تقدیم یک مستند به یکی از کودکان شهید بحرینی
به گزارش کودک پرس ،شامگاه 11 مرداد ماه مراسم رونمایی از مستند سینمایی «یک روز در بیمارستان سلمانیه» به کارگردانی عابدین مهدوی، با حضور جمعی از مستندسازان و جوانان و فعالان بحرینی در ایوان شمس برگزار شد.
عابدین مهدوی کارگردان این مستند در ابتدای این مراسم گفت:این فیلم را به شهید محمد عبدالحسین فرحان یکی از کودکان شهید بحرینی تقدیم میکنم که در جریان حوادث بحرین جانش را از دست داد و همچنین به دو کودک ایرانی که در فرودگاه جده و در جریان بازگشت از سفر حج، مورد بیحرمتی عربستانیها قرار گرفتند.
وی با اشاره به اینکه مستند «یک روز در بیمارستان سلمانیه» با بودجه شخصی ساخته شده است،ادامه داد: فیلمهای مستقل حتی با موضوعی انسانی مثل کشتار کودکان بحرینی، همیشه با بیمهریهایی از سوی مدیران فرهنگی همراه است. اما حنجرهای که قرار است حقیقت را فریاد بزند هیچگاه مهجور نمیماند. شاید حنجره بسته شود ولی این حقیقت هیچگاه از بین نمیرود. ماجرایی که در این چند سال اخیر باب شده این است که بعضی از دوستان مستندساز، برای خودشان پروتکل کردند که یک سری سوژههای نانوشته را حق خودشان میدانند و اتفاقا به ارگانهای صاحب بودجه هم وصل هستند. این شکل سفارشی سازی زیاد برای حال مستندسازی ما خوشایند نیست.
مهدوی خاطرنشان کرد: این روندی که شکل گرفته است باعث شده که مردم ما حقیقت زده شوند. سوژههایی که متصل شده است به یک گروه خاص در سینما، باعث شده است که مردم از دیدن این مستندها پرهیز کنند و این برداشت عام پیش بیاید که مثلا مستندی در مورد بحرین قرار نیست با زاویه جدیدی به موضوع انقلاب نگاه کند.
این مستندساز ادامه داد: من از همه مستندسازان مستقل میخواهم که از رفتن سراغ سوژههایی چون بحرین پرهیز نکنند. با آمدن اکثریت فیلمسازان مستقل، اقلیتی که خودشان را حاکم بر این سوژه ها میدانند، توسط خود مردم کنار گذاشته خواهند شد.
کارگردان «یک روز در بیمارستان سلمانیه» همچنین گفت: این سوال است که چرا مردم آمریکا و اروپا قبل از مردم ایران، در مورد بحرین مستند ببینند و قبل از آنها به خیابان بیایند.
مهدوی با گلایه از اینکه مستندش در جشنواره مقاومت پذیرفته نشده است گفت: روز گذشته جشنواره فیلم مقاومت اسامی فیلمهای مستندش را اعلام کرد و «یک روز در بیمارستان سلمانیه» در لیست نبود. اتفاقا من خوشحال شدم. به خاطر اینکه انگار استقلال در مستند سازی خیلی برای این آقایان مهم است و این استقلال در ساخت مستند بالاخره حرفش زده شد.
کارگردان «یک روز در بیمارستان سلمانیه» ادامه داد: مقاومت عنصر ناشناختهای است و ماهیت مقاومت این است که همه مردم را جذب کند. اگر حوادث چند سال اخیر کشورهای مختلف را رصد کنید اتفاقا هیپیها و شلوار جین پوشها صف اول مقاومت جهانی در مقابل ظلم هستند اما اینجا جور دیگری این مقاومت را تصویر میکنند. همیشه باید از خود بپرسیم که در مورد مقاومت برای آگاهی جوانان بیدار و فهیم وطن خود چه کردیم. چرا آدمها را دستهبندی میکنند.
مهدوی در مورد انقلاب بحرین و چیزهایی که در بحرین دیده است گفت: با مقایسه انقلابهای چند سال اخیر منطقه، انقلاب بحرین خالص و مطالبههای مردم صاف و ساده بود و دستکاریهای خارجی در آن دیده نمیشد. در انقلاب بحرین زنان و کودکان در صف اول حضور داشتند و این به خاطر دغدغههایی است که با خانوادههای بحرینی درگیر شده است. در بحرین، برجهای میلیارد یورویی را میبینید که در فاصلهی کمتر از 5 کیلومتری آن زاغه نشینی هستند. کودک بحرینی آمده بیرون تا بگوید که چرا من حق یک بازی کردن ساده را نداشتم.
کارگردان «یک روز در بیمارستان سلمانیه» در پایان گفت:عابدین مهدوی و تیم فیلمسازیش از فروش این فیلم هیچ پولی نمیخواهد و من این مستند را به بچههای بحرین هدیه میکنم و هر چه درآمد داشته باشد به شش موسسه خیریه میرسد.
علی اعلایی منتقد سینمایی در اکران این مستند گفت: اول به کارگردان این مستند خسته نباشید میگویم که برای دغدغههایش از همه چیز هزینه داده است. عابدین مهدوی مستندسازی است که برای کودکان جنگ و مستندسازی بحران، حدود 28 کشور را سفر کرده است و از نزدیک در جریان خیلی از حوادثی بوده که ما فقط از اخبار میشنویم.
وی در مورد شکل ساخت «یک روز در بیمارستان سلمانیه» گفت: در مستندسازی بحران شما با یک سری تصاویر مستند سرو کار دارید که باید به یک تصویر ذهنی برای مخاطب شکل دهید و در روایت درام مستند مجبور هستید که از برخی تصاویر صرفنظر کنید. تصاویری که برای این مستند شکار شده است و به کار رفته است آنقدر مستند است که خیلی ازخبرگزاریها معتبر دنیا هم چنین تصاویری از بحرین را ندارند. خوشحالم در رونمایی اثری از مستندسازی هستم که هر جا بحران است او هم حضور دارد.
علیرضا تابش مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی در حاشیه این مراسم گفت: چند سال پیش که برای راهپیمایی اربعین حسینی به کربلا رفته بودم با تعدادی از همین جوانهای بحرینی آشنا شدم. در بین الحرمین، نمایشگاهی از جنایات آل خلیفه را برپا کرده بودند. از همان سال، تصاویری که آن جا دیدم هنوز جلوی چشمان من باقی مانده است. تصاویر هر چه مستند و واقعیتر باشد مردم ما، بیشتر آن را در خاطر خواهند داشت و آن را باور میکنند.
وی ادامه داد: روایت مصیبت و رنج کودکان بحرینی، از زوایه نگاه یک فیلمساز مستقل ارزشمند است. مستندسازانی که در حوادث و اتفاقات جهان حضور دارند، از جان خودشان میگذرند و خود این ایثاراست. به تصویر کشیدن این گونه آثار، به زبان ساده است ولی روزها و ساعتها تلاش و فداکاری شبانه روزی میخواهد.
حجت الاسلام شیخ علی کرب آبادی یکی از فعالان سیاسی بحرین در صحبتهای کوتاهی ضمن تقدیر از روایت مستند «یک روز در بیمارستان سلمانیه» گفت: ما که از وضعیت بحرین اطلاع داریم میدانیم که ساخت چنین مستندی چقدر تلاش میخواهد و خسته کننده است.
این فعال سیاسی بحرینی با اشاره به اینکه نوع نگاه انسانی این فیلم را دوست داشته است گفت: اکثریت ملت بحرین شیعه هستند و به خاطر همین است که مظلوم واقع شدند. ما پیش از این نمیتوانستیم حرفی بزنیم و افتخار میکنیم که بالاخره حرفمان را زدیم و پای مقاومت خود ایستادیم. افتخار دیگر مان این است که رهبر معظم انقلاب وقتی به شهر قم آمدند به جوانهای بحرینی فرمودند که شما در ایران غریبه نیستید، شما حتی میهمان هم نیستید بلکه شما صاحبخانه هستید. ما همیشه مردم ایران را در کنار مردم بحرین دیدیم و این مستند هم نمونه این همراهی و همدلی است.
محمد سلوکی اجرای این مراسم را بر عهده داشت.
ارسال دیدگاه