پرسه کودکان کار خارجی در خیابان‌های شهر/ زنگ خطر برای مسؤولان به صدا درآمد

به گزارش کودک پرس ، «تکدی‌گری» شیوه‌ای است که به وسیله آن، افراد می‌کوشند نیازهای خود را بدون تلاش و ارائه خدمات، از طریق دیگران تأمین کنند، متأسفانه تکدی‌گری در بین مردم ایران پر رنگ‌تر بوده چرا که باورهای دینی مردم باعث شده که کمک به گدایان را به عنوان صدقه و رفع بلا، به طور روزمره در سرلوحه کارهای خود قرار دهند.

عواملی چون مهاجرت روستاییان به شهرها، کمبود بازار کار، تعطیل شدن کارخانجات، اعتیاد، طلاق و غیره سبب شده که تکدی‌گری به عنوان یک شغل در اقشار ضعیف رواج پیدا کند.

عده‌ای به تکدی‌گری به چشم شغل نگاه می‌کنند و عده‌ای دیگر از سر فقر به این پدیده در جامعه روی می‌آورند، باید گفت یکی از ناهنجاری‌های اجتماعی که نمایی از بحران در ساختار جامعه است مسأله تکدی‌گری است.

هر چند شاید تکدی‌گری موضوعی تکراری و کهنه شده باشد، اما همچنان در گوشه و کنار شهر، بر سر چهارراه‌ها، معابر و پیاده‌روها شاهد حضور متکدیانی هستیم که علاوه بر زشت کردن چهره شهر، آسیب‌های اجتماعی زیادی به خود و جامعه وارد می‌سازند و به انواع مختلف با سوءاستفاده از احساسات مردم به گدایی در سطح شهر می‌پردازند.

 

مسؤولان آستین‌ها را بالا بزنند!

به راستی اگر متکدیان برای شانه خالی کردن از زیرمسؤولیت اجتماعی خود به تکدی‌گری روی می‌آورند و با تحت تأثیر قراردادن احساسات معنوی افراد جامعه پول هنگفتی را به جیب می‌زنند بدون آنکه عرق جبین ریخته و یا حرکتی از خود نشان داده باشند و اگر فقر آنان را وادار به انجام این کار کند آیا از سوی دولتمردان به حق نیست که فکری به حالشان کنند و مسؤولان آستین خود را برای بهبود این وضع بالا بزنند؟!

کارگروه اجتماعی فرهنگی شهرستان بیرجند در سال گذشته با برگزاری 5 جلسه و 28 مصوبه به کار خود خاتمه داد به طوری که از این تعداد مصوبه در خصوص 25 مصوبه اخذ شده در این کارگروه اقداماتی انجام شد.

سه مصوبه دیگر این کارگروه برای سال جاری باقی ماند که پیگیری‌های لازم در خصوص این مصوبات انجام شده و در دست اقدام است.

اولین دستور کار کارگروه اجتماعی فرهنگی شهرستان بیرجند در سال جاری که امروز برگزار شد ارائه گزارش نهادهای ذیربط پیرامون جمع‌آوری متکدیان و کودکان کار در بیرجند بود.

 

جولان تکدی‌گری اتباع خارجی در بیرجند

مسؤول مرکز ساماندهی متکدیان بیرجند از جمع‌آوری 106 کودک متکدی در سال گذشته در شهرستان بیرجند خبر داد و افزود: از این تعداد 26 نفر در نیمه شعبان سال گذشته جمع‌آوری شدند که 14 نفر از این تعداد ایرانی و 12 نفر اتباع خارجی(افغانی) بودند.

منصوره امیرآبادی کودکان کار جمع‌آوری شده در سال گذشته را 48  نفر اعلام و مطرح کرد: 47 نفر از این تعداد اتباع خارجی و تنها یک کودک ایرانی بود.

 

جمع‌آوری 15 کودک  متکدی‌ در بیرجند در سال جاری

وی با اعلام اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون 15 کودک به اتهام تکدی‌گری در بیرجند دستگیر شدند، افزود: 12 نفر از این تعداد در طرح ضربتی جمع‌آوری متکدیان در نیمه شعبان جمع‌آوری شدند که 11 نفر آنها ایرانی و یک نفر افغانی بوده است.

 

پرسه کودکان کار خارجی در خیابان‌های شهر/ جمع آوری13 کودک کار خارجی

مسؤول مرکز ساماندهی متکدیان بیرجند بیان داشت: همچنین از ابتدای امسال تاکنون 13 کودک کار در شهرستان بیرجند جمع‌آوری شدند که تمام این افراد را کودکان افغانی تشکیل می‌دهند.

علیرضا رضایی معاون بهزیستی شهرستان بیرجند نیز از افزایش آمار افاغنه در مناطق مختلف شهر خبر داد و گفت: با توجه به اینکه تعطیلی مدارس را در پیش داریم باید تدابیری در این خصوص اتخاذ گردد.

وی به اقدامات بهزیستی در خصوص روز برات اشاره و مطرح کرد: در بحث فرهنگ سازی مردم در آرامستان‌ها مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر(علیه‌السلام) قول برپایی 4 پایگاه را داده بود که محقق گردید، همچنین این مرکز آمادگی برپایی پایگاه دائمی در روزهای پنجشنبه در جوار آرامستان بیرجند را دارد.

معاون بهزیستی شهرستان بیرجند با اعلام اینکه در فروردین‌ماه امسال با همکاری نیروی انتظامی و مرکز امور ساماندهی متصدیان اقدامات لازم در خصوص جمع‌آوری و شناسایی متکدیان انجام شد، اضافه کرد: همچنین طی این مدت 39 کودک شناسایی شدند که از این تعداد 13 کودک به اداره گذرنامه و مابقی به اداره اتباع خارجه استان معرفی شدند.

 

مشغول شدن متکدیان به زباله‌گردی و جمع‌آوری ضایعات

رضایی تبیین کرد: طی شش ماه اخیر که بحث جمع‌آوری و شناسایی متکدیان به صورت جدی انجام شد گر چه شاهد حضرت کمرنگ کودکان و متکدیان بر سر چهارراه‌ها بودیم اما متأسفانه متوجه شدیم که بیشتر این افراد به زباله‌گردی و جمع‌آوری ضایعات مشغول شدند.

 

زنگ خطر برای مسؤولان به صدا درآمد

وی با تأکید بر اینکه باید بدانیم زمانی که کودکان از چشم پنهان می‌شوند به چه کاری مشغول می‌شوند و چه انجام می‌دهند، اضافه کرد: نگرانی‌های زیادی در این خصوص وجود دارد که باید مد نظر مسؤولان امر قرار گیرد چرا که این امر زنگ خطری برای همه ما (مسؤولان) است.

 معاون خدمات شهری شهرداری بیرجد به حذف کودکان کار از سرچهارراه‌ها اشاره کرد و گفت: گر چه این کودکان از سر چهارراه ها حذف شدند اما به معضل‌های دیگری دچار شده‌اند.

حسن خانزاد به بحث تفکیک زباله از مبدأ و مقصد اشاره کرد و یادآور شد: آگهی مناقصه این امر طی سه نوبت در جراید استان به چاپ رسید که متقاضی نداشت و اکنون پیگیر این موضوع با یک شرکت خصوصی هستیم که در صورت موافقت اعضای شورای شهر، کار را به شرکت مذکور واگذار می‌کنیم.

وی با اظهار امیدواری از کم حجم شدن سطل‌های زباله با اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ و مقصد، اعلام کرد: با کم حجم شدن سطل‌های زباله شاهد کاهش افراد زباله‌گرد نیز خواهیم بود.

 

شهرداری از نظر قانونی نمی‌تواند با افراد زباله‌گرد برخورد قانونی داشته باشد

وی با اعلام اینکه شهرداری از نظر قانونی نمی‌تواند با افراد زباله‌گرد برخورد قانونی داشته باشد چرا که کار خلاف قانون انجام نمی‌دهند، اضافه کرد: اما از لحاظ بهداشتی می‌شود با این افراد برخورد کرد چرا که سلامت جامعه را به خطر می‌اندازند.

دستور کار بعدی این جلسه ارائه گزارش کار توسط سازمان تبلیغات اسلامی شهرستان بیرجند پیرامون اقدامات انجام شده در خصوص جلوگیری از فرهنگ تکدی‌گری بود.

کارشناس پشتیبانی فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی بیرجند تکدی‌گری را از مسائلی دانست که ظاهر و چهره شهر را زشت و از حالت زیبا خارج می‌کند، بیان داشت: تکدی‌گران حرمت و عزت انسانی را از بین می‌برند و به دسترنج خود قانع نیستند.

 

دستگاه‌های اجرایی اهمیت ویژه‌ای برای بحث تکدی‌گری قائل شوند

مرتضی میر با تأکید بر اینکه تمام دستگاه‌های اجرایی باید اهمیت ویژه‌ای برای بحث تکدی‌گری قائل شوند، اضافه کرد: باید کارهای فرهنگی، اجرایی و عملیاتی در خصوص این پدیده زشت اجتماعی انجام شود.

وی به اقدامات سازمان تبلغیات اسلامی بیرجند در رابطه با موضوع تکدی‌گری پرداخت و مطرح کرد:  ارتباط چهره به چهره با مردم، برگزاری دوره‌های آموزشی و برگزاری گفتمان‌های دینی در سطح مدارس از اهم فعالیت‌های تبلیغات اسلامی بیرجند بوده است.

کارشناس پشتیبانی فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی بیرجند فقر، اعتیاد و بیکاری را ریشه تکدی‌گری ذکر کرد و گفت: تکدی‌گری از مصادیق کسب روزی حرام است و در روایات اسلامی به کسب روزی حلال تأکید شده است لذا روحانیون بستر جلوگیری مردم از گدایی را فراهم می‌کنند.

 

کاهش آمار ازدواج و افزایش طلاق

رئیس اداره ثبت احوال بیرجند نیز در این جلسه به بیان آمار طلاق و ازدواج شهرستان بیرجند طی شش سال گذشته پراخت و گفت: در سال 90 تعداد چهار هزار و 219، سال 91 تعداد سه هزار و 997، سال 92 تعداد سه هزار و 471، سال 93 تعداد سه هزار و 115، سال 94 تعداد دو هزار و 978، سال 95 تعداد دو هزار و 899 و سال 96 تعداد دو هزار و 713 واقعه ازدواج در شهرستان بیرحند به ثبت رسیده است.

اسدالله سریع‌السیری بیشترین سن ازدواج را بین 24 تا 25 سال و و 25 تا 29 سال اعلام کرد و افزود: بیشترین اختلاف سنی بین زوجین به صورت میانگین صفر بوده است.

وی به ثبت 660 واقعه طلاق در سال 95 و 666 واقعه طلاق در سال 96 خبر داد و با اعلام اینکه بیشترین طلاق ثبت شده در گروه سنی 25 تا 29 سال بوده است، بیان داشت: آمار طلاق در سال 96 نسبت به سال 95، 0.9 درصد رشد داشته است.

 

آمار طلاق و ازدواج ثبت شده تنها مختص بیرجند نیست

رئیس اداره ثبت احوال بیرجند با اشاره به اینکه در شهرستان‌های خوسف و سربیشه دفتر ثبت طلاق وجود ندارد طلاق‌های این دو شهرستان در شهرستان بیرجند به ثبت می‌رسد، اضافه کرد: همچنین در شهرستان خوسف  دفتر ثبت ازدواج نیز وجود ندارد لذا آمار ازدواج منحصر به شهرستان بیرجند نیست و شهرستان خوسف را نیز در بر می‌‌گیرد.

رئیس کمیته امداد منطقه یک شهرستان بیرجند با بیان اینکه بیشتر افرادی که به تکدی‌گری روی می‌آورند فقیر نیستند، بیان داشت: این افراد دارای درآمد بالایی هستند که این درآمد بالا از نگاه مردم نشأت می‌گیرد و این افراد حاضر به مراجعه به نهادهای حمایتی نیستند.

 

مردم به متکدیان کمک نکنند

سید حمیدرضا حسینی از مردم خواست تا به افراد تکدی‌گر کمک نکنند و اعلام کرد: در کمیته امداد امام خمینی(ره) نرم‌افزار جامعی طراحی شده که با وارد کردن شماره ملی فرد مشخص می‌شود که فرد تحت پوشش این نهاد قرار دارد یا خیر و اگر تحت پوشش این نهاد باشد اقدامات لازم برای کمک به این افراد صورت می‌گیرد.

وی خواستار ارتباط هر چه بیشتر سمن‌ها و مؤسسات خیریه با کمیته امداد و بهزیستی شد و مطرح کرد: با توجه به اینکه شهر بیرجند یک شهر دانشگاهی است و تحقیقات علمی زیادی در خصوص کودکان کار و تکدی‌گری انجام می‌شود بنابراین پیشنهاد می‌شود این تحقیقات را مورد استفاده قرار داد و نتایج و راهکارهای آن را در کارگروه‌های مربوطه مطرح و تدابیری در این خصوص اندیشید.

 

اقدامات اداره اتباع خارجی استان برای درمان اتباع خارجی تشریح شود

رئیس کمیته امداد منطقه دو بیرجند نیز از جذب حامی برای 25 یتیم در روز برات در آرامستان بیرجند خبر داد و گفت: پدیده تکدی‌گری به دو صورت است؛ برخی به صورت شبکه‌ای کار می‌کنند و برخی نیز از نیازمندان واقعی هستند.

خزائی به مراجعه اتباع خارجی به کمیته امداد اشاره و بیان داشت: بسیاری از این افراد با مشکلات درمانی مواجه هستند که برای مساعدت به کمیته امداد مراجعه می‌کنند لذا باید مشخص شود که اداره اتباع خارجی استان در زمینه درمان این افراد چه اقداماتی انجام می‌دهد.

 

 

 

منبع: فارس