چالش‌های پیش‌رو برای دولتمردان سوریه پس از پایان جنگ در این کشور

با نزدیک شدن به پایان جنگ در سوریه دولتمردان این کشور با چالش‌های فراوان در جهت رفع آثار جنگ دست روبرو هستند.

به گزارش کودک پرس ، تثبیت پیروزی های ارتش و نیروهای مردمی در سوریه و قرار گرفتن گروه های تروریستی تکفیری در سراشیبی سقوط، دورنمای برونرفت از بحران را پیش روی مردم این کشور قرار داده است؛ دورنمایی که در آن، ابتدای روزگار صلح با دغدغه بازسازی ویرانی های فراوان سوریه درآمیخته است.
دولتمردان سوریه با پایان درگیری های نظامی در این کشور، با چالش های فراوان در جهت رفع آثار جنگ دست به گریبان خواهند بود؛ موضوعی که هم اکنون توجه رهبران دمشق، کشورهای همسایه و دیگر بازیگران تحولات سوریه را به بازسازی و نحوه مواجهه با فرصت و چالش های فرایند ترمیم معطوف ساخته است.

 

برآورد هزینه بازسازی سوریه
تخریب گسترده زیرساخت های اقتصادی و ویرانی های ناشی از جنگ در سوریه، حکایت از نیازمندی به بودجه کلان برای بازسازی دارد. «احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب چندی پیش با اعلام این موضوع در مراسمی در دانشگاه «الاسکندریه» مصر و با استناد به گزارش هایی از اتحادیه اروپا اظهار داشت: بازسازی سوریه به 900 میلیارد دلار پول نیاز دارد.
به گفته وی، سطح اتحادیه عرب بازتاب کشورهای عربی است و اگر کشورهای عربی محکم، فعال و قوی باشند این اتحادیه نیز در همان سطح ظاهر می شود. همچنین اگر جنگ های داخلی میان کشورهای عربی شعله ور شود، تولید، کشاورزی و آموزش در این کشورها ضربه می بیند.
ابوالغیط تاکید کرد که سه میلیون کودک سوری از رفتن به مدرسه محرومند و این نشانه خطرناکی است که باعث می شود این کودکان پس از رسیدن به پانزده سالگی به عضویت گروه های تندرو و تروریستی درآیند؛ چرا که هیچ گونه آگاهی و دانشی درباره این گونه گروه ها ندارند.

 

توجه بین المللی به بازسازی سوریه
اتحادیه اروپا اعلام کرده از زمان آغاز جنگ داخلی در سوریه، بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار هزینه‌ کمک‌های انسان‌دوستانه، بازسازی و مساعدت‌های اقتصادی کرده است. با فروکش شعله های جنگ داخلی در سوریه، سران این اتحادیه در نشست بین المللی سوریه اعلام داشتند به محض آن که یک روند سیاسی پایدار در سوریه به اجرا در آید، طرح خود را برای کمک به صلح و روند بازسازی این کشور ارایه می کنند.

چین هم از جمله کشورهایی است که برای بازسازی سوریه اعلام آمادگی کرده است. «شیه شیایو یوان» فرستاده ویژه چین در امور سوریه که در واپسین روزهای شهریورماه به روسیه سفر کرده بود، ضمن بیان این آمادگی گفت که کشورش شرکت های مرتبط چینی را برای حضور در بازسازی سوریه تشویق می کند. وی گفت که فرایند بازسازی سوریه پس از جنگ بسیار با اهمیت است و چین تدابیر لازم را گام به گام اتخاذ و در بازسازی این کشور با قدرت مشارکت خواهد کرد.
لبنان هم به عنوان همسایه سوریه سعی دارد تا در عملیات بازسازی این کشور به رغم وجود برخی چالش ها در مناسبات دوجانبه مشارکت داشته باشد. به گزارش تارنمای اسپوتنیک عربی، «رائد خوری» وزیر اقتصاد لبنان در گفت و گو با این خبرگزاری به این موضوع اشاره کرد و افزود: مشارکت در بازسازی سوریه از طریق مشارکت بین بخش خصوصی سوریه و لبنان صورت می گیرد.

وزیر اقتصاد لبنان اواخر شهریورماه در خصوص چگونگی مشارکت لبنان در بازسازی سوریه گفت: ما می گوییم که می توان از لبنان و خاک این کشور و قوانین و سرمایه گذاران آن به عنوان سکویی برای بازسازی سوریه استفاده کرد و ما در چارچوب این امر می توانیم در جریان بازسازی این کشور مشارکت کنیم. اکنون لبنان و سوریه از طریق بازرگانان با یکدیگر در ارتباط هستند و توافقاتی بین دولت سوریه و لبنان وجود دارد.

 

فرصت های مشترک حضور ایران در فرایند بازسازی سوریه
جمهوری اسلامی ایران با تلاش های انسان دوستانه و کمک رسانی، در مسیر رهایی سوریه از بی ثبانی و جنگ گام برداشته است. ایران همچنین یکی از طرف های مبادلات تجاری با سوریه بوده و این دو کشور، همکاری‌های اقتصادی و روابط تجاری گسترده‌ای با هم دارند به شکلی که بارها رایزن‌های اقتصادی این کشور برای حضور در ایران با مسوولان بخش‌های دولتی و خصوصی، نشست‌هایی برگزار کرده و برای تولید مشترک، ارتقای وضعیت صادرات غیرنقتی و تبادلات تجاری به نتایج قابل توجهی دست یافته‌اند که میزان حجم مبادلات و افزایش آن در سال های اخیر حکایت از بهبود روابط و همکاری های دوجانبه دارد.

بررسی حجم مبادلات تجاری ایران و سوریه در سال ۹۵ به ۱۱۰میلیون و ۶۲۰هزار دلار رسید. بر پایه آمارهای سازمان توسعه تجارت ایران، تراز تجاری جمهوری اسلامی ایران و سوریه از سال 1386 تا پایان مهرماه 95 همواره به سود ایران مثبت بوده است.
بنا بر این گزارش، میزان صادرات ایران به سوریه 105 میلیون و 455 هزار دلار بوده و پنج میلیون و 165 هزار دلار کالا از این کشور وارد شده است. بررسی مبادلات تجاری تهران- دمشق در این دوره نشان می دهد در سال 1389 بالاترین میزان مبادلات 2 کشور به 545 میلیون و 200 هزار دلار رسید که از این رقم سهم ایران 94.6 درصد و بقیه مربوط به طرف سوری بود.

ایران برای دوره پس از جنگ هم در حوزه بازسازی سوریه اعلام همکاری و مشارکت کرده است. در همین راستا، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان در پایان نشست سازمان ملل برای تبادل نظر درباره آینده سوریه اظهار داشت که بحث کمک های انسانی به سوریه و بازسازی آن کشور می تواند یک حرکت مثبت باشد. به خصوص که در ماه های اخیر مقاومت در برابر گروه های تکفیری و داعش در سوریه موفقیت به دست آورده و بیشتر صحرای سوریه آزاد شده است. جمهوری اسلامی هم از توجه بین المللی به کمک های انسانی و بازسازی سوریه استقبال کرده و در روند بازسازی نیز در کنار مردم آن کشور خواهد بود.
وی افزود: تعداد زیادی از سوری هایی که به خارج از این کشور پناهنده شده بودند، در حال بازگشت به خانه های خود در سوریه هستند. برای همین اکنون باید به فکر بازگرداندن آرامش سیاسی به سوریه و بازسازی آن کشور باشیم.
حضور ایران با 25 هلدینگ در سومین نمایشگاه بازسازی سوریه که از 28 شهریور تا 1 مهرماه در شهرک نمایشگاهی دمشق برگزار شد هم یکی دیگر از موارد تمایل ایران برای همکاری با این کشور است که به گفته «علی کاظمینی زاده» رایزن اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در سوریه، این حضور در مقایسه با سال گذشته پنج برابر شده است.

کاظمینی زاده گفت: این 25 هلدینگ هر کدام شامل مجموعه شرکت های تخصصی مانند شرکت های مصالح ساختمانی، برق و نیرو، لوله و نورد، کشاورزی و ماشین آلات ساختمانی هستند که می توانند بهترین خدمات مورد نیاز کشور سوریه در مرحله بازسازی و پس از آن ارایه کنند.

سوریه از سال 2011 میلادی تاکنون شاهد جنگ است و بر اثر آن با تخریب گسترده در زیرساخت های اقتصادی روبه رو است. حال با روند رو به ثبات سوریه و گسترش دامنه صلح، بازسازی این کشور موضوعیت جدی تری یافته است. در فرایند بازسازی، جمهوری اسلامی ایران نیز در کنار سوریه قرار گرفته و دو کشور از فرصت ها و مزیت های همکاری در این زمینه بهره مند خواهند شد.

 

منبع: ایرنا