به گزارش کودک پرس ، پروین افسر کازرونی، رییس اداره ایدز وزارت بهداشت درباره آخرین آمار مبتلایان به ایدز گفت: تا اول فروردین سال ۹۶، تخمین زده میشود؛ ۶۶۳۵۹ نفر در کشور مبتلا به ایدز باشند که از میان آنها ۳۴۹۴۹ نفر مبتلا به ایدز شناسایی شده که از این تعداد ۸۴ درصد مرد و ۱۶ درصد زن هستند. همچنین ۵۳ درصد از این تعداد بین ۲۱ تا ۳۵ سال است و از کل افراد شناسایی شده ۹۴۷۷ نفر فوت شدهاند.
او به راههای انتقال ویروس ایدز به افراد شناسایی شده تا اول فروردین سال ۹۶ اشاره کرد و گفت: 66.3 درصد از این افراد براثر استفاده از سرنگ مشترک و از طریق اعتیاد تزریقی مبتلا شدهاند. همچنین19.3 درصد از طریق رابطه جنسی،1.5 درصد از طریق مادر به کودک و ۷ دهم درصد براثر خون و فرآوردهای خونی مبتلا شدهاند که البته راه انتقال از طریق فرآوردههای خونی در سالهای اخیر به شدت کاهش یافته است.
ایدز در بین زنان افزایش پیدا کردهاست
رییس اداره ایدز وزارت بهداشت با اشاره به آمارهای مبتلایان به ایدز در ماههای ابتدایی سال ۹۶ بیان کرد: مبتلایان از ابتدای سال جاری تاکنون شامل۳۰ درصد زن و ۷۰ درصد مرد هستند. ۳۹ درصد از این افراد از طریق اعتیاد تزریقی، ۴۱ درصد از طریق رابطه جنسی و ۳ درصد از طریق مادر به کودک مبتلا شدهاند.
وی افزود: همچنین مبتلایان به ایدز در سنین زیر ۱۵ سال ۳۷ درصد در کشور تخمین زده شدهاند و از این تعداد نیز ۸۸ درصد به دوره مراقبت رفتند و ۹۸ درصد از افرادی که به دوره مراقبت رفتند در حال دریافت دارو هستند. همچنین در عمده کودکان زیر ۱۵ سال، بیماری از طریق مادر مبتلا که اطلاعی از وضعیت خود نداشته، منتقل شده است.
۶۰ درصد مبتلایان از بیماری خود بیاطلاعند
کازرونی با اشاره به آمار بیماران زنده مبتلا به ایدز خاطرنشان کرد: ۲۶۶۹۹ نفر افراد زنده مبتلا به ایدز شناسایی شدهاند. در حقیقت ۳۴ درصد مبتلایان شناسایی شدهاند و بیش از ۶۰ درصد افراد مبتلا به ایدز هنوز از بیماریشان اطلاعی ندارند. از این تعداد در یک سال اخیر ۱۲ هزار و ۳۶۰ نفر به مراکز مشاوره مراجعت کردهاند و تحت مراقبت و درمان قرار گرفتهاند. همچنین از تعداد افرادی که به مراکز مشاوره مراجعه میکنند ۹ هزار و ۸۸۰ نفر تحت درمان دارویی ضد ویروس هستند.
اجرای برنامه ۹۰.۹۰.۹۰ در راستای کنترل HIV
او درباره برنامه پیشگیری از بیماری ایدز با عنوان ۹۰۹۰۹۰ توضیح داد: براساس تعهدات بینالمللی هدف نهایی کنترل ایدز یا HIV این است که تا سال ۲۰۳۰ همهگیری HIV کنترل و مهار شود. برای اینکه به این هدف نهایی برسیم تا سال ۲۰۲۰ لازم است ۹۰ درصد افرادی که مبتلا به ایدز هستند از بیماری خود مطلع باشند همچنین ۹۰ درصد از افرادی که از بیماری خود آگاه هستند تحت مراقبت و درمان قرار بگیرند و حجم ویروس در ۹۰ درصد افرادی که تحت مراقبت هستند به حدی برسد که دیگر قابلیت انتقال به فرد مقابل را نداشته باشند.
رییس اداره ایدز وزارت بهداشت با بیان اینکه از ۳۴ درصد مبتلایان به ایدز که شناسایی شدهاند؛ ۵۰ درصد به برنامههای مراقبت درمان وصل شدهاند، گفت: ۸۲ درصد از افرادی که به برنامههای مراقبت وصل شده، تحت مراقبتهای درمانی و دارویی قرار گرفتهاند. براساس چهارمین برنامه استراتژیک در راستای رسیدن به اهداف ۹۰- ۹۰- ۹۰، بخش مراقبت درمان برای اجرای این طرح آماده شده و پزشکان، پرستاران و مشاوران برای این منظور آموزش دیده و مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری راهاندازی شده است.
کازرونی گفت: درست است که HIV مانند برخی از بیماریها درمان قطعی ندارد، اما وقتی درمان دارویی برای فرد مبتلا به ایدز آغاز میشود نه تنها سیستم ایمنی فرد تقویت میشود، بلکه باعث میشود فرد یک طول عمر معمولی داشته باشد. همچنین حجم ویروس در بدن او کاهش پیدا کرده و قابلیت انتقال را از دست میدهد.
بازنگری در دستورالعمل درمانی بیماری ایدز
او با اشاره به اینکه دستورالعمل درمانی ایدز مورد بازنگری قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: در دستورالعمل جدید پس از اینکه بیماری به طور قطع تشخیص داده شد، مرحله دریافت دارو برای آنها آغاز شود، در حالی که در گذشته همه افرادی که بیماریشان به طور قطع تشخیص داده میشد دارو دریافت نمیکردند و افراد واجد شرایط برای دریافت دارو انتخاب میشدند، اما در حال حاضر وقتی بیماری فردی تشیخص داده شد، تحت مشاوره قرار میگیرد تا پایبندی به درمان داشته باشد و درمان دارویی را نیز همزمان آغاز میکنیم.
رییس اداره ایدز وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه مراجعه افرادی که هنوز از بیماریشان مطلع نیستند، بسیار برای ما اهمیت دارد، گفت: مردم بدانند مراکز مشاوره و درمان بیماریهای رفتاری مراکزی است که با رعایت رازداری و به صورت رایگان کلیه خدمات را ارائه میدهد و افرادی که فکر میکنند در معرض ابتلا بودند، میتوانند برای انجام آزمایش به این مراکز مراجعه کنند.
راه اندازی ۱۵۰۰ پایگاه مشاوره HIV
کازرونی با اشاره به اینکه در سطح کشور بیش از ۱۵۰۰ پایگاه مشاوره جهت آزمایش HIV و مشاوره و حدود ۲۰۰ مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری است که وقتی بیماری فردی تشخیص داده شد در این مراکز کلیه خدمات لازم به آن فرد ارائه میشود. HIV بیماری عفونی است که در صورتی که به موقع تشخیص داده شود، قابل درمان و کنترل است و فرد در صورتی که به موقع بیماری او تشخیص داده شود، میتواند زندگی عادی داشته باشد.
افزایش بیماری ایدز از طریق رابطه جنسی
او با اشاره به پیشگیری درباره این بیماری گفت: متاسفانه به دلیل نبود آگاهی بیش از ۶۰ درصد افراد مبتلا به ایدز هنوز از بیماری خود اطلاعی ندارند از سوی دیگر روند انتقال این بیماری از طریق روابط جنسی در حال افزایش است یکی از مهمترین اقدامات افزایش آگاهی نوجوانان و جوانان در مورد خود مراقبتی و افزایش آگاهی والدین و بالا بردن مهارت فرزندپروری است تا بتواند با برقراری ارتباط مناسب با کودکان از گرایش نوجوان و جوانان به رفتارهای پرخطر جلوگیری کند.
کازورنی ادامه داد: وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی مراکزی را در محلهای پرخطر تحت عنوان مراکز کاهش آسیب راهاندازی کردهاند که افراد با مراجعه به این مراکز میتوانند خدمات مختلفی از جمله مشاوره، وسایل مورد نیاز مصرف مانند سرنگ را دریافت کنند و طرز صحیح استفاده از سرنگ به آنها نیز آموزش داده میشود همچنین برنامههای کاهش آسیب برای این افراد در نظر گرفته میشود و متادون درمانی میشوند.
او با بیان اینکه از سال گذشته کلینیکهای سیار راهاندازی شده است، گفت: این کلینیکهای سیار در مناطقی که افراد به سختی به مراکز بهداشتی درمانی و مراکز مشاوره مراجعه میکنند، مستقر شده و خدمات مشاوره و آزمایش انجام و آنها را به چرخه درمان ارجاع میدهند. این کار به صورت پایلوت انجام شده و قرار است در سال ۹۶ با حمایت معاونت اجتماعی وزارت بهداشت و معاونت آسیبهای اجتماعی وزارت کشور خدمات سیاری گسترده شود.
رییس اداره ایدز وزارت بهداشت با بیان اینکه داروها به صورت رایگان در اختیار بیماران HIV قرار میگیرد، گفت: بخشی از این داروها در داخل تولید و بخش اعظم آنها از خارج از کشور وارد میشود. شرکتهای تولید دارو در داخل کشور سعی دارند تا بخش اعظمی از داروهایی که موثرتر هستند را تولید کنند. در گذشته به دلیل تحریمها ورود این داروها با مشکل روبرو بود، اما خوشبختانه از سال گذشته در بحث تامین دارو به مراتب با مشکلات کمتری مواجه بودیم.
پایبندی به درمان مهمترین اصل در درمان بیماری ایدز
کازرونی با تاکید براینکه پایبندی به درمان مهمترین اصل است، گفت: وقتی فرد مبتلا دارو مصرف میکند ویروس در بدن بیمار کنترل میشود و قابلیت انتقال را ندارد، اما تا زمانی بیماری در فرد مبتلا مهار میشود که دارو مصرف میکند و اگر به هر دلیلی دارو برای مدتی قطع شود نه تنها احتمال دارد که بیماری بازگردد بلکه ممکن است نسبت به دارویی که مصرف میکند، مقاوم شود و مجبور به استفاده از داروی قویتر باشد. در صورتی که بیماری زود تشخیص داده شود و بیمار در چرخه درمان قرار گیرد به شرط پایبندی به درمان، بیمار یک زندگی کاملا طبیعی خواهد داشت.
او بیان کرد: پیشگیری و کنترل اچ آی وی نیاز به همراهی دستگاههای مختلف دارد، در چهارمین برنامه استراتژیک HIV، بیست و سه سازمان، موسسه و وزارتخانه همراه هستند، این برنامه از اسفند ۹۴ در هیات دولت تصویب و در سال ۹۵ کمیتههای عملیاتی شدن این برنامه محوریت با وزارت آموزش و پرورش، بهزیستی، وزارت رفاه و وزارت کشور و ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت بهداشت تشکیل شد و مترادف آن در استانها نیز راهاندازی شد و هر سه ماه گزارش عملکرد این کمیتهها ارائه میشود. همچنین افراد میتوانند برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت WWW. HIV-STI. IR مراجعه کنند./
مرجع: ایلنا
ارسال دیدگاه