مواد غذایی مورد نیاز زنان شیرده

به گزارش کودک پرس 

کمبود شیر نباید مانع شیر دهی شود

نیازهای تغذیه ای مادر در دوران شیردهی مشابه دوران بارداری است. کمبود تغذیه‌ای مادر در دوران بارداری، اثرات جانبی مشخصی بر شروع شیردهی یا طول مدت آن ندارد و مادر در تامین نیازهای تغذیه ای نوزاد تا حدود زیادی موفق خواهد بود .البته اثرات نامطلوب این کمبودها بر مادر بسیار شدید خواهد بود. مادران مبتلا به کمبودهای تغذیه ای قادرند در طول روزتنها 500-800 میلی لیتر شیر تولید کنند که ممکن است از نظر حجم کافی نباشد و همچنین امکان کمبود چربی و برخی ویتامین های موجود در شیر ازجمله ویتامینAدر شیر آنها کمتر باشد، اما در هر صورت حتی چنین شیری نیز از شیرهای مصنوعی یا هر گونه شیر دام بهتر خواهد بود.
مواد غذایی مورد نیاززنان شیرده
وجود مواد معدنی مثل کلسیم،آهن،روی و… در برنامه غذایی مادر شیرده ضروری است. در عین حال برخی از مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، آهن و روی بدون توجه به دریافت غذای مادر می‌تواند از ذخایر بدن مادر وارد شیر شود، اما برخی مواد معدنی مثل ید در شیر مادر ارتباط مستقیمی با دریافت غذایی او دارد. بنابراین تغذیه مناسب مادر شیرده ,جهت تامین انواع مواد معدنی ضروری مثل کلسیم،آهن و ید برای سلامتی مادر و شیرخوار ضروری است. توصیه می شود مادران شیرده همانند دوران بارداری دریافت کافی و متعادل از همه گروه‌های غذایی داشته باشند. همچنین مصرف نمک ید دار تصفیه شده به مقدار کم و رعایت شرایط نگهداری مناسب آن؛ یعنی نگهداری در ظروف دربسته و دور از نور و اضافه کردن نمک در مرحله آخر پخت غذا مهم است.
برای افزایش حجم شیر این موارد توصیه می شود:
جهت افزایش میزان شیر علاوه بر شیردهی مکرر، استفاده از برخی مواد غذایی افزایش دهنده شیر مانند مواد غذایی حاوی فیتواستروژن، آرام بخش های گیاهی، استرول های گیاهی و تریپتوفان می تواند موثر واقع شود. از بین غلات برنج، جو، جوی دوسر، ارزن، از حبوبات : نخود، انواع لوبیا، عدس (خیس خورده) از آجیل ها: انواع بادام، نوشیدنی ها: 10-8 لیوان آب و نوشیدنی‌هایی مثل آب میوه طبیعی، شیر، دوغ کم نمک و بدون گازو زردچوبه همچنین سبزیجات دارای برگ سبز مانند کاهو، برگ چغندر، اسفناج، کلم پیچ، ماهی،انواع جوانه ها مثل جوانه گندم، سوپ یا آش جو می تواند کمک‌کننده باشد.
خوراکی هایی که بهتر است در این دوران مصرف نکنید
اگر احساس می کنید هنگامی که یک ماده غذایی خاص را مصرف می کنید باعث ناراحتی کودک شیرخوار شما می شود به مدت سه روز از خوردن آن ماده غذایی اجتناب کنید و دوباره بعد از سه روز آن را امتحان کنید؛ در صورتی که مجددا کودک شیرخوار شما احساس ناراحتی کرد، آن ماده غذایی را از رژیم غذایی خود حذف کنید از جمله این مواد می توان به بادام زمینی، سیر، غذاهای پرادویه و تند اشاره کرد.
در مورد مصرف کافئین ،از آنجا که کافئین اگروارد شیر مادر شود می تواند سبب تحریک پذیری نوزاد شود، بنابراین توصیه می شود مصرف نوشیدنی های کافئین دار مثل چای غلیظ، قهوه، نوشابه در زنان شیرده به 300 میلی گرم در روز محدود شود.
دم کرده های گیاهی ( مانند چای نعناع و گل گاو زبان) که اغلب جایگزین نوشیدنی های کافئین دار می شوند، گاهی مادر شیرده را دچار عوارضی مثل حالت تهوع و استفراغ می کنند بنابراین باید در دوران شیر دهی با احتیاط مصرف شوند. این مواد می توانند وارد شیر مادر شده و اثرات جانبی مشابهی در نوزادان به وجود آورند.
منبع:   مهد پرتال