچنین مقایسههای نابه جای والدین باعث شده تا فرد خود را ناتوان ببیند و در اولین پیشنهاد دوستانش به سمت اعتیاد برود. پس استرس یکی از عوامل مهمی است که نوجوان در حال تحصیل را به سمت اعتیاد سوق میدهد.
وی بیان داشت: خانوادهها، مدارس و سازمانهایی که نقش تربیتی بچه ها را دارند باید به این نکته توجه کنند که سلامت روان بچهها از همه چیز مهمتر است، بچهها باید احساس شادی کنند و این احساس شادی نباید از طریق مصرف قرص و روانگردانهای مختلف به وجود بیاید.
ارسال دیدگاه