مراقب باشید در دوران بارداری و بعد از آن چاق نشوید!

بارداری، زمان مناسبی برای ایجاد سلولیت است. علاوه بر این، هر چه افزایش وزن در ایام بارداری بیشتر باشد، خطر افزایش سلولیت به میزان چشم گیری بالاتر خواهد رفت.

به گزارش کودک پرس،در ابتدا، این امر متأثر از تحولات هورمونی است. اما در نهایت، چگونه می توان این فرآیند را محدود کرد و چگونه می توان از شر سلولیت خلاص شد؟

چرا بارداری شرایطی مناسب برای تولید سلولیت است؟
به نظر می رسد که سلولیت به هورمون های جنسی زنانه، یعنی استروژن حساس است. ظاهر شدن سلولیت از ابتدای بلوغ آغاز می شود و با رویدادهای هورمونی تشدید می شود: روش های پیشگیری از بارداری و دیگر درمان های هورمونی، بارداری و شیردهی از جملۀ این رویدادها هستند. باید بدانید که استروژن باعث ذخیره سازی چربی می شود (ذخیرۀ انرژی)، و ذخیره ای برای ایام بارداری و شیردهی به شمار می رود.
تشکیل سلولیت باعث آبیاری نامناسب بافت ها می گردد، بنابراین انعطاف پذیری شان را از دست می دهند. در نتیجه، توده ها شکل می گیرند و بر روی پوست چین های به وجود می آید که ظاهری «پوست پرتقالی» پیدا می کند. و در آینده به خصوس در زمان بارداری، یک هورمون دیگر نیز نقشی مهم ایفا می کند و آن پرولاستین است.
این هورمون در حالت عادی و برای آماده کردن پستان ها تولید می گردد. اما این هورمون نیز در تشکیل سلولیت همکاری می کند و باعث تشکیل ذخیرۀ سلول های چربی می شود، به طوری که احتباس آب در بافت های چربی را افزایش می دهد. و در نهایت، در آخرین هفته های بارداری، وزن و حجم نوزاد این پدیده را با فشرده کردن عروق خونی تشدید می کند. بازگشت وریدی متوقف می شود، این امر مانع گردش خون در مناطق مناسب برای جمع شدن سلولیت می گردد، این مناطق عبارتند از: ران ها، کپل ها و باسن. البته میزان احتمال بروز سلولیت در هر زنی، وابسته است به وضعیت فیزیولوژیک او (کارکرد ارگان های مختلف بدن) و میزان افزایش وزن او طی مدت بارداری.
توصیه های ضد سلولیت برای خانم های باردار
1. مراقب باشید که طی دوران بارداری زیاد وزن اضافه نکنید.
2. از افراط در مصرف چربی ها، به ویژه چربی های حیوانی و چربی های پنهان خودداری کنید (گوشت، پنیر، چیپس، سرخ کردنی ها، پیراشکی گوشتی، بیسکویت).
3. تغذیه تان را سرشار از امگا 3 کنید، دو بار در هفته ماهی بخورید، ترجیحاً ماهی های کوچک (ساردین، مارکو، ماهی آزاد). امگا3، فواید سه گانه ای دارد:
امگا 3 برای رشد مغز نوزاد مفید است، ضمناً هم در دورۀ بارداری و هم شیردهی به کم کردن وزن کم می کند و در نهایت خطر تولد کودک نارس را کاهش می دهد.
4. از مصرف بیش از حد نمک، پوشیدن کفش های پاشنه بلند، نشستن طولانی مدت و جمع کردن پاها پرهیز کنید زیرا این عوامل مانع از گردش مناسب خون
5. به طور مرتب یک فعالیت جسمی مناسب با وضعیت بارداری تان انجام دهید.
6. تا بیشترین زمان ممکن، شیردهی را ادمه دهید. شیردهی باعث کاهش سریع وزنی که طی بارداری اضافه شده، می گردد، سلولیت ها نیز کاهش می یابند. اما فواید شیردهی به این ختم نمی شود و آثار دیگری نیز دارد، از جمله: کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان و احتمالاً کاهش خطر پوکی استخوان. شیردهی بر کودک نیز اثر دارد، باعث افزایش رشد، پیشگیری از عفونت و کاهش احتمال چاقی های بعدی می گردد. ضمناً نباید محکم شدن پیوندهای میان مادر و فرزند طی ایام شیردهی را نباید از یاد برد.
تهیه و ترجمه : گروه سلامت سیمرغ