به نگاه نوآورانه به برنامه شنیداری کودک نیاز داریم

به گزارش کودک پرس ، مراسم رونمایی از پایگاه جامع کودک ایران صدا در فضای مجازی و تقدیر از پیشکسوتان عرصه کودک در استودیو شماره ۸ ساختمان شهدای رادیوی صداوسیما برگزار شد.

منوچهر والی‌زاده، امیر نوری، عباس محبی، گیتی خامنه، عذرا وکیلی، مسعود فروتن، جواد انصافی، مژگان عظیمی، شیده معاونی، حمید گلی، علی فروتن، محمد میرکیانی، حجت‌الاسلام روالمسلمین استگو، بهرام سروری‌نژاد، حمید شاه‌آبادی (معاون صدا)، محمد رحمانیان (مدیر رادیو فرهنگ)، محمد جعفر محمدزاده (مدیر رادیو ایران)، فاضل نظری (رئیس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان)، مهدی شاملو (مدیر پایگاه ایران صدا) و … در این مراسم حضور داشتند.

 

در این مراسم، حمید شاه‌آبادی، معاون صدا  در سخنانی اظهار کرد: وقتی اسم رادیو می‌آید فکر می‌کنیم فقط دستگاه گیرنده‌ای است که صدایی از آن شنیده می‌شود. اما امروز سپهر رسانه‌ای صدا اوضاع دیگری را ترسیم می‌کند. حوزه شنیدن صرفا رادیو نیست، بلکه صحنه و عرصه متفاوتی در آن ایجاد شده است. در این میان اگر سهم کودک را در این راستا پر نکنیم سایرین این کار را انجام می‌دهند . فضا و سپهر حوزه صدا تغییر کرده و دستگاه‌ها و وسایلی جدید ابداع شده‌اند و به همین خاطر هم کودکان ما حق انتخاب‌های جدیدی پیدا کرده‌اند.

او  با بیان اینکه «اگر خود را محکوم کنیم که در حوزه صدا فقط در رادیو بمانیم، اشتباه است» و با طرح این پرسش که کودکان ما چقدر از بازی یارانه‌ای داخل استفاده می‌کنند و چقدر دیگران این بازی را تامین می‌کنند؟، ادامه داد: باید بتوانیم همه گذشته‌ها در حوزه صدا را به‌روز کنیم و در اختیار نسل‌های بعد قرار دهیم. پیشکسوتان عمر خود را در این راستا صرف کرده‌اند و باید این عصاره را به شیوه‌ای نو در اختیار کودکان قرار دهیم. قوه خیال را از طریق شنیدن تحریک می‌شود و ما مسئولیت داریم که در پایگاه جامع کودک رادیو محصولات را با سبک ایرانی اسلامی عرضه کنیم.

 

شاه آبادی بیان کرد: بیش از ۱۰۰۰ کتاب در پایگاه جامع کودک رادیو قرار داده می‌شود که ساعت خالی کودکان را به این حوزه اختصاص می‌دهد.ما خود را متکلف سبد شنیداری می‌دانیم، نه فقط به شکل رادیو. نگاه نوآورانه به برنامه شنیداری کودک را نیاز داریم و گاهی نگاه بصری نمی‌گذارد قوه خیال بر اساس ظرفیت شنیداری تحریک شود. اگر از مختصصان حوزه ارتباطات و کودک استفاده نکنیم دستمان خالی خواهد بود.

او اضافه کرد: نسل مولف ما باید نوآورانه عمل کند. باید از  کسانی که توانی در حوزه مختلف دارند و خلاقانه حرکت می‌کنند، صیانت و پاسداشت شود. هم اینکه کسانی که تخصص ندارند پای خود را از این حوزه بیرون بکشند. اگر این فضا را رها کنیم بنگاه‌های تجاری و … وارد حوزه کودک می‌شوند. ورود دستگاه‌هایی که کودک را به شکل قلک می‌بینند و به فکر پول درآوردن هستند. در پیام بازرگانی ما هم این نگاه وجود دارد.این حوزه متولیانی دارد که باید در این عرصه حرکت کنند. باید بتوانیم جامعه آینده را توسط کودکانی اداره کنیم که منبطق بر فرهنگ ما رشد کرده‌اند.

همچنین مهدی شاملو، مدیر پایگاه ایران صدا نیز بیان کرد: فضای مجازی فراگیر بوده و وقتی مردم درگیر ابزار رسانه‌ای می‌شوند، اگر استفاده درست از آن را ندانند، دچار آسیب خواهند شد. برای دسترسی به مجموعه پاک، آموزنده و کاربردی نیاز به آموزه استفاده از فضای مجازی است و اگر نباشد به مجموعه نازل دسترسی پیدا می‌کنند. سازمان صدا رسالت خود را در این راستا انجام می‌دهند.

او ادامه داد:  کودکان درک بصری دارند. تخیل و فعالیت ذهنیشان دچار محدودیت می‌شود؛ بنابراین فرصت خوبی برای ایجاد محصولات صدا محور است. رسانه سنتی به دلیل نداشتن رنگ و لعاب شاید نتوانست مخاطب را جذب کند. با تلفیق فضای مجازی و صدا به نظر می‌رسد که می‌توان خلاقیت کودکان را گسترش داد.

 

شاملو اضافه کرد: در پایگاه ایران صدا بر سه حوزه قصه‌گویی، ترانه و موسیقی کودکان، برنامه‌های آموزشی و مهارتی  تاکید شده است. با سازمان‌هایی که مربوط به کودکان می‌شود تعامل داشتیم. همچنین با بهزیستی و کانون پرورش فکری کودکان همکاری کرده‌ایم. صداوسیما نیز در شبکه دو با مدیریت جعفری‌جلوه و خانم آذرنوش به ما کمک کردند.

او اظهار کرد:  ۵۰۰۰ قطعه در این یک سال در سایت بارگذاری شده است و در حوزه موسیقی کودکان کار شاخصی را انجام داده‌ایم که با رنگ و لعاب موسیقی سنتی، اما طبق میل حوزه کودک تلفیق شده است. همچنین با رشد تکنولوژی آثار فاخری که بر روی نوارهای کاست‌ بود کمتر شده و کارهای جدیدی با ذائقه مخاطب امروز تولید خواهد شد.

رضوان حکیم زاده، معاون ابتدایی و پیش دبستانی وزارت آموزش و پرورش نیز اظهار کرد: ما خوش شانس بودیم که دسترسی به تلویزیون نداشتیم و رادیو گوش می‌دادیم؛ زیرا عوامل آن فرصتی برای خلاقیت ما ایجاد کردند. همچنین به کودکان ایرانی کمک کردند که تخیل خود را پرورش دهند و قصه بشنوند. بعد از اینکه تصویر به وجود آمد خاطره خوبی از چهره‌های ماندگار این عرصه همچنین گیتی خامنه و الهه رضایی از یاد ما نمی‌رود.

 

او ادامه داد: با توجه به مسئولیت هشت میلیون کودکی که در اختیار ماست دریافتیم امروز در کنار خانواده و مدرسه، فضای مجازی در تربیت کودکان تاثیر دارد. مواجهه خردمندانه و برخورد هوشمندانه ایجاب می‌کند که این فضا به فرصت خوبی تبدیل شود.

حکیم زاده بیان کرد: ما در معاونت آموزش و پرورش به سه اصل اعتقاد داریم: کودکان سرمایه‌اند، کودک، کودک است و نباید او را کلاس‌های مختلف ببریم و آرزوهای خود را در او ببینیم و بخواهیم به آرزوی ما برسد. همچنین تربیت کودک تخصصی است، بنابراین برنامه‌هایی که تولید می‌کنیم بر شکل‌گیری نگرش کودکان تاثیر دارد و باید ممیزی تربیتی داشته باشد.

در ادامه مراسم از محمد میرکیانی (نویسنده)، حجت‌الاسلام محمد حسن راستگو (مجری)، مژگان عظیمی( دوبلور)، عذرا وکیلی (گوینده) و بهرام سروری نژاد(بازیگر و گوینده) تقدیر شد.

 

همچنین در این مراسم از مریم نشیبا نیز تقدیر شد، اما به دلیل اینکه حضور نداشت، مدیر رادیو ایران لوح تقدیر وی را دریافت کرد.

عذرا وکیلی نیز بعد از تقدیر از معاون صدا تشکر و خطاب به او اظهار کرد: می‌دانم که سعی می‌کنید برای کودکان ارزش بیشتری قائل شوید. پنجاه سال برای کودکان کار کردم فقط در رادیو ایران حضور داشتم و هرگز تلویزیون نرفتم. اما شیده معاونی مجری تلویزیون را ما تربیت ‌کردیم. مژگان عظیمی و ژاله صادقیان روی پای من می‌نشستند که در تلویزیون موفق شدند.

مژگان عظیمی نیز در ادامه بیان کرد: من هر چه دارم از زحمات خانم وکیلی است. ایشان من را در رادیو  یاری می‌کرد.

بهرام سروری نژاد هم گفت: واقعا در کنار پیشکسوتانی که سال‌ها کار می کنند، احساس حقارت می‌کنم. اما راه خود را در کنار آقای شاملو استوارتر ادامه می‌دهم تا بیست یا سی سال بعد بگویند یادش بخیر.

 

همچنین میرکیانی اظهار کرد: رادیو کاری عاشقانه و عارفانه است. بسیاری ممکن است کار کنند و شناخته نشوند. من جایزه در بیرون سازمان گرفتم و مطرح بودم اما بعد از ۳۷سال از من در صداوسیما تقدیر می‌شود. به نظرم برای پیشرفت حوزه تولید فکر باید به واژه توجه کنیم، زیرا ابزار رسانه رادیو، واژه است. اگر گوشی برای شنیدن نداشته باشیم حرفی هم برای گفتن نخواهیم داشت.

 

 

 

 

منبع: ایسنا