کتابی برای زنده کردن ارزش‌های بومی

به گزارش کودک پرس ، «قصه‌های من و ننه آغا» عنوان مجموعه داستان‌هایی با محوریت خانواده و سبک زندگی است که به قلم حجت الاسلام والمسلمین مظفر سالاری ـ‌ نویسنده یزدی ـ تدوین شده است. این محصول حوزه هنری یزد، دی‌ماه ۹۶ توسط انتشارات کتابستان معرفت چاپ و در دهمین نمایشگاه بزرگ کتاب یزد رونمایی شد. مسابقه کتابخوانی نمایشگاه دهم نیز ویژه این کتاب برگزار شد. در خصوص این اثر با نویسنده کتاب گفت‌وگویی انجام شده که در ادامه می‌خوانید.

 

«قصه‌های من و ننه آغا» به چه موضوعی می‌پردازد؟

در این داستان‌ها که در فضای سنتی شهر یزد می‌گذرد، به نقش سالخوردگان خانواده تأکید شده است. «ننه آغا» همان کهن‌الگوی پیر داناست که در بسیاری از افسانه‌ها و اسطوره‌ها حضور دارد. اگرچه راوی، خاطراتی را از دوران کودکی و نوجوانی‌اش نقل می‌کند، اما آن را با رهنمودهای ننه آغا محک می‌زند. ننه آغا نقش تعدیل‌کننده درون‌مایه را دارد و ما را به درک بهتر دیگران و موقعیت‌ها فرامی‌خواند. زمانی که خانواده‌ها بزرگ‌تر بود و بچه‌ها کنار پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها رشد می‌کردند، از تجربه‌ها و پند و اندرزشان بیشتر بهره می‌بردند. در واقع ننه آغا در این مجموعه داستان، یک فرد دنیادیده و فرهیخته‌ است که از طب سنتی، داستان‌ها و افسانه‌ها و … با خبر است و براساس تجارب خود در نقاط عطف، نوه‌اش را راهنمایی می‌کند .

 

«آغا» به چه معناست؟

« آغا» به معنی بزرگ است که در یزد و برخی مناطق به مادر پدر «ننه آغا» گفته می‌شود.

 

هدف و انگیزه شما از نگارش این اثر چه بود؟

تحول جامعه امروز به گونه‌ای است که کم‌کم داریم از ارزش‌های بومی، سنتی و محلی خود فاصله می‌گیریم. در واقع گرفتار تحولی سطحی و شتاب‌زده شده‌ایم و بسیاری از ارزش‌های بومی کمرنگ شده است. متولیان فرهنگی هم نه تنها نتوانسته‌اند چنین گسستی را مدیریت کنند، بلکه گاهی سبب شتاب آن شده‌اند. من در این مجموعه، مقایسه‌ای دارم بین نوع زندگی در نیم قرن پیش و زندگی امروزی و گوشزد کردن ارزش‌هایی که در شرف انقراض و فراموشی است. همچنین ایجاد پیوند بیشتر میان نسل قدیم و جدید یکی دیگر از اهداف من از نوشتن این کتاب بود .

 

در این اثر از چه سبکی استفاده شده است؟

در این کتاب بیشتر روی جذاب بودن ماجراها تأکید شده و سبک کار، رئال است. برای مراعات مخاطب، از فرم‌های ویژه و جست و خیزهای تکنیکال پرهیز شده، به عبارت دیگر، داستان‌ها سرراست روایت شده‌اند .

 

مخاطبان این اثر کدام گروه سنی هستند؟

مخاطب این مجموعه داستان، نوجوانان‌ هستند. چون خاطرات دوره کودکی و نوجوانی نویسنده بیان می‌شود، مخاطب آن هم کودکان و نوجوانان هستند و با آن ارتباط برقرار می‌کنند .

 

این مجموعه شامل چند داستان است؟

این کتاب دارای ۲۳ داستان است ولی در چاپ‌های بعدی شاید به ۳۰ داستان نیز افزایش پیدا کند. اگر تعداد بیشتری نوشته شد، شاید در دو جلد هم به چاپ برسد.

 

این کتاب در چند صفحه و در چه قطعی منتشر شده است؟

«قصه‌های من و ننه آغا» در ۱۷۵ صفحه و قطع رقعی منتشر شده است. این اثر با کاغذ بالک چاپ شده تا حال و هوای قدیم را بهتر منتقل کند .

 

برای نگارش این اثر چقدر وقت صرف کرده‌اید؟

این مجموعه برای مجله «دوست نوجوان» نوشته شد؛ یعنی هر ماه یک داستان. بازخوردها نشان داد که مخاطبان آن را پسندیده‌اند و دوست دارند بدانند ده‌ها سال پیش پدران و پدر بزرگ‌هایشان چطور زندگی می‌کردند. استقبال مخاطبان سبب شد نگارش این داستان‌ها را ادامه دهم. بنابراین تقریبا دو سال طول کشید تا این ۲۳ داستان نوشته شود .

 

تاکنون چند اثر از شما منتشر شده است؟

هم کتاب‌های مستقل دارم و هم کتاب‌هایی که داستان‌هایش را چند نفر نوشته‌ایم. کتاب‌های کوچولو هم دارم. «دانشنامه قرآنی نوجوانان» من ۱۴ جلد خواهد بود یا مجموعه داستان‌های «رو به رو» ۱۰ جلد خواهد شد. کتاب‌هایی هم نوشته‌ام که هنوز چاپ نشده‌اند. در مجموع شاید کتاب‌هایم ۲۰ عنوان باشد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به رمان‌هایی چون «رویای نیمه شب»، «قایق راندن به اقیانوس» ،«دعبل و زلفا»، «گشایش داستان» و «درونمایه‌ها و دستمایه‌های نمایشی در قرآن» (اثر برگزیده سومین کتاب سال اوقاف) و همچنین آثار پژوهشی اشاره کرد .

 

فکر می‌کنید این کتاب هم مانند سایر آثارتان مورد توجه قرار بگیرد؟

استقبال از یک کتاب به چند شرط محقق می‌شود. اول این که محتوای کتاب، خوب باشد و مخاطب بپسندد. دوم؛ شکل و ظاهرش زیبا و دل‌نشین باشد. سوم؛ به خوبی معرفی و تبلیغ شود تا مخاطب با آن آشنا شود. چهارم؛ خوب توزیع شود و در دسترس علاقه‌مندان قرار گیرد و پنجم؛ قیمتش مناسب باشد .

 

این مجموعه از حیث محتوا برای مخاطب جذاب است. آن نوع شیرینی و جذابیتی که در داستان‌های من هست، در این مجموعه نیز وجود دارد. چیزی که این مجموعه را به هم پیوند می‌دهد، راوی مشترک است و شخصیت ننه آغا. نوجوانان دوست دارند مجموعه داستان‌هایی بخوانند که چند شخصیت اصلی مشترک دارد؛ مثل «قصه‌های مجید». امیدوارم «قصه‌های من و ننه آغا» به دست علاقه‌مندان برسد و مورد استقبال مخاطبان به ویژه جوانان و نوجوانان قرار گیرد .

 

در حال حاضر مشغول نگارش چه اثری هستید؟

هم‌اکنون در حال نگارش جلد هفتم «دانشنامه قرآنی نوجوانان» هستم. این دانشنامه‌ی مرجع که بزرگترین «دانشنامه قرآنی نوجوانان» در جهان اسلام است در ۱۴جلد و ۱۴۰۰ مدخل به صورت الفبایی توسط پژوهشکده علوم و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر خواهد شد. علاوه بر آن در حال نگارش مجموعه داستان‌های «روبه‌رو» نیز هستم .

 

توصیه شما به نویسندگان یزدی چیست؟

نویسندگان یزدی باید از فضای یزد بیشتر در داستان‌هایشان استفاده کنند. معماری و بافت قدیم یزد پتانسیل خوبی برای داستان‌های عمیق و ماندگار دارد. یزدی بودن و یزدی نوشتن، ظرفیت و فرصتی است که باید غنیمت شمرد .

 

مظفر سالاری متولد ۱۳۴۱ در یزد، از دوران دبستان با عضویت در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نوشتن علاقه‌مند شد، انس و الفت او با کتاب و کتابخوانی باعث شد از سال ۱۳۶۸ به طور حرفه‌ای فعالیت در عرصه نویسندگی و مطبوعات را آغاز کند.

وی برای بچه‏‌ها داستان، نمایشنامه، فیلمنامه، نقد و مقاله‌‏های آموزشی فراوانی نوشته و در جشنواره‌های مختلف ادبی حائز رتبه‌ شده و شاگردان زیادی هم تربیت کرده است.

 

 

منبع: ایسنا