تربیت دینی کودک از چه سنی آغاز شود؟

یکی از مهمترین مسائل تربیت کودک از اوان کودکی بحث آموزش دینی و تربیت دینی است، کوتاهی برخی والدین در این زمینه ممکن است باعث سردرگمی فرزند در آینده شود.

به گزارش کودک پرس ، بنا به گفته حجت الاسلام و المسلمین نصیر عابدینی، کارشناس ارشد روان شناسی، مهم‌ترین دوران برای آشنا کردن دختران با مقوله حجاب کودکی است.

 

آشنایی دختران با مفهوم حجاب از ۴ سالگی
او با اشاره به این که چهار یا پنج سالگی بهترین زمان برای آشنایی کودک با مفهوم حجاب است، می‌گوید: هرچند حجاب از سن تکلیف بر دختر واجب می‌شود، ولی بسیار منطقی به نظر می‌رسد که یک دختر ۹ ساله به یکباره نتواند باحجاب شود بلکه باید از سنین کودکی بسته به شرایط روحی، روانی، عاطفی و همچنین خانوادگی به جذاب سازی حجاب در نظر دختر پرداخت و هر از گاهی از او خواست چادر یا روسری را همچون سایر لباس‌ها تجربه کند. با این حال به خانواده‌ها تاکید می‌کنم از تحمیل اجباری حجاب در سنین قبل از بلوغ به فرزندان پرهیز کنید، اما ترغیب و تشویق به آن را پشت گوش نیندازید.

 

کودک زیر هفت سال را به حال خود رها نکنید

نصیر عابدینی در پاسخ به این پرسش که در برخی روایات اسلامی آمده است که هفت سال اول زندگی کودک آزادی و بازی است و بر این اساس بسیاری از خانواده‌ها به کودک آزادی بی حد و حصر، بدون کوچک‌ترین محدودیتی داده و در کل نسبت به رفتار‌های نادرست و خلاف ادب او بی تفاوتند، می‌گوید: در برخی روایات اسلامی داریم که «الولد سید سبع سنین» یعنی کودک تا هفت سال حاکم است. اما خانواده‌ها بدانند که این حاکمیت به معنای آزادی کامل نیست و کودکان باید در سنین سه تا شش سالگی با مفهوم عمیق مسئولیت پذیری البته با قواعد سهل گیرانه به همراه تشویق آشنا شوند. البته این را بدانید در هنگام آموزش، کودک را تحت فشار قرار ندهید یا کاری را که از توانش خارج است به او نسپارید.

از شش سالگی آموزش نماز را شروع کنید

عابدینی به خانواده‌ها توصیه می‌کند نماز را از پنج یا شش سالگی در خلال بازی به فرزندانتان آموزش دهید، چرا که در این سنین حس مذهبی کودک بیدار شده و می‌تواند نماز را بفهمد. در این مرحله، آموزش چندان جدی نبوده و مواخذه‌ای هم در کار نیست. در ضمن برای ترغیب کودک به نماز امکانات جذابی، چون سجاده زیبا، تسبیح، چادر، مقنعه و قبله نما عوامل موثری برای ترغیب به انجام آموزه‌های دینی است.

از سه سالگی اجازه گرفتن را آموزش دهید

حجت الاسلام والمسلمین عابدینی نکته مهم دیگری را که آموزش آن در هفت سال اول زندگی کودک ضروری است، اجازه گرفتن هنگام ورود به اتاق خصوصی والدین و جدا کردن بستر خواب کودک از پدر و مادر عنوان می‌کند و می‌گوید: از همان زمانی که کودک به اصطلاح عقل رس می‌شود، یعنی از حدود سه یا چهار سالگی باید اتاق اختصاصی پدر و مادر در ذهن کودک جا بیفتد. برای حساسیت زدایی این موضوع، در ورودی اتاق باید در بیشتر مواقع حتی زمانی که فردی در آن نیست یا زمان‌هایی که پدر و مادر یا پدر به تنهایی در آن هست، بسته باشد. باید از کودک خواست برای ورود به این اتاق در بزند و بعد از اجازه وارد شود. به گفته آسیب شناسان، مشاهده روابط زناشویی والدین از سوی کودک، پایه‌ای برای ذهن او می‌شود که از حدود نوجوانی که غرایز او بیدار می‌شود به یاد آن صحنه‌ها یا شنیده‌ها بیفتد و آن شرایط برای او معنی دار و به آن امر راغب گردد.