فرزند‌ پروری به سبک زندگی امروزی

در اکثر خانواده‌های امروزی فرزند سالاری در آنها مشاهده می‌شود به گونه‌ای که به عنوان مثال علی‌رغم مشکلات اقتصادی می‌خواهند همه خواسته‌های فرزند ( هر چند غیر منطقی) را برآورده کنند که این موضوع تبعات منفی به دنبال دارد.

به گزارش کودک پرس، محمدرضا اسدی یونسی، مدیر گروه روانشناسی و مشاوره دانشگاه بیرجند، گفت: قبل از اینکه بخواهیم درباره آسیب‌های فرزند سالاری سخن بگوییم باید فرزند سالاری را تبیین کنیم.

وی اظهار کرد: فرزند سالاری یعنی اینکه در خانواده، محور فرزند، خواسته‌ها و تمایلات او باشد و کانون خانواده بر اساس اهداف فرزندان بچرخد، هر چند خواسته فرزندان منطقی و معقول نباشد که این نوع سبک زندگی بی‌شک آسیب زا است.

مدیر گروه روانشناسی و مشاوره دانشگاه بیرجند بیان کرد: البته فرزندسالاری با کودکمحوری متفاوت است و وقتی می‌گوییم کودک‌محوری یعنی علایق، استعدادها و توانایی‌های او مدنظر باشد و راه رشد و تعالی فرزند فراهم شود که این با فرزند سالاری به معنای همه کاره بودن کودک و نوجوان در خانواده فرق دارد.

اسدی یونسی ادامه داد: متأسفانه اکثر خانواده‌های امروزی فرزند سالاری در آنها مشاهده می‌شود به گونه‌ای که به عنوان مثال علی‌رغم مشکلات اقتصادی می‌خواهند همه خواسته‌های فرزند ( هر چند غیر منطقی) را برآورده کنند که این موضوع تبعات منفی به دنبال دارد.

وی افزود: فرزندسالاری موجب می‌شود، فرزند زیاده‌خواه، پرتوقع، بی‌ملاحظه، جاه طلب، خود شیفته و فاقد احساس مسئولیت تربیت شود و همچنین به قوانین و قواعد اجتماعی و آداب اخلاقی پایبندی نداشته باشد و در حقیقت شخصیت کودک ناسالم شکل می‌گیرد.

مدیر گروه روانشناسی و مشاوره دانشگاه بیرجند گفت: البته فرزند سالاری فقط برای فرزندان مضر نیست بلکه والدین را نیز دچار خستگی، فرسودگی،ناکارآمدی در تربیت و عدم اقتدار کرده و اختلافات آنان با فرزند را افزایش می‌دهد.

وی تصریح کرد: کسانی که در خانواده‌های فرزند سالار رشد کرده‌اند، پس از تشکیل زندگی مشترک نیز دچار مشکلات عدیده‌ای می‌شوند و در این زمینه با موفق نخواهند بود چرا که محور بودن در خانواده موجب می‌شود که توان اداره یک زندگی مشترک را نداشته و فاقد استقلال طلبی لازم باشند.

مدیر گروه روانشناسی و مشاوره دانشگاه بیرجند بیان کرد: برای فاصله گرفتن از فرزند سالاری باید به کودک و نوجوان‌مان متناسب با سن او، مسئولیت بدهیم و به جای تعریف و تمجیدهای بی‌جا از فرزند، فقط برای موفقیت‌های حقیقی‌اش او را تشویق کنیم.

اسدی یونسی ادامه داد: متأسفانه در امر تربیت همواره دچار افراط و تفریط می شویم، گاه فرزندمان را از محبت خویش که حق اوست محروم می کنیم و گاه سبک زندگی خانوادگی را بر مبنای فرزند سالاری شکل می دهیم.

وی یادآور شد: به جای پدر یا مادرسالاری و یا فرزند سالاری باید به سبک زندگی معتدل برویم که همه در فضای آزاد خانواده حقوقشان مورد احترام بوده و عزت نفس آنها حفظ شود.

منبع: ایکنا