به گزارش کودک پرس، امروزه امت اسلامی روسیه به شدت نگران یکسانسازی سیستم آموزشی منطبق با واقعیتهای روز است. راویل عینالدین رئیس شورای مفتیان و اداره دینی مسلمانان روسیه اخیرا گفتگویی راجع به موضوع نظام آموزشی اسلامی امروز روسیه انجام داده است که در ادامه می خوانید؛
*مفتی عزیز، چندی پیش شما گفتید که ادارات دینی مسلمانان در سراسر روسیه بایستی از اسلام میانهرو پیروی کنند. چه راهکاری برای تحقق این امر پیشنهاد میکنید؟
موارد تروریسم و افراطیگری که امروزه در روسیه دیده میشود در زمین خالی پدید نیامدهاند. دلایل مشخصی برای آن وجود دارد، من جمله فاکتورهای اجتماعی که جوانان را به دام افراطیگری میکشاند. مشخص است که یک مجموعه ایدئولوژیک کامل برای این امر در کارند.در برابر ایدئولوژی تنها با اسلحه نمیتوان مبارزه کرد. باید با ایدئولوژی خود، یعنی اسلام معتدل به مقابله با آن پرداخت. اعتدال و میانه روی سفارش حضرت محمد (صلیالله علیه و آله و سلم) است. اگر ما به دیگر مذاهب و فرهنگها احترام بگذاریم، شاهد روابط محترمانه آنها با خود خواهیم بود.
اداره دینی مسلمانان روسیه به عنوان جزئی از شورای مفتیان کشور فعالیتهای خود را در تمام سطح کشور گسترش میدهد. هم در حوزه نمایندگی و هم در حوزه ارگانهای اجرایی دینی زندگی مسلمانان و مرکز دینی آنان. اداره ما توجه ویژهای به تربیت نسل جدید مبذول خواهد داشت تا اینکه فرزندان و نوههای ما با درک صحیحی از اسلام رشد کنند. ما باید همواره با جدیت به روشنگری بپردازیم.
ما دورههایی برای آمادهسازی ائمه جماعت در نقاط مختلف برگزار میکنیم تا آنها توانایی ارشاد مراجعهکنندگان را داشته باشند. آنها باید به گونهای باشند که بتوانند برای دانشجویان سخنرانی کنند و در رادیو و تلویزیون صحبت کنند و تعالیم صحیح اسلام را بیان نمایند. در مراکز تربیت ائمه جماعات، روحانیان و دین پژوهان، در مدرسههای دینی و مکتبها و تمام مراکز آموزشی ما بایستی روشنگری و ارشاد صورت بگیرد و این امر مستلزم تامین تعداد کافی متخصص و روحانی برای آموزش است.
*چه برنامههایی برای تربیت اساتیدی که بتوانند دوره های آماده سازی را برگزار کنند و اصول اسلام را در مدارس دینی تدریس نمایند، دارید؟
در سال جاری در دورههای آماده سازی که توسط شورای مفتیان اداره دینی مسلمانان روسیه حدود ۸۰۰ نفر در ۱۴ دوره با موضوعات مختلف شرکت کردهاند و یک سری سمینارهای متدولوژی برگزار شد. این برنامهها در مناطق مرکزی، شمال غرب، ولگا، اورال و منطقه فدرال جنوبی برگزار شد.اما این دورهها تنها بخش کوچکی از برنامههای ما در قالب طرح تربیت متخصصان امر تعمیق دانش تاریخی و فرهنگ اسلامی برای آموزش اسلامی و تربیت پرسنل ماست. این برنامه از سال ۲۰۰۷ آغاز شد، اگرچه برخی از اجزای آن از سال ۲۰۰۳ شروع شده بود. در سال جاری ما امکان آن را داریم که نتایج ده سال نخست اجرای این برنامه را جمع بندی کنیم. و امیدوارم این آخرین جمعبندی ما نباشد.
در این برنامه برخی از مراکز آموزشی مطرح در مناطق مختلف مانند دانشگاه دولتی مسکو، دانشگاه دولتی سنتپترزبورگ، کازان، دانشگاه فدرال قفقاز شمالی، دانشگاه دولتی آکمولای باشقیرستان مشارکت دارند.درصورت ایجاد شرایط لازم حقوقی ما با جدیت بر روی ایجاد یک شورا برای مدیریت تزهای دکتری در حوزه علوم اسلامی کار میکنیم.
*به نظر شما تشکیل این شورا چقدر طول میکشد و چه زمانی نخستین دانش آموختگان علوم اسلامی در دوره دکترا فارغ التحصیل خواهند شد؟
مراکز مهم اسلامی کشور، یعنی انستیتو کشورهای آسیا و آفریقای دانشگاه دولتی مسکو میتواند پایگاهی برای ایجاد این شورا باشد. اعضای این شورا بایستی اسلام پژوهان مطرح و روحانیان و فعالان دینی مسلمان دارای معیارهای آکادمیک باشند.
ارسال دیدگاه