۸۰ درصد کتاب‌های دینی کودک ایران در بخش بین‌الملل متعلق به قم است

به گزارش کودک پرس ، حجت الاسلام علیرضا سبحانی نسب افزود: با بررسی های صورت گرفته، در پنج سال گذشته حدود یک هزار عنوان کتاب دینی کودک و نوجوان کشور در خارج از کشور به زبان های مختلف ترجمه شده که از این تعداد، 800 کتاب از جمله آثار ناشران عضو انجمن کودک و نوجوان قم بوده است.

وی ویژگی بارز ناشران کتاب کودک قم نسبت به سایر ناشران کودک کشور را توجه به تولید محتوا به جای ترجمه آثار خارجی دانست و گفت: ناشران خارج از قم، به طور عمده به ترجمه کتاب های خارجی در حوزه کودک روی آورده اند و این موجب شده که از نظر حجم تولیدات، آثار آنها بیش از ناشران قمی باشد ولی در زمینه تولید کتاب های کودک، صرف نظر از ترجمه، تولیدات قم در سطح کشور قابل توجه است.

وی با بیان این که اعضای انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم سالانه بیش از 2 هزار عنوان کتاب کودک تولید می کنند گفت: چند تن از ناشران قم هم اکنون بیش از 500 عنوان کتاب آماده چاپ در اختیار دارند که به دلیل وضعیت بازار، چاپ این کتاب ها را به تاخیر انداخته اند.
وی آینده صنعت کتاب دینی کودک را بسیار امیدوار کننده دانست و افزود: با زیرساخت های ایجاد شده، در سال های آینده شاهد رشد کمی و کیفی کتاب های کودک و نوجوان در حوزه دین خواهیم بود.

رئیس انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم تاکید کرد: به دلیل استقبال خانواده ها از کتاب کودک و نوجوان در حوزه دینی، سرمایه گذاری در این رشته علاوه بر صرفه اقتصادی بخشی از خلاءهای موجود در این زمینه را برطرف می کند.
سبحانی نسب، سرمایه گذاری در کتاب کودک به صورت حرفه ای را دارای صرفه اقتصادی دانست و گفت: امروز ناشران بزرگی که پیش از این به حوزه کودک و نوجوان کم توجه بودند به دلیل اهمیت و نیز صرفه اقتصادی این حوزه، به سمت چاپ کتاب های کودک و نوجوان روی آورده اند.

وی با اشاره به استقبال از کتاب های فاخر دینی کودک در کشور گفت: کتاب های فاخر دینی کودک سالانه حداقل یکبار تجدید چاپ می شود که این نشان از ظرفیت های این حوزه است.
سبحانی نسب از هدف گذاری 10 اقدام بزرگ و کلیدی برای ارتقای سطح کمی و کیفی کتاب کودک در قم خبر داد و افزود: مهمترین مشکل انجمن ناشران کودک و نوجوان استان مسائل مالی است، چراکه در شرایط فعلی اقتصادی، اعضای انجمن نمی توانند نیازهای مالی این طرح ها را فراهم کنند.

وی رسالت انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم را ارتقای سطح کیفی و محتوایی کتاب دینی کودک و نوجوان دانست و افزود: حمایت های معنوی، علمی و دانش افزایی اعضا، با برگزاری نشست های تخصصی و نیز حمایت برای حضور در نمایشگاه ها بخشی از اقدام های انجمن است که موجب تغییر رویکرد برخی ناشران و توجه جدی تر به محتوا و کیفیت ساختاری و معماری کتاب ها در چند سال اخیر شده است.

 

 

** برگزاری بخش کودک پنجمین نمایشگاه کتاب کودک حوزه دین در قم

رئیس انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم، از برنامه ریزی برای برگزاری بخش کودک پنجمین نمایشگاه کتاب کودک در حوزه دین در قم خبر داد و گفت: در این نمایشگاه که از 25 بهمن تا پنجم اسفندماه امسال در مصلای قدس قم ترتیب می یابد، ناشرانی از ایران و کشورهای خارجی کتاب های خود را در حوزه کودک و نوجوان عرضه می کنند.

سبحانی نسب با بیان این که این نمایشگاه که استعداد و ظرفیت کتاب دینی کشور را به نمایش می گذارد، بازتاب دهنده توان کتاب دینی کودک و نوجوان کشور نیز هست، ادامه داد: در این نمایشگاه علاوه بر نمایش و فروش کتاب های فارسی، آثار ناشران و اعضای انجمن کودک و نوجوانان قم به زبان های فارسی، انگلیسی، عربی، فرانسوی، اسپانیولی، ترکی و سایر زبان های دیگر عرضه می شود.
وی همچنین از برگزاری مجمع عمومی انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم در نیمه دوم اسفندماه امسال خبر داد و گفت: در این نشست اعضای جدید هیات مدیره انجمن برای مدت سه سال و بازرسان به مدت یک سال توسط اعضا انتخاب خواهند شد و خط و مشی سال آینده انجمن ترسیم می شود.

 

 

** بسترسازی برای جهش در حوزه نشر کتاب دینی کودک در قم

سبحانی نسب با تاکید بر ایجاد بسترسازی مناسب برای جهش در حوزه نشر کتاب دینی کودک و نوجوان طی سال های آینده در قم تصریح کرد: با پیگیری های صورت گرفته و آغاز به کار دفتر مرکزی انجمن در خیابان ساحلی واقع در ساختمان مربوط به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم عضوگیری جدید انجام خواهد گرفت.
وی، تعداد ناشران فعال کودک و نوجوان استان قم را بیش از 150 ناشر اعلام کرد و افزود: با برطرف شدن محدودیت مکانی انجمن ناشران کودک و نوجوان استان و آغاز مجدد عضو گیری، پیش بینی می کنیم اعضای این انجمن از 50 عضو فعلی به بیش از 100 عضو در سال آینده افزایش یابد.

وی اضافه کرد: هیچ محدودیتی برای عضویت ناشران فعال کودک و نوجوان استان های دیگر در انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم وجود ندارد و ناشران سایر استان ها نیز می توانند در این انجمن عضو شوند و از حمایت های معنوی و آموزشی آن استفاده کنند.
وی تاکید کرد: هم اکنون حجم تولید کتاب های کودک در قم در حال رقابت با کتاب بزرگسالان است.

 

 

** ضعف جدی کتاب دینی کودک کشور در بخش بین المللی

وی در ادامه سخنان خود با انتقاد از ضعف جدی کتاب دینی کودک کشور در بخش بین المللی تاکید کرد: متاسفانه دلالان کتاب بین الملل به طور عمده به واردات کتاب های اصلی و نیز ترجمه و فروش کتاب های خارجی روی آورده اند به طوری که رقم های سنگینی در این زمینه جا به جا می شود و این در حالی است که نسبت به صادرات کتاب های داخلی یا فروش حق امتیاز کتاب ها به صورت جدی توجهی نشده است.

رئیس انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم، موازی کاری و نداشتن مرکزیت جامع آمارگیری را از جمله مشکلات حوزه کتاب بین الملل دانست و گفت: نهادهای مختلف به صورت جزیره ای و پراکنده، بدون هیچ گونه اتفاق نظر و تعاملی مشغول فعالیت در حوزه بین الملل کتاب هستند و این موجب شده که هیچ مرکزی برای آمارگیری، برنامه ریزی و هدف گذاری در بخش بین المللی کتاب در کشور وجود نداشته باشد.

 

 

منبع: ایرنا