سپسیس یا عفونت خون در کودکان

به گزارش کودک پرس    این وضعیت یا بدلیل سیستم های دفاعی بدن شما و یا بدلیل مواد سمی که توسط عوامل عفونی مثل باکتری، ویروس و یا قارچ ها ایجاد می شود، حاصل گردد.

سپسیس (عفونت خون) یک بیماری جدی است که معمولاً توسط باکتری ایجاد میشود.

سپسیس زمانی اتفاق می افتد که باکتری در ریه، روده ها، مجاری ادراری و مثانه، سمی تولید می کند که به سیستم ایمنی بدن و ارگانها و بافتهای بدن، حمله می کند.

سپسیس می تواند بسیار خطرناک باشد زیرا در صورتیکه درمان نشود، برروی کلیه ها، ریه ها، مغز و گوش اثرات خطرناکی خواهد گذاشت.

سپسیس (عفونت خون) در هر فرد ودر هر سنی اتفاق می افتد ولی بیشتر در شیرخواران کم سن که سیستم ایمنی بدنشان به اندازه کافی رشد نکرده است و عفونت خیلی دیر از بدنشان دفع میشود و افرادی با سیستم ایمنی ضعیف مثل HIV  شایع تر می باشد.

اگر درجه حرارت مقعدی شیرخوار شما 4/100 فارنهایت یا 38 درجه سانتیگراد باشد و علائمی شبیه خواب آلودگی، کم اشتهایی و مشکل تنفسی باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

در بچه های بزرگتر علائم سپسیس (عفونت خون) ممکن است شامل تب(دهانی) بالای 5/99 فارنهایت و یا 5/37 درجه سانتیگراد باشد و همچنین خواب آلودگی، تحریک پذیری و شکایت از احساس گرما، باشد (گرگرفتگی)
دکتر درخشان‌فر درباره تب سپسیس و علت‌های آن می‌گوید: ما در پزشکی اصطلاحی به نام FUO داریم که به تبی می‌گویند که به 38 درجه و بالاتر می‌رسد و بیش از 14 روز طول می‌کشد. علت این تب‌ها معمولا در شرح حال کودکان بیمار، معاینات بالینی و آزمایشات آنها پیدا نمی‌شود. اماشایع‌ترین علت FUO در بچه‌ها بیماری‌های عفونی، بیماری‌های روماتولوژی و بدخیمی‌ها هستند. از عفونت‌هایی که می‌توانند به صورت FUO ظاهر شوند، بیماری‌هایی مانند بروسلّوز، سایتومگال ویروس و انواع هپاتیت‌ها هستند.

 

بیماری‌هایی هم وجود دارند که ممکن است فقط با تب خود را نشان دهند و دکتر درخشان‌فر درباره آنها توضیح می‌دهد: مانند آرتریت روماتوئید جوانان، بیماری‌لوپوس،‌ تب روماتیسمی و بیماری کاوازاکی. در بچه‌های کمتر از 5 سال هر بچه‌ای که بی‌علت تب کند و یک یا دو علامت بیماری کاوازاکی را نشان دهد، برای او اکوی قلب انجام می‌دهیم. 10 درصد از تب‌هایی که علتی برای‌شان پیدا نمی‌شود بدخیم هستند و تب‌هایی که به صورت FUO در بچه‌ها ظاهر می‌شود شامل بیماری‌های لنفومای هوچکین،‌لنفومای غیر هوچکین، انواع لوسمی‌، سارکوم یووینگ و نوروبلاستوما هستند.

اگر علت تب شناسایی نشد، آزمایش‌هایی از کودک می‌گیرند که شامل آزمایش شمارش کامل سلول‌های خونی،‌تعداد پلاکت، آنزیم‌های کبدی، آزمایش ادرار،‌کشت ادرار، کشت خون، رادیوگرافی قفسه سینه و تعدادی تست‌های روماتولوژی مانند فاکتور روماتوئید و کمپلمان می‌شود.

 

در 25 درصد از موارد در تب بچه‌ها حتی بعد از بررسی‌های دقیق علتی برای بیماری پیدا نمی‌شود و بچه خود به خود خوب بهبود پیدا می‌کند.
دکتر درخشان‌فر با بیان اینکه اگر تشخیص سپسیس (عفونت خون) قطعی و کشت خون هم مثبت شود، باید برای بچه‌ها آنتی‌بیوتیک وسیع‌الطیف تجویز شود، می‌گوید: این آنتی‌بیوتیک‌ها برای سنین مختلف متفاوت است. معمولا برای کودکان تا 3 ماهگی آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند آمپی‌سیلین و جنتامایسین، آمپی‌سیلین یا سفوتاکسین تجویز می‌کنیم. از سنین 3 ماه به بالا معمولا سفتریاکسون و اگر کودک خیلی بدحال باشد برایش سفتریاکسون و ونکومایسین تجویز می‌کنیم.
کودکان مبتلا به سپسیس باید حداقل 10 روز در بیمارستان بستری شوند و آنتی‌بیوتیک به آنها تزریق شود مخصوصا بچه‌هایی که سن‌شان پایین است.
خوب است بدانید همه بچه‌ها ممکن است به هر طریقی دچار سپسیس شوند و این بیماری در همه فصل‌ها شایع است.

 برخی از علائم و نشانه های سپسیس (عفونت خون) در نوزادان و کودکان شامل موارد زیر است:

1-بی اشتهایی و اشکال در غذا خوردن
2-تب (بالای 4/100 درجه فارنهایت و 38 درجه) یا گاهی پایین آمدن غیرطبیعی درجه حرارت بدن
3-ناتوانی و سستی و بی ارادگی
4-لتارژی (بی تفاوت و نمی شنود)
5-کاهش تن صدا (مثل گرفتگی صدا)
6-تغییرات ریت قلب یا تاکی کارد است (سپسیس زودرس) و یا برادی کارد است (سپسیس دیررس) و سپسیس معمولاً با شوک همراه است.
7-تنفس سریع یا دیسترس تنفسی
8-آپنه (سیکلی که به مدت 10 ثانیه تنفس نوزاد قطع میشود.)
9-زردی

 

 

 

منبع:   بیتوته