به گزارش کودک پرس پرس : بیماری سپسیس در نوزادان نوعی عفونت جدی است که توسط باکتریها ایجاد میشود. این باکتریها از راههای گوناگون نوزاد را آلوده میکنند بهطوری که حتی ممکن است با بوسیدن نوزاد این بیماری به او منتقل شود. البته این بیماری روشهای درمانی مختلفی دارد که ما از دکتر حجت درخشانفر، متخصص کودکان و نوزادان، درباره این روشها و همچنین روشهای تشخیص انواع سپسیس پرسیدیم.
بیتوجهی به بیماری نوزاد یا هر مشکلی در درمان باعث بروز مشکلات و عوارضی برای نوزاد میشود چون عفونت از طریق خون به تمام نقاط بدنش پخش میشود. بنابراین اگر نوزادی به دنبال سپسیس، دچار مننژیت یا عفونت پردههای مغز شود، دچار ناشنوایی، نابینایی، عقبافتادگی ذهنی و کاهش بهره هوشی میشود. حتی ممکن است این عفونت کشنده باشد چون بچه هنوز ضعیف است و ایمنی کاملی ندارد. بنابراین پدر و مادرها حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنند تا او تشخیص دهد که نوزاد نیاز به بستری شدن دارد یا نه.
درمان سپسیس زودرس
از ریه نوزادان مبتلا به سپسیس عکس گرفته میشود تا از نظر عفونت ریه به دنبال بیماری سپسیس بررسی شوند. . همچنین این نوزادان حتما باید از نظر کشت خون و گرفتن مایع مغزی- نخاعی مورد آزمایش قرار بگیرند. نوزادان مبتلا به سپسیس زودرس باید بستری شوند و معمولا برای آنها چرکخشککنهای مختلفی تجویز میشود. ممکن است فشاراین بچهها افت کرده باشد که با داروهای مختلف فشارشان را به حد مطلوب میرسانند. درمان این نوع سپسیس معمولا با آنتیبیوتیکهایی مانند آمپیسیلین و جِنتا مایسین به مدت 10 تا 14 روز صورت میگیرد.
درواقع اگر بچهای به سپتیس زودرس مبتلا شود، 10 تا 14 روز حداقل در بیمارستان بستری میشود. اگر مننژیت هم به دنبال سپسیس نوزاد را درگیر کرده باشد، درمان ممکن است تا 21 روز هم ادامه پیدا کند.
درمان سپسیس دیررس
در نوزادان مبتلا به این نوع سپسیس هم برای تشخیص قطعی بیماری، کشت خون و کشت مایع مغزی-نخاعی گرفته میشود. بر همین اساس دکتر درخشانفر میگوید: معاینه فیزیکی استخوانها در این نوزادان باید با دقت بیشتری صورت بگیرد چون شانس عفونت استخوان در آنها بیشتر است. همچنین از آنها آزمایش ادرار گرفته میشود که ممکن است به صورت معمولی انجام میشود یا سوپراپوبیک (سوزنی را از زیر ناف وارد مثانه کرده و از ادرارشان نمونهبرداری میکنند تا آن از نظر وجود عفونت بررسی شود).
باکتریهایی که باعث سپسیس دیررس میشوند، مشابه نوع زودرس هستند اما علاوه بر آن باکتریها، باکتریهای دیگری هم ممکن است در ایجاد این بیماری دخیل باشد مانند استرپتوکوک پنومونیه یا مننگوکوک. این بچهها هم بستری میشوند و درمانشان با آمپیسیلین و سفالوسپورین نسل سوم صورت میگیرد و اگر مننژیت وجود داشته باشد، ونکومایسین را هم به آنها اضافه میکنند.
درمان سپسیس بیمارستانی
این متخصص کودکان و نوزادان درباره درمان این نوع سپسیس میگوید: درمان سپسیس بیمارستانی یا نوع سوم هم مانند انواع قبلی تشخیص داده میشود. علاوه بر اینکه آنها را با ترکیبی از ونکومایسین یا نفیسیلین به همراه جِنتامایسین درمان میکنند. معمولا این بچهها به آنتیبیوتیکهای مختلف مقاوم هستند.
جالب است بدانید که میزان سپسیس در نوزادان زودرس 6 برابر بیشتر از سایر بچهها است. علت این مسئله کامل نبودن سیستم ایمنی نوزاد نارس و اقامت طولانی در بیمارستان است. چون بچههایی که با وزن کم متولد میشوند، روزهای بیشتری باید در بیمارستان بمانند. همین نگهداری در بیمارستان ممکن است احتمال ابتلا به نوع سوم سپسیسهای بیمارستانی را در بچهها افزایش دهد.
این بیماری راه پیشگیری ندارد و مادر تنها زمانی که متوجه شد کیسه آبش پاره شده، ضربان قلب جنین تند شده و یا خودش تب دارد باید فورا به پزشک مراجعه کند. سپسیس اگر به خوبی درمان شود عوارضی به دنبال ندارد.
منبع: نینی سایت
ارسال دیدگاه