نیازمند نوآوری در خلق آثار مذهبی هستیم

به گزارش کودک پرس ، مژگان شیخی به مناسبت هفدهم آبان‌ماه؛ سالروز شهادت امام رضا (علیه‌السلام) گفت: باتوجه به اینکه حرم امام رضا (علیه‌السلام) در کشور ایران است، شایسته است نویسندگان در آثارشان توجه ویژه‌ای به این امام عزیز داشته باشند. البته درباره امام رضا (علیه‌السلام) کارهای زیادی انجام شده است اما بیشتر حالت تاریخیِ خشک و کلیشه‌ای دارد که در آن‌ها اشاره‌ای کوتاه به زندگی آن حضرت شده است و کمتر شاهد خلق داستان‌های و رمان‌های جذاب برای کودکان و نوجوانان درباره زندگی امام رضا (علیه‌السلام) هستیم.

نویسنده «دفترچه خاطرات یک کلاغ» در ادامه بیان کرد: البته در بین آثاری که با موضوع امام رضا (علیه‌السلام) کار شده است، داستان‌های خوب و باکیفیت هم دیده می‌شود که از سوی نویسندگان این حوزه به رشته تحریر درآمده است. این حوزه اکنون بیش از هر زمان دیگری نیازمند نوآوری است.

نویسنده «جمعه‌های خاله کانگرو» درباره ویژگی‌های خلق داستان برای کودکان و نوجوانان نیز گفت: در حوزه کودک و نوجوان، داستان، جذابیت زیادی دارد و می‌توان بسیاری از آموزه‌های اخلاقی و دینی و همچینن مهارت‌های زندگی را در قالب داستان‌های جذاب و سرگرم‌کننده به آن‌ها آموزش داد. البته باید توجه داشت که داستان‌ها نباید تکراری باشد و باید از زاویه‌ دید متفاوت روایت شود به گونه‌ای که برای بچه‌ها حالت کلیشه‌ای نداشته باشد و مسائل اخلاقی و فضیلت‌ها به صورت غیرمستقیم بیان شود.

شیخی در ادامه به لزوم تحقیق و پژوهش قبل از تالیف آثار دینی و مذهبی اشاره کرد و گفت: تحیقق و پژوهش از ملزومات تولید آثار مذهبی است که حتما باید رعایت شود و سپس با تخیل آمیخته شود. نویسندگان باید از مستندات درست تاریخی استفاده کنند و همچنین از بین روایت‌های مختلفی که بیان می‌شود روایت‌های صحیح و درست را انتخاب کنند و به روایت‌های جعلی استناد نکنند.

مستندات تاریخی و تخیل باید پا به پای هم پیش روند 
به گفته خالق «کاش تو را می‌دیدم» یکی از سختی‌های کار نویسندگی در حوزه مذهبی این است که باید قبل از نوشتن تحقیقات و مطالعات گسترده‌ای داشته باشند و به گونه‌ای از تخیلشان استفاده کنند که به مستندات ضربه‌ای وارد نشود تا بتوانند داستانی معتبر و درعین حال جذاب بنویسند. درواقع در این آثار مستندات تاریخی و تخیل باید پا به پای هم پیش روند.

وی در ادامه به آثاری که در این حوزه برای کودکان و نوجوانان نوشته، اشاره کرد و گفت: من هم در حوزه کودک و هم در حوزه نوجوان درباره امام رضا (علیه‌السلام) به خلق اثر پرداخته‌ام. «10 داستان از امام رضا (علیه‌السلام)» از جمله آثار من در حوزه کودک است که در سال 1394 از سوی نشر قدیانی برای کودکان منتشر شد و در سال 1395 به عنوان کتاب برتر در جشنواره بین‌المللی رضوی انتخاب شد. همچنین در پویش کتابخوانی رضوی هم معرفی شد و براساس آن در همه کتابخانه‌های کشور مسابقه‌ای برگزار شد.

شیخی افزود: همچنین کتابی هم با موضوع امام رضا (علیه‌السلام) با عنوان «مسافر هشتم» برای نوجوانان نوشته‌ام که در سال 1395 از سوی نشر قدیانی منتشر شد. این کتاب هم به عنوان کتاب برتر در جشنواره بین‌المللی رضوی در سال 1396 انتخاب شد و کاندیدای مرحله نهایی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران شد. علاوه بر این در سال گذشته به همراه کتاب «کاش تو را می‌دیدم» که درباره زندگی حضرت معمومه (سلام‌الله علیها) نوشته‌ام در پویش کتابخوانی رضوی هم معرفی شد و براساس آن در همه کتابخانه‌های کشور مسابقه‌ای برگزار شد.

ساده‌نویسی در نوشتن برای من یک اصل است 
شیخی ساده‌نویسی را ویژگی شاخص این آثار عنوان کرد و گفت: ساده‌نویسی در نوشتن برای من یک اصل است و سعی می‌کنم در تالیف آثارم به آن توجه کنم. همچنین قبل از نوشتن سعی می‌کنم پژوهش کنم و تحقیقاتی درباره مستندات تاریخی انجام دهم. علاوه بر این تلاش کردم غیر از اینکه زندگی امام رضا (علیه‌السلام) را روایت کنم، روحیات و مسائل مربوط به مامون (خلیفه عباسی) را نیز مطرح کنم و به این موضوع بپردازم که چه شد کار به اینجا رسید و چرا مامون اینقدر به امام رضا (علیه‌السلام) حسادت می‌کرد و با این نگاه، داستانی متفاوت برای بچه‌ها بنویسم تا در عین حالی‌که با امام رضا (علیه‌السلام) آشنا می‌شوند متوجه شوند در زندگی شخصی مامون چه گذشته است و چه روحیات و ویژگی‌های اخلاقی داشته است.

وی با بیان این مطلب که تاکنون آثار بسیاری در زمینه زندگینامه امام رضا (علیه‌السلام) برای مخاطب کودک و نوجوان منتشر شده است،‌ گفت:‌ تلاش کردم در این آثار به گونه‌ای متفاوت کار کنم، چراکه بسته به این‌که زاویه دید نویسنده چه باشد و به چه شکلی این زندگینامه نوشته شود،‌ می‌تواند برای مخاطب جذاب باشد. درواقع زندگینامه‌نویسی برای کودک و نوجوان نیازمند کلی‌نویسی نیست؛ یعنی نباید از ابتدای کودکی تا انتهای وفات یا شهادت ائمه (علیهم‌السلام) ذکر شود،‌ بلکه اساساً‌ باید مقطعی از زندگی را بیان کرد که جذابیتی برای این گروه از مخاطبان داشته باشد.

 

نویسنده «لالایی خانم کلاغه» همچنین از تالیف داستانی دیگر درباره امام رضا (علیه‌السلام) خبر داد و گفت: انتشارات به نشر درنظر دارد مجموعه‌ای از داستان‌های کوتاه نویسندگان مختلف درباره امام رضا (علیه‌السلام) را منتشر کند. بر این اساس مشغول نوشتن داستان کوتاهی درباره امام رضا (علیه‌السلام) هستم که آن را برای چاپ به انتشارات به‌نشر تحویل خواهم داد.

کتابخوانی عمل کردن به دستورات امامان است 
شیخی در ادامه از کودکان و نوجوانان خواست که کتاب خواندن را فراموش نکنند و گفت: امامان و پیشوایان ما همیشه افراد را به کسب دانش و مطالعه افزایش علم توصیه کرده‌اند و درواقع کتابخوانی نوعی عمل کردن به دستورات امام‌ها و معصومین (علیهما سلام) است. براین اساس لازم نیست حتما در روز خاصی کتاب خاصی مطالعه کنند، آن‌ها می‌توانند در اوقات فراغتشان کتاب‌های مورد علاقه‌شان را بخوانند.

مژگان شيخی متولد سال 1341 و دارای مدرک مترجمی زبان انگليسی است. وی از سال 1363 كار نوشتن را با داستان «بلبل نوک طلا و باغ آرزوها» آغاز كرد. شیخی هم در زمينه ادبيات كودكان و هم ادبيات بزرگسالان فعاليت داشته است و تاكنون بيش از 150 عنوان از كتاب‌هايش به چاپ رسيده است كه برخی از آنها برای فيلم‌های سينمايی قرارگرفته‌اند. از آثار او در زمينه ادبيات كودک می‌توان به «زندگی حضرت يوسف»، «تابستان و غاز سفيد»، «دستی برای دوستی» و «گلی در سرزمين زمستان‌ها»، «365 قصه برای 365 روز سال»، «قصه‌های حسنی»، «جمعه‌های خاله کانگرو» و «لالایی خانم کلاغه» اشاره کرد.
 

 

 

 

منبع: ایبنا