بازیهایی برای رشد مهارتهای کودک
کودکان بیشترین و بهترین ساعات خود را به بازی اختصاص میدهند، بنابراین انتخاب بازی و اسباببازی برای آنها بسیار مهم است.
به گزارش کودک پرس ، کودکان بیشترین و بهترین ساعات خود را به بازی اختصاص میدهند، بنابراین انتخاب بازی و اسباب بازی برای آنها بسیار مهم است. تفاوتهای فردی، میزان سلامتی، سطح رشد جسمی و حرکتی، بهره هوشی، جنسیت، خلاقیت، فرهنگ خانواده و موقعیت جغرافیایی در انتخاب نوع بازی کودکان دخیل هستند.
در ادامه این مطلب، چند بازی موثر و قابل دسترسی که برای رشد ذهنی و جسمی کودک موثر است را نام میبریم.
۱ـ خمیربازی و گِلبازی:
کودکان از اینکه ماده نرم و قابل انعطافی مانند خمیر یا گل را در دست بگیرند و با آن شکلهای مختلف بسازند، علاقه زیادی نشان میدهند.
خمیر و گلبازی تاثیر قابل توجهی در تقویت مهارت حرکتی کودک دارد. همچنین برای کودکانی که مچ دست یا سرانگشتان ضعیفی دارند، انتخاب مناسبی است تا به تقویت این عضلات
کمک کند.
همچنین این بازی، مقدمه مهارت دست گرفتن قاشق و کنترل آن و در سنین بالاتر، دست گرفتن مداد توسط کودک است.
پس توصیه ما به والدین این است که، جلوی این گرایش کودک را نگیرند و با فراهم کردن شرایط بدون نگرانی از کثیف شدن کودک یا محیط اطراف به او اجازه دهند این بازی را با خیال راحت انجام دهد.
۲ـ آببازی:
بازی با آب یکی از بهترین، لذتبخشترین و همچنین کم خطرترین کارهاییست که کودکان انجام میدهند. کودکی که با آب بازی میکند در حال یادگیری گرما و سرما، جاری شدن و فرو رفتن در زمین است. از مهمترین نکات آببازی از بین رفتن عصبانیت کودک است، زیرا از طریق آن، از تنشها و فشارها رها میشوند و کودک احساس آرامش میکند.
به دلیل علاقه کودکان به آببازی میتوانیم خیلی از مفاهیم را از این طریق به آنها یاد دهیم و موجبات رشد مهارتها و تواناییهای لازم را برایشان فراهم کنیم.
۳ـ صدای اسباببازی:
تحقیقات نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض انواع مختلف محرکهای موسیقیایی و تقویتکنندههای مهارتهای شنیداری در سالهای اولیه زندگی برای رشد ذهنی کودک بسیار مهم است. ببینید کودکتان دوست دارد با چه اسباببازیهایی بازی کند، او را تشویق کنید صداهای اسباببازیها را در آورد. مثلا از او بخواهید صدای قطار، ماشین، جاروبرقی و… را از خودش در بیاورد. البته این بازی مناسب کودکان ۱۵ تا ۱۸ ماهه است.
۴ـ بازی کلمه، کلمه، کلمه:
کودکان با شنیدن مکرر واژهها زبان را یاد میگیرند. به همین دلیل هرچه زودتر با کودکتان شروع به حرف زدن کنید، بهتر است. در این راستا بهتر است تصاویر آشنایی مثل عکس حیوانات، کودکان و غذاها را از مجله بچینید. همراه با کودکتان به عکسها نگاه کنید و درباره هرکدام از آنها حرف بزنید. بعد از مدتی از کودک بخواهید که داستان ساده کوتاهی در مورد یکی از عکسها از خودش بسازد. این بازی هم برای کودکان ۱۸ تا ۲۱ ماهه مناسب است.
۵ـ بازی در هنگام تعویض پوشک برای کودکان نوزاد تا ۳ماهه:
تحقیقات نشان میدهد یکی از بهترین اوقات برای تقویت مهارتهای حرکتی نوزاد، زمان عوض کردن پوشک اوست. بهطور مثال:
ـ زمانیکه پوشک کودک خود را عوض میکنید، اشیاء جالبی را کنار دستش بگذارید تا به آنها نگاه کند.
ـ بادکنکی را از سقف آویزان کنید. دقت کنید ارتفاع بادکنک به اندازهای باشد که شما بتوانید به آن دست بزنید ولی دست نوزادتان به آن نرسد. همینطور که پوشک نوزاد را عوض میکنید، بادکنک را آهسته حرکت دهید. طولی نمیکشد که نوزادتان مجذوب بادکنک میشود و دستش را دراز میکند تا آن را بگیرد.
ـ میتوانید عکسهای خانوادگی یا عکسهای کودکانهای را بالای سر نوزادتان قرار دهید تا به آنها نگاه کند. برای این کار میتوانید از عروسکی استفاده کنید و عکسها را با کمک نخ به ان آویزان کنید.
۶ ـ مازها:
مازها یکی از هیجان انگیزترین بازیهایی هستند که افراد در هر سنی به حل آن علاقه دارند. میتوانید مازهای جالب و جدید را از اینترنت پرینت کنید یا حتی خودتان آن را طراحی کنید و دسته جمعی و به صورت خانوادگی با کودکتان آن را حل کنید.
مازها فواید زیادی برای رشد جسمانی و ذهنی کودک دارند. از جمله: هماهنگی چشم و دست، تقویت دقت و تمرکز، مهارت ظریف دستان، تقویت مهارت مسیر یابی و هوش مکانی کودکان، بهبود مشکلات نارسانویسی و کند نویسی در کودکان و درمان اختلال یادگیری، افزایش توانمندیهای ذهنی کودکان و تقویت هوش آنان و تقویت مهارت حل مسئله و تفکر.
۷ـ حبابسازی:
این بازی یکی از بازیهای مورد علاقه همه کودکان در هر سنیست. حتی بزرگسالان هم مشتاقانه این بازی را انجام میدهند و کودکان را همراهی میکنند. بازی «حبابسازی» برای افزایش توجه و تمرکز کودکان مناسب است. بالاخص برای کودکانی که مبتلا به نقص توجه و اختلال خواندن هستند.
۸ ـ بازی نبین و بده:
تعدادی مهره بزرگ و کوچک را درون یک کیسه بریزید و از فرزندتان بخواهید مواردی که درخواست میکنید را به شما بدهد. مثلا: ۵ مهره بزرگ و ۲ مهره کوچک بده. حتی میتوانید با استفاده از آجیل یا میوه هم این بازی را انجام دهید. مثلا از کودک بخواهید به شما ۲ فندق، ۳ بادام و ۵ پسته دهد. یا ۲ خیار و ۴ سیب دهد. هدف از این بازی، تقویت حس لامسه، افزایش واژگان درکی ( رنگ، سایز، اشکال هندسی و…)، افزایش دقت شنیداری و افزایش حافظه شنیداری است.
۹ـ بازی کثیفکاری:
مقداری آرد، آب و رنگ خوراکی را مخلوط کنید و در یک بشقاب بزرگ بریزید تا کودک روی آن شکلهای مختلف ایجاد کند. میتوانید روی بشقاب و با استفاده از این محلول با کودک تمرین نوشتن کنید و حروف الفبا را به او یاد دهید. خلاقیت، اکتشاف، تخیل و حتی استراحت و تمدید اعصاب از مزایای این بازی هستند.
منبع: اطلاعات
ارسال دیدگاه