به گزارش کودک پرس ، بر اساس آخرین آمارهای موجود، درصد کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق نسبت به گذشته رو به افزایش است.
کودکان دارای اضافه وزن به احتمال زیاد در آینده بزرگسالانی چاق خواهند بود و نسبت به کودکان بدون اضافه وزن به احتمال زیاد به دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی در سنین نوجوانی، که به نوبه خود با شانس بالاتر مرگ زودرس و ناتوانی بزرگسالی همراه است، مبتلا میشوند.
در واقع کودکان و نوجوانان چاق هم از پیامدهای کوتاهمدت و هم از پیامدهای بلند مدت چاقی رنج میبرند، در چنین شرایطی بهرهمندی از اصول پیشگیری اولیه، انجام مداخلات آموزشی و اجرایی، اصلاح باورها و تغییر رفتارهای فردی و اجتماعی و تدوین و اجرای برنامههای مداخلاتی موثر به عنوان یک ضرورت مورد تاکید قرار میگیرند. بررسیهای انجام شده در خصوص علل زمینهای موثر در بروز و شیوع بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و سرطانها، نشان میدهد که چاقی عوامل بسیار مهم و جدی در بروز این مشکلات به شمار میرود.
اضافه وزن و چاقی پنجمین عامل خطر مرگ و میر در دنیا و سومین عامل خطر در ایران است.
اضافه وزن و چاقی با ذخیره بیش از حد انرژی به صورت چربی در بدن ظاهر میشود در کشور ما اضافه وزن در افراد بزرگسال «۱۵ تا ۶۰» سال بسیار شایع است و در کودکان و نوجوانان نیز روند روبه افزایشی را طی میکند.
زیانهای چاقی چیست؟
عوارض و زیانهای ناشی از چاقی را به دو دسته کلی شامل عوارض و پیامدهای جسمانی و مشکلات روانی ناشی از چاقی تقسیم میشود.
عوارض و پیامدهای جسمانی ناشی از چاقی
دیابت نوع ۲، افزایش فشارخون و بیماریهای قلبی، التهاب مفاصل، افزایش فشار بر کمر و مهرهها، بیماریهای تخمدان در زنان، غیرطبیعی بودن هورمونهای جنسی، بالارفتن آنزیمهای کبدی همراه با کبد چرب و سیروز کبدی، بیماریهای گوارشی، افزایش بروز برخی سرطانها مانند سرطان سینه، رحم، روده بزرگ، پروستات، خفگی در خواب، سنگ کیسه صفرا را میتوان نام برد.
عوارض و مشکلات روانی ناشی از چاقی
اعتماد به نفس کمتر، منزوی شدن،دوستان کمتر، در کودکان اشتباه شدن با کودکان بزرگتر و بالاتر بودن توقع از کودکان چاق از جمله این عوامل هستند.
توصیهها و راهنماییهای مفید برای پیشگیری از چاقی
مصرف غذاهای کم کالری با محتوای مواد مغذی و کم کالری مانند گوشتهای فاقد چربی، حبوبات پخته شده،غذاهای آبپز و یا بخارپز، عدم مصرف غذاهای فرآوری و تصفیه شده مانند سوسیس و کالباس، نوشابههای گازدار، چیپس، آب میوههای صنعتی، عادت دادن کودکان از اوایل زندگی به خوردن میوه و سبزیجات توصیه میشود.
انتخاب روشهای صحیح غذا خوردن
آهسته غذا بخورید و غذا را خوب بجوید، در ساعات مشخص غذا بخورید و از خوردن غذا لذت ببرید، غذا خوردن را تا زمانی که میل دارید ادامه دهید و از پرشدن شکم جدا اجتناب کنید.
استمرار چاقی در کودکان
کودکان ۶ ساله چاق در بزرگسالی ۲۵ درصد و کودک ۱۲ ساله چاق در بزرگسالی ۷۵ درصد شانس چاق شدن دارد.
نوجوان دچار اضافه وزن، ۷۰ درصد شانس اضافه وزن در بزرگسالی را دارد.
تغذیه و اضافه وزن
مصرف قند و شکر را کاهش دهید، غذاهای حاوی قند و شکر مانند انواع شیرینیها، شکلات،آبنبات، شربتها و آب میوههای صنعتی و مرباها را محدود کنید.
به جای گوشت قرمز از مرغ و ماکیان استفاده کنید، روزانه ۳ واحد شیر و لبنیات کمچرب مصرف کنید، غذاهای سرخ شده، روغن جامد، روغنهای حیوانی، خامه و کره، سس و کله پاچه را تا حد امکان مصرف نکنید.
تحرک بدنی برای کودکان چاق ضرورت دارد
اگر میخواهید کاهش وزن سریع داشته باشید نیازمند کمتر غذا خوردن و ورزش کردن هستید.
تمرینهای موثر برای تعادل وزن بدن و از دست دادن چربیهای اضافه، یک بخش ضروری از یک برنامه کاهش وزن سالم در کودکان و بزرگسالان است.
دویدن، قدم زدن، دوچرخه سواری، تمرینات قدرتی، پیادهروی، شنا، قایقرانی، راکتبال، بوکس، هنرهای رزمی منجر به سوختن کالری و ایجاد تعادل در وزن و سوخت و ساز بدن خواهد شد.
منبع: فارس
ارسال دیدگاه