به گزارش کودک پرس ، این آستان با بهرهگیری از انوار نورانی امام هشتم(علیهالسلام)، جایگاه خاص و ویژهای در بین اقشار مختلف مردم داشته و می تواند با استفاده از این جایگاه، اقدامات فرهنگی و تربیتی بزرگی را رقم بزند. یکی از این اقدامات ارتقای معرفتی و اعتقادی نوجوانان و جوانان بوده که در منشور هفتگانه مقام معظم رهبری در چشمانداز فعالیتهای آستان قدس رضوی قرار گرفته است.
در دوره جدید فعالیتهای این آستان مقدس اقدامات زیادی در راستای ارتقاء معرفتی اعتقادی نوجوانان و جوانان انجام شده است که در گزارش زیر سعی شده گوشه ای از این اقدامات معرفی شود.
برای ارتقای نوجوانان و جوانان ابتدا مسائل و اولویت های تربیتی و معرفتی آنها به صورت شبکهای شناسایی و نیازهای آنان طبقه بندی شد و سپس محتوای مناسبی با استفاده از منابع مذهبی و معرفتی اهل بیت(علیهمالسلام) و تعالیم رضوی متناسب با سلیقه این نسل تدوین شد.
موسسه جوانان آستان قدس رضوی سعی کرده در تمامی برنامههای متعدد آموزشی، اردویی، کارگاهی و برنامههای جانبی ورزشی و تفریحی مربوط به نوجوانان و جوانان محتواهای مناسب را به آنان انتقال دهد تا آنها ضمن شرکت در برنامهها از جنبههای مفهومی و معرفتی گنجانده شده در آن بهرهمند شوند.
با توجه به اینکه برنامههای تربیتی، فرآیندیست که اثرگزاری آن در طول زمان مشخص میشود، در تمامی برنامه ها سعی شده است مشخصات مخاطبین حاضر در برنامهها ثبت تا با تشکیل شبکه مخاطبین همراهی و ارتباط آنها با موسسه جوانان امتداد داشته باشد.
نخبگان، میهمانان 7 روز در بهشت
بدون شک نخبگان در هر جامعهای الگویی برای دیگر افراد هستند و توجه به اصول آنها می تواند موجب الگوسازی و اصلاح افراد دیگر جامعه نیز باشد. از همین رو موسسه جوانان آستان قدس رضوی در تابستان امسال میزبان 900 نفر از نوجوانان نخبه، منتخب و استعدادهای درخشان کل کشور در اردوی زیارتی، آموزشی و تفریحی بنام «هفت روز در بهشت» بود، اردویی که در آن برنامههای تربیتی، اعتقادی، معرفتی و فرهنگی گنجانده شد.
باید گفت در ادامه این برنامه 35 نفر از منتخبان این اردو به سفر معنوی و تربیتی عتبات عالیات در ایام اربعین اعزام شدند.
توجه به مادران آیندهساز
جامعه شناسان معتقدند اساس هر جامعهای را خانواده تشکیل میدهد و بنیان خانواده را مادران برعهده دارند؛ پس توجه به نیازهای مادران و راهنمایی آن¬ها در امور تربیتی میتواند جامعه را اصلاح کند. موسسه جوانان آستان قدس رضوی فعالیتهای بسیاری در حوزه دختران نوجوان و مادران آینده داشته است. تشکیل باشگاه دخترانه و همراهی دختران در امور آموزشی، معرفتی، اعتقادی، تربیتی، درسی و فرهنگی در طول یک سال و آموزش مهارتهای سبک زندگی به آنها یکی از اقدامات موثر در این حوزه است.
برگزاری اردوهای ویژه دانشجویان دختر، اجرای برنامههای ویژه جشنهای روز دختر، ویژه برنامه های هفته عفاف و حجاب، برگزاری اردوهای یک روزه در اردوگاه امام رضا(علیهالسلام) با حضور 8 هزار و 200 نفر از دختران نوجوان، برگزاری اردوهای زیارتی نوروز 96، برگزاری طرح های «من یک ملکه ام» و «مثل معصومه»، برگزاری طرح اوقات فراغت، همراه شو رفیق و اردوهای دانشجویی از جمله برنامه هایی است که مختص دختران نوجوان و جوان برگزار شده است. همچنین برای رشد معرفتی و اعتقادی نوجوانان و جوانان، 20 برنامه نیمروزه ویژه دختران و پسرانی از مناطق محروم در شبهای ماه مبارک رمضان همراه با ضیافت افطار برگزار شد که در این برنامه نوجوانان دختر و پسر از برنامه¬های فرهنگی و تفریحی بهره مند شدند.
شباب الشمس
مداحان و ذاکران اهل بیت(علیهمالسلام) علاوه بر داشتن تواناییهای شخصی باید از معرفت و اعتقاد عمیقی برخوردار باشند؛ در همین راستا موسسه جوانان آستان قدس رضوی یک دوره آموزشی برای ذاکران جوان برگزار کرد که در این دوره 100 نفر از نوجوانان مستعد و علاقهمند به مداحی مشارکت کردند.
معمولا هر صنف و هر شهری یک هیئت به نام خود دارد؛ مثلا هیئت طلافروشان یا هیئت کرمانیهای مقیم مشهد؛ اما هیئتی ویژه نوجوانان و جوانان وجود نداشته که موسسه جوانان آستان قدس رضوی با آگاهی از این خلا فرهنگی اقدام به تشکیل هیئت شباب الشمس ویژه پسرهای نوجوان و هیئت نوری گرفت. این هیئت تاکنون 6 جلسه را با حضور و مشارکت 2 هزار و 100 نوجوان رضوی برگزار کرده است. این هیئت امسال میزبان مراسم وداع با پیکر شهدای مدافع حرم و شهدای گمنام بوده است.
توجه به والدین؛ راهی برای تاثیر بر نوجوانان
بدون شک هیچ گروهی مثل والدین نمیتوانند بر آموزش نوجوانان تاثیر داشته باشند و برای همین لازم است والدین با شناسایی نیازهای آنها سعی در آموزش و تربیت بهتر آن¬ها داشته باشند. موسسه جوانان آستان قدس رضوی با آگاهی از اهمیت آموزش به والدین سلسله جلساتی را با عنوان «زندگی از نو» با موضوعاتی همچون جلسات تفسیر قرآن کریم، بایستههای تربیتی نوجوانان، تربیت جنسی و نقش تغذیه در تربیت برگزار کرده است.
موسسه جوانان آستان قدس تاکنون 25 برنامه ویژه والدین با حضور اساتید تربیتی و مذهبی برگزار کرده است.
درک نیازهای جوانان
توجه ویژه به قشر جوان دانشجو یکی دیگر از رویکردهای آستان قدس رضوی در دوره جدید است که برعهده موسسه جوانان قرار گرفت. موسسه جوانان در این دوره برنامه های متعدد تخصصی در حوزه دانشجویی طرح و اجرا کرده است که از جمله آن می توان به برگزاری جلسات هماندیشی و برنامهریزی با نمایندگان ملی و استانی تشکلهای دانشجویی، دیدار نمایندگان دانشجویی با تولیت آستان قدس رضوی و برگزاری اردوهای ویژه دانشجویان جدید الورود دانشگاههای مشهد مقدس اشاره کرد.
موسسه جوانان سعی دارد در جلسات هماندیشی و برنامهریزی با نمایندگان ملی و استانی تشکلهای دانشجویی، نیازها و دغدغههای این قشر را درک کند تا بتواند در برنامههای خود برای این قشر برنامهریزی بهتری داشته باشد.
تبدیل جلسات سخنرانی به کرسیهای آزاد اندیشی و نشستهای هماندیشی از جمله تغییرات جذاب حوزه دانشجویی بوده است. موسسه جوانان آستان قدس در سال جاری 12 جلسه هماندیشی را برگزار کرده است. همچنین در اردوهای دانشجویان جدیدالورود که پیش از این وجود نداشته است، بیش از هزار و 500 دانشجو شرکت کردند.
همچنین 9 برنامه تربیتی، کرسیهای آزاداندیشی، جلسات نقد و بررسی نظریات ویژه دانشجویان برگزار شده است.
حضور و همراهی مربیان تربیتی توانمند در همه برنامه های نوجوانان، نقطه قوت و قدرت همه برنامه هاست. مربیانی کارآزموده و با تجربه که هر کدام در اجرای هرچه بهتر برنامه های نوجوانان تلاش میکنند و حضور و همراهی آنها در ارتقاء و رشد معرفتی و تربیتی نوجوانان نقش و تاثیر زیادی دارد. حضور موثر و دوستانه مربیان می تواند برای نوجوانان الگوسازی کند.
منبع: آستان نیوز
ارسال دیدگاه