استرس در دختران نوجوان

به گزارش کودک پرس ، ميزان استرس در دختران نوجوان به دليل ويژگي‏هاي جسمي خاص و نقش‏هايي که قرار است در آينده ايفا کنند، از پسرها متفاوت است. پژوهش هاي بسياري در رابطه با جنسيت، ميزان استرس و چگونگي بروز آن انجام شده است که نشان مي دهد در دوره نوجواني دختران نسبت به افسردگي، اضطراب و استرس آسيب پذيرتر از پسران هستند. ما شما را با عوامل موثر بر استرس در دختران نوجوان و راه هاي کاهش آن آشنا مي سازد.

موضوع جنسيت يکي از مواردي است که اغلب در حوزه سلامت و بيماري بحث شده است. مطالعات متعدد نشان داده اند که انتظارات مبتني بر نقش هاي اجتماعي و اثرات رواني استرس بر افراد و چگونگي واکنش آنان در زندگي روزمره و تعاملات آنان تاثير مي گذارد. طبق بررسي هاي صورت گرفته، افسردگي و اضطراب بيشتر از ساير اختلالات بين دختران نوجوان ديده مي‏شود پس لازم است به سلامت رواني دختران به ويژه در زمان بلوغ و گذر از بحراني به نام نوجواني توجه شود.

علائمي که در شناسايي رفتارهاي استرس زا در دختران نوجوان مفيداند:
دختران نوجوان به علت تغييرات فيزيولوژيکي و جسماني، همچنين بروز عادات ماهيانه و علائم اوليه و ثانويه بلوغ، تحريک پذير، عصبي و مضطرب مي شوند.
بلوغ زود رس و حتي بلوغ ديررس منجر به مسائل خاص خود مي شود.
آنها ممکن است قادر به تمرکز و توجه به مسائل درسي نباشند.
در بين دختران نوجوان توجه به وزن و شاخص توده بدني بسيار رايج است که منجر به علائم اختلال بي اشتهايي عصبي مي شود.

دختران نوجوان از برخي فعاليت هاي خانوادگي و يا اجتماعي اجتناب مي کند و گاهي منزوي و گوشه گير مي شوند.
دختران نوجوان ممکن است رابطه هاي جديد عشقي با جنس مخالف را به صورت زود هنگام تجربه کرده و گاهاً منجر به بارداري ناخواسته و بروز ساير آسيب هاي اجتماعي شود.

دختران نوجوان براي کاهش استرس بايد روابط مثبت و سازنده اجتماعي و خانوادگي داشته باشند.

نقش خانواده در کاهش استرس در دختران نوجوان:
والدين بخصوص مادران بايد دختران را از ويژگي ها و علايم مربوط به بلوغ و تغييرات همراه آن هشيار سازند و نها را براي اين مرحله بحراني از زندگي آنان را در گذر از ازيييآآنان را در گذر از اين مرحله حساس زندگي ياري دهند.
بايستي والدين نسبت به تغييرات رفتاري و مسائل عاطفي و احساسي دخترشان آگاهي داشته باشند.
مادران در دوره بلوغ با دختران خود صميمي و همراه بوده و پاي صحبت هاي آنان بنشينند.
والدين بايد دختران نوجوان را براي پذيرش نقش اجتماعي خويش آماده کرده و در اين زمينه با آموزش مهارت هاي زندگي آنان را توانمند سازند.

آنان را از تغييرات جنسيتي وزيستي در دوره نوجواني مطلع سازيد.
والدين بر برنامه هاي تلويزيوني يا بازي هاي کامپيوتري، فيلم ها و اينترنت نظارت کامل داشته باشند.
به آنان کمک کنند که فعاليت هاي اجتماعي مناسب را انتخاب کنند.

در روابط با همسالان آنها را به سمت خود مديريتي صحيح سوق دهيد.

براي دختران نوجوان تصوير سازي ذهني و شناخت هاي درخور فرهنگ خويش ارائه تا از آسيب و استرس به دور بمانند.
آنها را تشويق کرده تا به سلامتي خود اهميت دهند و رفتارهاي پرخطر را کنار بگذارند.

راهکارهاي کاهش استرس در دختران نوجوان :
دختران نوجوان براي کاهش استرس و يا حتي اجتناب از آن بايد روابط مثبت و سازنده اجتماعي و خانوادگي داشته باشند. همچنين بايد حل مسئله با آرامش را جايگزين حل هيجان مدار کرده تا ثبات رواني بيشتر داشته باشند و آرامش روحي، خلق مثبت و ثبات هيجاني بيشتر را کسب کنند. آنان بايد رژيم غذايي مناسبي داشته باشند و همزمان با گذر دوره بلوغ از ورزش و تفريحات سالم غافل نشوند. به عقيده پژوهشگران انجام فعاليت‌هاي منظم ورزشي يا استفاده از برخي برنامه‌هاي رايانه‌اي به کاهش استرس و افسردگي در نوجوانان دختر کمک مي‌کند.

 

 

 

منبع: قم فردا