میراثک متولد شد

به گزارش کودک پرس ، “میراثک” نام نخستین شخصیت عروسکی در حوزه معرفی میراث فرهنگی و تاریخی ایران است که چهارشنبه _ 18 مهرماه_ همزمان با هفته ملی کودک ازسوی “کانون میراث پژوهان کوچک” خلق و به کودکان و نوجوانان تقدیم شد.

 

شیرین مستغاثی یکی از موسسان “کانون میراث پژوهان کوچک” در این مراسم با بیان اهمیت معرفی و حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی و انتقال آن‌ها به نسل‌های آینده، به عنوان موضوعی که باید از سنین کودکی آغاز شود، اظهار کرد: “کانون میراث پژوهان کوچک” فعالیت خود را از حدود یک‌سال و نیم قبل با تمرکز بر گروه سنی کودک و نوجوان و با هدف معرفی و آموزش مباحث حوزۀ میراث فرهنگی و تاریخی ایران در زمینه های مختلف به گروه سنی مورد نظر آغاز کرد تا با استفاده از این فضای آموزشیِ مجازی ضمن آشنایی کودکان و نوجوانان با آثار فرهنگی و تاریخی ایران، هویت ملی و حس میهن‌دوستی را تقویت کند.

وی ادامه داد: فعالیت ما ابتدا با ارایۀ مطالب مختلف و در واقع پُست های مرتبط با مباحث میراث فرهنگی در این کانال شروع شد که بعد از مدتی با بازخورد مثبتی ازسوی مخاطبان کانال مواجه شدیم که از ما خواستند که این مطالب با فایل صوتی همراه باشد چرا که برخی از کودکان این عزیزان هنوز به لحاظ سنی به مرحله خواندن و نوشتن نرسیده اند و ما هم استقبال کردیم و تاکنون تمامی پُست های ما در فضای مجازی با فایل صوتی مربوطه همراه شده است.

 

مستغاثی که دانش آموخته کارشناسی ارشد مرمت اشیای فرهنگی و تاریخی از دانشگاه هنر اصفهان است، تصریح کرد: نخستین موفقیت کانون میراث پژوهان کوچک در سال گذشته و در اولین جشنواره رادیویی ایران من حاصل شد که در این جشنواره که از سوی رادیو سراسری ایران برگزار می‌شد کانال تلگرامی کانون میراث پژوهان کوچک در بخش فضای مجازی موفق به دریافت رتبه نخست شد. دومین فعالیت ما در کانون برگزاری مسابقه نقاشی به عنوان “میراث دوست داشتنی” بود که از کودکان و نوجوانان سراسر ایران خواسته شد تا بناهای ثبت شدۀ ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو را به تصویر بکشند و خوشبختانه آثار زیادی در استان های مختلف ایران به دست ما رسید و داوری شدند و تصمیم بر این است که این نقاشی ها در قالب کتاب مرتبط به چاپ برسد که خوشبختانه محتوای نوشتاری کتاب هم به پایان رسیده است؛ سومین اقدام مهم کانون میراث پژوهان کوچک نیز خلق نخستین شخصیت در حوزه معرفی میراث فرهنگی و تاریخی ایران به کودکان و نوجوانان است که امروز همزمان با هفته ملی کودک رونمایی خواهد شد.

وی گفت: فعالیت های کانون میراث پژوهان کوچک ابتدا تنها با حضور دو نفر آغاز شد، البته دوستان دیگری نیز در بین راه به ما افزوده می‌شدند اما به دلایلی ازجمله حجم کار و هم‌چنین با توجه به اینکه فعالیت ما هنوز به مرحلۀ بازدهی مالی نرسیده، بعد از مدتی گروه را ترک کردند، هرچند که ما بر بازدهی مالی هم تاکید داشته و داریم اما به هرحال تا کنون همۀ آنچه از طرف من و خانم آقائی به عنوان موسسان این کانون انجام شده با صرف زمان و هزینه شخصی بوده و تداوم فعالیت های ما به دلیل عشق به میراث فرهنگی و تاریخی کشورمان و کودکان عزیزی است که باید حافظان این میراث باشند.

 

مستغاثی افزود: کانون میراث پژوهان کوچک نه یک سازمان مردم نهاد است و نه به اداره میراث فرهنگی است، نه شهرداری، نه آموزش و پرورش و نه هیچ سازمان دیگری وابسته نیست و تا کنون دست نیاز به سوی هیچ شخص و هیچ نهاد یا سازمانی دراز نکرده؛ امروز هم مراسم رونمایی از نخستین شخصیت در حوزه معرفی میراث فرهنگی و تاریخی ایران در میدان نقش جهان اصفهان برگزار می شود تا ضمن بودن در کنار یک بنای فرهنگی و تاریخی، بر عدم این وابستگی به نهادها تاکید کنیم؛ اما نیاز جامعۀ ما این است که این کانون میراث پژوهان کوچک که در فضای مجازی فعالیت داشته به کانونی در فضای حقیقی تبدیل بشود و ما از همین مکان و در همین مراسم از سازمان میراث فرهنگی، شهرداری، آموزش و پرورش، بهزیستی، موزه ها و همه نهادها و مدارس و مهدکودک ها و هر نهاد مرتبط و انتظار حمایت داریم. پکیج ما برای همکاری با تمام نهادهای مرتبط آماده است و امیدواریم این دوستان برای آینده میراث فرهنگی و تاریخی سرزمین‌مان ایران و به منظور اینکه نسل آینده حافظان خوبی برای این میراث باشند با ما همکاری کنند.

 

“میراثک” نخستین شخصیت میراث فرهنگی ایران

سمانه آقائی آبچوئیه یکی دیگر از موسسان کانون میراث پژوهان کوچک نیز در ادامۀ مراسم رونمایی نخستین شخصیت خلق شده در حوزه معرفی میراث فرهنگی و تاریخی ایران به کودکان و نوجوانان، با اشاره به شخصيت هايي كه تا کنون در حوزه ميراث فرهنگي در جهان خلق شده اند، گفت: در دنیا فقط دو شخصیت شناخته شده در حوزه معرفی میراث جهانی به کودکان و نوجوانان وجود دارد که هر دو به همت و با ابتکار عمل سازمان یونسکو خلق شده اند.

وی افزود: نام یکی از این شخصیت ها “پاتریمونیتو” است که سعی می کند میراث جهانی را به بچه ها معرفی کند و در مورد روش های حفاظت و ارزش های آن ها صحبت می کند. “پاتریمونیتو” تا الان به ۱۳ منطقه یا موضوع در حوزه میراث جهانی پرداخته که البته تا الان در بین این ۱۳ منطقه یا موضوع از ایران  یاد نشده است؛ ضمن اینکه این ۱۳ منطقه در قالب انیمیشن ارایه شده و در سایت یونسکو قابل دانلود است، اما متاسفانه نسخه فارسی این انیمیشن فعلا وجود ندارد.

آقائی تصریح کرد: نام شخصیت دیگر در حوزه معرفی میراث جهانی “اوُلی” است. “اولی” یک زیردریایی دوست داشتنی است که به معرفی میراث جهانی زیر آب می پردازد و سعی دارد آن را به بچه‌ها معرفی کند. ماجراها و فعالیت های “اوُلی” در ایران نیز ترجمه شده و دوبلۀ آن با عنوان انیمیشن “دریاچه پرماجرا” در دسترس علاقه‌مندان است.

 

وی که دانش آموخته کارشناسی ارشد مرمت اشیای فرهنگی و تاریخی از دانشگاه هنر اصفهان است، ادامه داد: وجود این شخصیت ها من را واداشت تا بخواهم برای کودکان ایران زمین هم شخصیتی مشابه خلق کنم که کودکان و نوجوانان ایران را در مرحله نخست با آثار تاریخی، مشاغل و ناهنجاری‌های حوزه میراث فرهنگی ایران و در آینده نیز با موضوعات خاورمیانه آشنا کند. این ایده در کانون میراث پژوهان کوچک و شخص خانم شیرین مستغاثی مطرح کردم که خوشبختانه مورد پذیرش قرار گرفت و قرار بر این شد که اسمی برای آن انتخاب کنیم که در نهایت با بررسی جوانب مختلف  و هم‌فکری با خانم مستغاثی یک اسم انتخاب کردیم.

آقائی با بیان اینکه نام این شخصیت دوست داشتنی در حوزه معرفی میراث فرهنگی و تاریخی ایران به کودکان و نوجوانان، “میراثک” است از کودکان و نوجوانان حاضر در این مراسم درخواست کرد تا تولد “میراثک” را با تشویق او جشن بگیرند.

در ادامه، نخستین شخصیت خلق شده در حوزه معرفی میراث فرهنگی و تاریخی ایران به کودکان و نوجوانان با نام “میراثک” توسط یکی از کودکان حاضر در این مراسم رونمایی شد.

آقائی درخصوص ظاهر انتخاب شده برای”میراثک” گفت: شکل ظاهری میراثک در درجه اول برگرفته از نشان مخصوص کانون میراث پژوهان کوچک است که به صورت یک دست با انگشتان باز طراحی شده است، البته ما نخواستیم حتما نشان کانون را به این نماد تبدیل کنیم اما به واسطه قابلیتی که داشت از آن استفاده کردیم.

 

وی افزود: پنج انگشت در میراثک، نمایشی از پنج قاره است که با رنگ های مختلف نشان داده شده است. قلب وسط که به عنوان صورت میراثک استفاده شده به شکل قلب است که نمادی از عشق و مهربانی بشمار می رود و به این معنا است که ما می خواهیم به همراه میراثک پیام صلح را به تمام دنیا برسانیم.

در ادامه این مراسم، نخستین شخصیت دوست داشتنی در حوزه معرفی میراث فرهنگی و تاریخی ایران به کودکان و نوجوانان با نام “میراثک” در میدان نقش جهان اصفهان رونمایی شد.