نخستین جلسه شورای مدیران و معاونین بهزیستی سراسر کشور با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و معاونین این وزارتخانه و رئیس سازمان بهزیستی کشور، معاونین و مدیران ستاد بهزیستی و حضور ویدئو کنفرانسی مدیران و معاونین بهزیستی استان های سراسر کشور برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری کودک پرس البرز، در این جلسه که از استان البرز وجیهه محمدی فلاح مدیرکل بهزیستی استان و اعضای شورای معاونین بهزیستی البرز حضور داشتند دکتر سید جواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی کشور در جلسه بازدید وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از این سازمان گفت: در بهزیستی، نظام برنامهریزی را آغاز کردهایم که مبنای آن اسناد فرادستی، ۱۲ راهبردی است که در پیوست حکم بنده تعیین کردید، ۱۰ سیاست راهبردی و برنامه راهبردی ۵ ساله سازمان بهزیستی است.
وی افزود: نگاه دانشبنیان، نگاه اجتماعی، مشارکتمحور و خانوادهمحور، توانمندسازی، فرصتآفرینی، رویکرد پیشگیرانه، محلهمحوری و عدالت اجتماعی، در دستور کار سازمان بهزیستی قرار دارد.
رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه برای تقویت نگاه دانشبنیان در نظام تصمیمگیری، اتاق فکر راهاندازی کردهایم، بیان کرد: رویکرد الگوسازانهای را دنبال میکنیم. در عرصه توانبخشی، ۱۳ تیپ خدمات داریم که هیچکدام از آنها هنوز به سطح کیفیت عالی نرسیدهاند؛ موضوعی که در سایر دستگاهها نیز وجود دارد.
وی گفت: دانشگاه علوم توانبخشی، نزدیکترین دانشگاه به حوزه دانش مرتبط با سازمان بهزیستی است. تفاهمنامهای با این دانشگاه منعقد کردهایم که بر اساس یکی از بندهای آن قرار است تمام مراکز تحت پوشش سازمان بهزیستی، بهصورت دانشبنیان و الگویی بهروزرسانی شوند تا سایر مراکز در سراسر کشور از آنها الگو بگیرند.
وی افزود: در راستای اجتماعیسازی خدمات، بسته تحولی اطلاعرسانی و اجتماعیسازی را در روابط عمومی سازمان طراحی کردهایم تا گفتوگوها و برنامههای ما به عمق روستاها نیز برسد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: ارتباط نظاممند با مراکز، مؤسسات و تشکلها و همچنین سفرهای هدفمند استانی و شهرستانی، از جمله برنامههای اجتماعی سازمان است.
وی درباره توسعه مشارکتها گفت: ۱۲ راهبرد در این حوزه داریم که سه راهبرد مورد تأکید شما شامل سرعت در صدور مجوز (که اجرایی شده)، استفاده از ظرفیت مؤسسات برای مشارکت و نظارت، و توسعه شبکه داوطلبان مورد توجه است.
دکتر حسینی افزود: در راهبردهای درونسازمانی، دو طرح کلیدی را دنبال میکنیم. نخست، طرح «جام» یا همان جمعآوری ایدههای مطلوب از سراسر کشور و دوم، ایجاد نظام تصمیمگیری تمرکززدا از صف تا ستاد که بسیاری از دبیرخانهها را به استانها واگذار کردهایم.
رئیس سازمان بهزیستی تصریح کرد: در حوزه توانمندسازی، دو اقدام ویژه انجام شده است؛ تهیه «سند جامع توانمندسازی سازمان» و تدوین «طرح جامع استعدادیابی، رغبتسنجی، مهارتآموزی و اشتغال».
وی گفت: در حوزه فرصتآفرینی، در زمینههایی همچون آموزش، مهارت، مسکن، اشتغال، ازدواج، فعالیتهای ورزشی و هنری و برنامههای باشگاه تلاشگران، اقدامات ویژهای انجام شده است.
دکتر حسینی ادامه داد: در رویکرد محلهمحور نیز به سلامت اجتماعی محلهمحور، همافزایی و کیفیتبخشی به فعالیتهای اجتماعی در سطح محلات توجه شده است. بر این اساس، ۱۱۴ برنامه برای سال جدید طراحی شده که از این میان، حدود ۹ برنامه سرآمد و تحولی برای سال ۱۴۰۴ تعریف شده است.
وی گفت: با توجه به تکثر و تنوع فعالیتها در سازمان بهزیستی، تلاش ما بر این است که برنامهها و فعالیتهای جدید را بدون تحمیل بار اضافه و با در نظر گرفتن محدودیت منابع انسانی و مالی پیش ببریم.
رئیس سازمان بهزیستی افزود: افزایش ضریب نفوذ برنامهها، همگرایی میان آنها و افزودن برنامههای تحولی در دستور کار ما قرار دارد.
حسینی با اشاره به طرح «بهزیست محله» گفت: این طرح کامل است، سامانه آن تشکیل شده و تفاهمنامه آن با وزارت آموزش و پرورش نیز نهایی شده است.
وی با اشاره به ظرفیت اشتغال در حوزه مزارع پنل خورشیدی گفت: در جامعه معلولان، رویکرد اشتغال باید از عرضهمحور به سمت تقاضامحور حرکت کند. این اشتغال باید بوممحور و متناسب با شرایط زندگی بومی افراد و تجمیعی باشد. در گذشته، ۹۸ درصد وامهای اشتغال بهصورت انفرادی پرداخت میشد که ۳۰ درصد آنها به اشتغال پایدار منجر نمیشد.
وی افزود: در سال جاری، در ۲۵ استان کشور مزارع پنل خورشیدی اشتغالمحور ایجاد خواهیم کرد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور درباره ثبت مؤسسات نیز گفت: این مسئولیت بر عهده مراکز مشارکتهاست که بهخوبی تقویت شدهاند و بهترین کارشناسان در این مجموعه به کار گرفته شدهاند.
وی گفت: برای کوتاهکردن مسیر ثبت مؤسسات و تسریع فرایند صدور مجوزها اقدام کردهایم. ۹۸ درصد مجوزهای ما در سال ۱۴۰۳ بهموقع صادر شدهاند، بهطوریکه فاصله زمانی بین تقاضا تا صدور مجوز بیش از دو ماه نیست. این رقم در سال ۱۴۰۲، تنها ۳۶ درصد بود.
حسینی درباره ادغام اورژانس اجتماعی با پلیس گفت: این موضوع یکبار اتفاق افتاده و دارای آثار مثبت و منفی است، اما به نظر میرسد آثار منفی آن بیشتر باشد؛ چرا که سازمان بهزیستی یک دستگاه خدمات حرفهای است.
رئیس سازمان بهزیستی افزود: بسیاری از مراکز ما میتوانند مانند انجمن اولیا و مربیان مدارس فعالیت کنند. طرح این الگو نوشته و آماده اجراست و پیگیری آن در دستور کار قرار دارد.
حسینی با اشاره به شورای عالی رفاه گفت: این شورا ظرفیت بسیار خوبی دارد و فرمانداران و مسئولان استانی میتوانند در موضوعاتی مانند فقر کودکان با سایر دستگاهها همکاری مؤثری داشته باشند.
وی افزود: در سازمان بهزیستی این توانمندی وجود دارد که مسئولان تشکلها و خیرین را به سمت مسائل اصلی کشور سوق دهیم. برای مثال، مسئله سالمندان یا فقر کودکان که ممکن است برای برخی موضوعیت نداشته باشد، از سوی بهزیستی برجستهسازی و پیگیری شده است. ظرفیت روابط عمومی و امور بینالملل سازمان نیز بسیاری از برنامهها و ایدههای مدنظر را عملیاتی کرده است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه گفت: از سال ۱۳۸۴ تاکنون، ۱۶ میلیون نفر در طرح غربالگری شنوایی تحت پوشش قرار گرفتهاند.
وی افزود: در حوزه بینایی نیز طرح پیشگیری از تنبلی چشم در کشور اجرا شده و ۵۸ میلیون نفر مورد غربالگری و مداخله قرار گرفتهاند. نتیجه این اقدامات کاهش نرخ تنبلی چشم از ۴ درصد جهانی به ۱.۵ درصد در ایران بوده است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور، از طراحی ۱۱۴ برنامه برای سال آینده خبر داد و گفت: ۹ برنامه از این تعداد تحولی و سرآمد هستند که با رویکرد اجتماعیسازی و افزایش همافزایی اجرا میشوند.
احداث ۱۵ هزار سامانه خورشیدی ۵ کیلوواتی
آرزو ذکاییفر، سرپرست مرکز توسعه کارآفرینی، اشتغال و توانمندسازی سازمان بهزیستی در این نشست گفت: توسعه سامانههای پنل خورشیدی یکی از برنامههای جدی سازمان بهزیستی است. در همین راستا، ۲۵ استان کشور هدفگذاری شدهاند و امروز مکاتبهای برای احداث ۱۵ هزار سامانه خورشیدی ۵ کیلوواتی با معاون وزیر نیرو انجام شد.
وی افزود: از این تعداد، ۹ هزار سامانه بهصورت انفرادی و ۶ هزار سامانه بهصورت تجمیعی طراحی شدهاند.
ذکاییفر با اشاره به روند اجرایی این پروژهها ادامه داد: استانها در حال ورود به فرآیند ثبتنام، بارگذاری اطلاعات و تنظیم قراردادها هستند و بهتدریج روند اجرایی این طرح آغاز خواهد شد.
وی تأکید کرد: این طرح برای مددجویان دارای معلولیتهای شدید و مشمول اشتغال سخت طراحی شده است تا زمینه درآمدزایی پایدار برای آنها فراهم شود. برای سایر افراد دارای معلولیت که توانایی کار دارند نیز، فرآیندی طراحی شده است که آنان را به سمت خوداشتغالی هدایت میکند.
سرپرست مرکز توسعه کارآفرینی، اشتغال و توانمندسازی سازمان بهزیستی با اشاره به تجربیات گذشته تصریح کرد: یکی از دلایل اصلی شکست برخی از مشاغل خانگی مددجویان، ناآشنایی با زنجیره بازاریابی و فروش محصول بود. به همین دلیل سال گذشته شبکه تسهیلگران شغلی را ایجاد کردیم که در آن ۵۰۰ تسهیلگر آموزش دیدهاند.
وی ادامه داد: این تسهیلگران از ابتدا تا انتهای مسیر همراه مددجو هستند؛ از شناسایی و استعدادسنجی گرفته تا دستهبندی، اهلیتسنجی و مهارتآموزی برای کسانی که مهارت کافی ندارند. همچنین، یک پشتیبان حرفهای به مدت یک سال در کنار مددجو قرار میگیرد تا فرآیند اشتغال به پایداری برسد.
ذکاییفر خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه افراد تحت پوشش سازمان اغلب دارای معلولیت هستند و جذب آنها در بازار کار دشوارتر است، مشوقهایی برای کارفرمایان در نظر گرفتهایم از جمله بیمه خویشفرما، بیمه کارفرمایی و معافیتهای مالیاتی و بیمهای.
وی گفت: همچنین سامانه اشتغال سازمان بهزیستی به عنوان یک بانک اطلاعاتی طراحی شده تا مشخص شود چه تعداد مددجو شاغل، جویای کار، یا فاقد مهارت هستند. تاکنون ۲۰۰ هزار رکورد وارد این سامانه شده و امیدواریم این عدد تا یک میلیون رکورد افزایش یابد.
سرپرست مرکز توسعه کارآفرینی، اشتغال و توانمندسازی سازمان بهزیستی افزود: در حوزه مهارتآموزی نیز بسته خدمتی ویژه گروه سنی ۱۳ تا ۱۸ سال طراحی شده و تفاهمنامهای با سازمان فنی و حرفهای منعقد شده است. این طرح سال گذشته در ۸ استان به صورت پایلوت اجرا شد و امسال در تمام استانها برای ۲۰ هزار نفر اجرایی میشود.
وی در پایان گفت: هدف ما این است که هر فرزند سازمان بهزیستی هنگام خروج از مراکز، حداقل یک مهارت کاربردی آموخته باشد تا بتواند زندگی مستقلی را آغاز کند.
اورژانس اجتماعی حامی کودکان و زنان
سید حسن موسوی چلک معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی در این نشست درباره اورژانس اجتماعی گفت: اورژانس اجتماعی اگر قرار است به صورت ملی اجرا شود، هدف اصلی کاهش مراجعه به پلیس در مواقع ضروری است.
وی افزود: بر اساس قانون حمایت از اطفال، هر زمان مددکاران اورژانس اجتماعی تشخیص دهند حضور پلیس لازم است، پلیس موظف است در کنار بهزیستی حاضر شود و در اکثر استانها همکاری بین پلیس و بهزیستی است. ماده ۳۲ قانون حمایت از اطفال به مددکاران اورژانس اجازه می دهد در صورت تشخیص «خطر جانی برای کودک»، بدون نیاز به حکم قضایی وارد عمل شوند و حداکثر تا ۱۲ ساعت پس از مداخله، مجوز رسمی را از قاضی دریافت کنند. این موضوع در لایحه امنیت زنان برای زنان و دختران در کمیسیون اجتماعی تصویب شد.
موسوی چلک بیان کرد: در ۱۵ تا ۲۰ درصد موارد که خطر بالاست، مددکاران همراه پلیس وارد می شوند. استانداران مسئولیت ایجاد هماهنگی بین دستگاه ها را بر عهده دارند.
معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی بیان کرد: در مواردی مانند خودکشی یا سقوط از ارتفاع، بلافاصله با اورژانس اجتماعی تماس گرفته میشود و در صورت لزوم پلیس نیز اعزام میشود. اورژانس اجتماعی به عنوان واسطه بین خانه و کلانتری عمل میکند، هرچه مردم کمتر به ۱۱۰ مراجعه کنند، رویکرد قضازدایی موفقتر خواهد بود.
وی ادامه داد: در حال حاضر همکاری خوبی با سیستم قضایی و پلیس وجود دارد و در بسیاری موارد، پلیس خودبه خود اورژانس اجتماعی را مطلع میکند. باید تلاش کنیم آخرین راه حل، مراجعه به کلانتری باشد، اورژانس اجتماعی میتواند مداخله کند و در صورت احساس خطر، مددکاران مجازند از پلیس درخواست کمک کنند.
همچنین محمد جواد حسینی معاون مرکز مشارکتهای مردمی و توسعه ظرفیتهای اجتماعی و فرهنگی در این نشست گفت: ۸ مانع در فرآیند صدور مجوزها شناسایی شد که سه مورد مربوط به سازمان بهزیستی و پنج مورد مرتبط با اداره ثبت و استعلامات امنیتی است. در حال رایزنی برای رفع این موانع هستیم.
وی افزود: نظارت بر ۲۳ هزار مرکز و مؤسسه با مشارکت سازمانهای مردم نهاد انجام میشود. همچنین برای ایجاد «شبکه داوطلبان»، مدلی با همکاری وزارت کار طراحی شده و در حال اجراست. در حوزه مسئولیت اجتماعی، دبیرخانهای با هدف پیشگیری از آسیبهای اجتماعی راهاندازی شده است.
خدمات دندانپزشکی برای معلولان
دکتر فاطمه عباسی معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی در این نشست گفت: مداخله به هنگام و توانبخشی برای استفاده از «زمان طلایی» درمان ضروری است. از سال گذشته، ۱۲۰۰ مرکز روزانه فعالیت خود را آغاز کردهاند.
وی افزود: طرح «گلخند» با هدف ارتقای سلامت دهان و دندان افراد دارای معلولیت اجرا شد؛ چرا که این افراد معمولاً در مراکز درمانی پذیرفته نمیشوند و هزینههای درمانی بالاست (۹۰ درصد موارد از دهکهای درآمدی پایین هستند). این طرح از سال ۱۴۰۲ در ۱۷ استان آغاز شد و اکنون تمامی استانها را تحت پوشش دارد.
عباسی بیان کرد: سرفصلهای آموزشی ویژه دندانپزشکان برای مواجهه با افراد دارای معلولیت تهیه و به وزارت بهداشت ارائه شده است. همچنین مراکز اقامت موقت شبانهروزی کودکان مبتلا به اوتیسم در ۶ استان راهاندازی شده که خدمات نگهداری از چند ساعت تا ۶ ماه را ارائه میدهند.
ارسال دیدگاه