موقعیت فعلی شما : خانه/اجتماعی و حوادث
211810
۱۷ دی ۱۳۹۸

تنبیه کودک به بهانه تادیب جرم است یا نه؟

عضو کمیته حقوقی انجمن حمایت از حقوق کودکان با اشاره به اصلاح اخیر تبصره ماده ۹ لایحه حمایت از حقوق اطفال و نوجوانان که براساس آن قرار بود والدین نیز بدلیل سهل‌انگاری مجازات شوند، گفت: تنبیه کودک به بهانه تادیب پذیرفته نیست و با هدف اولیه لایحه تفاوت دارد اما با وجود اصلاحات باز هم امیدواریم این لایحه به تصویب نهایی برسد.

به گزارش کودک پرس ، مونیکا نادی افزود: توجه به سهل انگاری والدین یکی از مسائلی بود که در این لایحه به صورت پیشرو مدنظر قرار گرفته بود و تبصره ۹ لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان مقابله با این دیدگاه والدین است که بر این باورند که فرزندان بخشی از مایملک آنها محسوب می شوند.

وی ادامه داد: این دیدگاه، متاسفانه فرهنگ حاکم بخشی از جامعه است؛ در بخش های از جامعه والدین واقعا تصور می کنند که فرزندشان مایملکشان است و هرطور که دلشان می خواهد می توانند با آنها رفتار کنند درحالیکه والدین نسبت به کودکان، وظایف و مسئولیت‌هایی دارند و باید شان و حقوق آن کودک را رعایت کنند.

 

فراز و فرودهای لایحه حمایت از حقوق کودکان

عضو کمیته حقوقی انجمن حمایت از حقوق کودکان تاکید کرد: کودک، فرد انسان دارای حقوق مستقل است به همین دلیل قانونگذار سعی کرد با این لایحه تا حدودی روی فرهنگ جامعه کار کند و سعی کند قانون را تغییر دهد تا شاید فرهنگ جامعه به سمت آن تغییرات برود برای همین یکی از تغییرات مربوط به بحث بی توجی و سهل انگاری والدین است.

نادی افزود: با توجه به اینکه وظیفه اساسی والدین نگهداری و مراقبت از کودکان است درصورت وقوع سهل انگاری و بی توجهی، تبصره ۹ لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان این عمل را جرم انگاری کرد. شورای نگهبان در مرحله اول این تبصره را به دلیل اطلاقی که برای مجازات در خصوص جراحات وارده به سر و صورت و گردن دارد، مغایر با موازین شرعی دانست.

وی اضافه کرد: بنابراین مجلس دوباره این تبصره را استثنا کرد که اگر سهل انگاری و بی توجهی والدین منجر به جراحت به سر و صورت و گردن شود، فقط دیه پرداخت می شود و مجازات نمی شود و بار دیگر به شورای نگهبان رفت و باز هم به ایراد خورد.

 

عضو کمیته حقوقی انجمن حمایت از حقوق کودکان گفت: نهایتا این ماده به شکلی اصلاح شده که اگر بی توجهی و سهل انگاری والدین رخ بدهد و صدمه وارد شده، مستند به این بی توجهی و سهل انگاری آنها باشد و اقدامات لازم برای جلوگیری از صدمه را انجام نداده باشند آنگاه طبق این ماده مسئول هستند. در نهایت لایحه حمایت از حقوق کودکان در مجلس تدوین و تصویب شده و این مصوبه دوباره قرار است به شورای نگهبان فرستاده شود.

نادی افزود: اینکه اختیاراتی برای والدین در نظر بگیریم که آنها بتوانند به بهانه تادیب، ضرب و جرحی در حق کودک اعمال کنند و این ضرب و جرح در قالب تادیب و تنبیه متعارف برود، اینها اقدامات و اظهاراتی است که نمی تواند پذیرفته شده باشد و واقعا به آن ایراد است و با هدف اولیه لایحه، متفاوت است.

وی ادامه داد: این به آن معنا است که در نهایت چیزی که از لایحه تصویب می شود، تفاوت هایی با متن اولیه با آن دقت نظر و با آن اهداف اولیه دارد، اما همچنان معتقدیم حتی با این اصلاحاتی اتفاق افتاده، تصویب نهایی لایحه، اقدامی مثبت است.

 

جلوگیری از جرم علیه کودکان با تصویب لایحه مربوطه

عضو کمیته حقوقی انجمن حمایت از حقوق کودکان اظهار امیدواری کرد که لایحه حمایت از حقوق کودکان بالاخره بعد از این همه سال در این مجلس اتفاق بیافتد و قطعی و ابلاغ شود.

نادی تاکید کرد: این لایحه می تواند سرمنشاء تغییر ساختار و فرهنگ و دیدگاه جامعه نسبت به کودکان باشد و در نهایت می تواند منجر به این شود که حقوق کودکان تثبیت شود و از وقوع جرم علیه کودکان تاحدممکن جلوگیری کند.

 

روی زمین ماندن ۱۲ ساله قانون حمایت از حقوق کودکان

عضو کمیته حقوقی انجمن حمایت از حقوق کودکان یادآور شد: لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان در سال ۸۶ تدوین شده و تاکنون ۱۲ سال از زمان تدوین آن می گذرد.

نادی گفت: این لایحه با توجه به اینکه قوانین در حوزه حمایت از کودکان جامع و مانع نیست، تدوین شد و قرار شد تا برخی اقدامات حمایتی را به قوانین حوزه کودکان اضافه کند؛ در لایحه به مباحثی بزه دیدگی اطفال و قربانی شدن آنها و کودک آزاری توجه شده است.

وی اضافه کرد: کودک آزاری به عنوان آسیب اجتماعی یک پدیده کاملا چند بُعدی است و ابعاد مختلفی در وقوع آن نقش دارد به خاطر همین لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان نگاه حمایتی و پیشگیرانه در سه حوزه ورود پیدا کرد اول آنکه قبل از اینکه جرمی علیه کودک اتفاق بیفتد، بحث های پیشگیرانه ای را مطرح کرد.

 

فراگیری لایحه برای تمام کودکان زیر ۱۸ سال

عضو کمیته حقوقی انجمن حمایت از حقوق کودکان گفت: این لایحه کودک در معرض خطر را شناسایی کرد و به رسمیت شناخت و بعد در مرحله ای که خطر و بزه برای کودک اتفاق می افتد، راهکارهای قانونی برخورد با آن را متناسب تر کرد و در مرحله بعدی هم بعد از اینکه این چرخه قانونی تمام می شود و کودک می‌خواهد از آن چرخه خارج شود، حمایت هایی را برای کاهش آسیب وارده به کودک پیش بینی کرد.

نادی افزود: لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان، لایحه پیشرویی هست که تصویب نهایی آن به طور قطع می تواند زمینه ساز اتفاقات خوبی باشد. هرچند کودک آزاری یک پدیده چند بعدی است و فقط یکی از این ابعاد قانون هست اما لایحه در حد همان قانون می تواند موثر باشد.

وی ادامه داد: برای جلوگیری کامل از کودک آزاری، نیاز است که این فرهنگ در جامعه درونی شود. این لایحه در کنار انتقاداتی که می شود به آن گرفت، نقاط مثبتی دارد به طور مثال اینکه تمام کودکان زیر ۱۸ سال را مشمول خود دانسته است.

 

 

 

منبع: ایرنا

 

به اشتراک بگذارید :

ارسال نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظر:
نام:
ایمیل:

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.