به گزارش کودک پرس ، موسیقی با صدای بلند به ویژه در فضاهای بسته مانند خودرو، برای گوش خطرآفرین بوده و میتواند برای شنوایی فرد مشکل جدی ایجاد کند.
همه افراد باید مراقب شنوایی خود و عوامل آسیبرسان به آن باشند زیرا هرچند با سمعک میتوان صداها را شنید اما ناشنوایی، درمانپذیر نیست و از دست دادن شنوایی تاثیر بسیار ناخوشایندی بر زندگی افراد می گذارد.
دانشیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی روز یکشنبه به مناسبت روز جهانی شنوایی به خبرنگار علمی ایرنا گفت: جوانان ترجیح میدهند موسیقی را با صدای بلند گوش کنند، هرچند این کار برایشان لذتبخش است اما میتواند آسیب جدی به شنوایی آنان بزند.
دکتر «گیتا موللی» با هشدار نسبت به اینکه شنیدن موسیقی با صدای بلند و طولانیمدت میتواند فرد را مستعد کمشنوایی کند، افزود: موسیقی با صدای بلند به ویژه اگر در فضاهای بسته مانند خودرو باشد، برای گوش خطرآفرین بوده و میتواند برای شنوایی فرد مشکل جدی ایجاد کند.
وی ادامه داد: مردم به خصوص جوانان درعین حال تمایل دارند که موسیقی را با هندز فری گوش کنند که این موضوع میتواند آسیب بیشتر و جدیتری به شنوایی وارد کند.
موللی هندزفری را یکی از عوامل آسیبرسان به شنوایی اعلام کرد و گفت: هندزفری به دلیل اینکه صدا را مستقیم به پرده گوش میرساند میتواند سلولهای شنوایی فرد را در صورت بلند بودن موسیقی از بین ببرد و به گوش آسیب جدی برساند.
وی به عوامل ایجاد کمشنوایی در دوران نوجوانی و جوانی اشاره کرد و گفت: عوامل اکتسابی مانند ضربات و بیماریها، برخی داروها میتواند فرد را در معرض خطر کمشنوایی قرار دهد.
** عوامل محیطی در ابتلا به کمشنوایی نقش دارند
وی با اشاره به اینکه عوامل محیطی در ابتلا به کمشنوایی نقش دارند، افزود: عفونتها از جمله عوامل محیطی هستند و عفونتهای مادران در حین بارداری یا زایمان میتواند نوزاد را مستعد کمشنوایی کند.
دبیر کمیته مطالعات کمشنوایی و ناشنوایی مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب اطفال گفت: اگر نوزاد مبتلا به برخی بیماریهای عفونی مانند مننژیت، مخملک، سرخک و سرخجه شود، در معرض کم شنوایی قرار میگیرد، همچنین زایمانهای سخت و تولد کودک زودرس یا نارس، بستری شدن در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان میتواند کودک را در معرض کمشنوایی قرار دهد.
موللی عامل دیگر ابتلا کودک به کمشنوایی را یرقان (زردی) اعلام کرد و گفت: در صورتی که زردی نوزاد از حدی بالاتر برود سبب کم شنوایی وی خواهد شد.
وی اظهار داشت: کودکان نارس در انکوباتور نگهداری میشوند تا به رشد طبیعی برسد، این دستگاه خطر کمشنوایی را در نوزادان افزایش میدهد.
موللی با اشاره به اینکه داروهای اتوکسیک هم میتوانند سبب کمشنوایی شوند، ادامه داد: به طور مثال نوزادانی که مشکل عفونی دارند اگر داروهای اتوکسیک مصرف کنند، ممکن است مستعد کمشنوایی شوند.
** ژنتیک مهمترین علت کمشنوایی است
این استاد دانشگاه علوم بهزیستی از عوامل ژنتیکی به عنوان اصلیترین علت کمشنوایی است، گفت: بیشترین عامل کمشنوایی در دنیا از جمله ایران عوامل ژنتیکی است و خانوادههایی که سابقه کمشنوایی دارند باید به آن توجه جدی داشته باشند.
به گفته وی، تقریبا بیش از نیمی از کمشنواییها براثر عوامل ژنتیکی است و این عامل در کشورهایی که ازدواج فامیلی شیوع زیادتری دارد، بیشتر موثر است.
موللی با بیان اینکه در دنیا حدود 360 میلیون نفر با کمشنوایی مواجه هستند که تقریبا 34 میلیون نفر آنها ( معادل 9.1 درصد) کودکان هستند، گفت: از هر هزار تولد زنده، یک تا 3 نوزاد کمشنوایی عمیق دارند که برآورد میشود آمارهای کشور ما نیز تقریبا به همین اندازه باشد.
وی افزود: هرچند آمار دقیقی از افراد ناشنوا و کمشنوا در کشور وجود ندارد اما برآورد میشود سالانه بین پنج تا شش هزار کودک ناشنوا در ایران به دنیا میآیند و اگر نوزادان کمشنوا را در نظر بگیریم این تعداد افزایش خواهد یافت.
موللی، کمشنوایی را شایعترین نقص مادرزادی اعلام کرد و اظهار داشت: این عارضه میتواند تمام زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد ولی پیشرفتهای پزشکی در سالهای اخیر سبب شده تا کمشنوایی بلافاصله بعد از تولد نوزاد قابل شناسایی باشد.
دانشیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گفت: هرچند غربالگری شنوایی در بیمارستانها انجام می شود اما به دلیل اجباری نبودن، این کار در برخی از مراکز درمانی انجام نمیگیرد.
وی به خانوادهها توصیه کرد که توجه جدیتری به شنوایی کودکان داشته باشند تا در صورت وجود مشکل، بتوان آن را با اقدامات مناسب به موقع درمان کرد.
موللی بر انجام غربالگری شنوایی نوزاد تاکید کرد و گفت: اگر گوش نوزاد مشکل داشته باشد با توانبخشی و استفاده از سمعک مناسب، میتوان زندگی عادی را برای آنان فراهم کرد تا به همه توان بالقوه خود در زندگی دست یابند.
وی ادامه داد: استفاده از سمعک، مشکل ناشنوایی را درمان نمیکند بلکه سبب شنیدن صداها میشود، فرد با سمعک شنوایی بسیار نزدیک به نرمال دارد، البته سمعک وسیلهای بسیار تخصصی است که فقط توسط شنواییشناس، برای افراد خاص تجویز میشود.
دبیر کمیته مطالعات کم شنوایی و ناشنوایی مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب اطفال بیان داشت: مداخله به موقع و سمعک سبب میشود کودک ناشنوا زندگی موفق داشته باشد و عواقب ناشنوایی به حداقل برسد.
وی از خانوادهها تقاضا کرد که به صحبت کردن به موقع نوزادان توجه جدی داشته باشند و اگر نوزادان به موقع صداسازی نکنند و حرف نزنند، باید به شنوایی آنان شک کرد.
موللی بیان داشت: اگر نوزاد خوب بشنود، به موقع حرف میزند، کودکان در شش ماهگی باید قان و قون کنند، در یک سالگی کلمات یک حرفی مانند بابا و مامان را به زبان آورند و تا دو سالگی باید عبارات دو کلمهای را بگویند.
روز جهانی شنوایی هر سال در سومین روز از سومین ماه میلادی برگزار میشود؛ این روز در سال 2007 میلادی در اولین کنفرانس بینالمللی پیشگیری و توانبخشی اختلال شنوایی در شهر پکن، پایتخت چین با هدف بالا بردن آگاهی و ترویج مراقبت از گوش و شنوایی در سراسر جهان توسط سازمان بهداشت جهانی نامگذاری شد و از سال 2016 از «روز جهانی مراقبت از گوش» به «روز جهانی شنوایی» تغییر نام پیدا کرد.
منبع: ایرنا
ارسال دیدگاه