بئاته شفر: کتابداران همه وقت و انرژی‌شان را صرف انجام یک کار کند

به گزارش کودک پرس ، نشست «کتابشناسی کتاب‌های کودک و نوجوان» به حضور بئاته شفر، نویسنده آلمانی و جمعی از نویسندگان و کتابداران حوزه کودک و نوجوان عصر شنبه (22 اردیبهشت97) در سرای ملل سی‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

بئاته شفر در این نشست به نقش کتابداران در کتابخانه‌ها برای جذب کودکان و نوجوانان به کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و گفت: کتابداران در کتابخانه‌های کودک و نوجوان توانایی انجام دادن کارهای متفاوتی دارند. آن‌ها می‌توانند با شیوه‌هایی مانند انجام فعالیت‌های گروهی، بازی، بلندخوانی، قصه‌خوانی، کتابخوانی و … بچه‌ها را به کتاب خواندن جذب کنند.

این نویسنده آلمانی بیان کرد: کتابدار باید انرژی لازم برای جذب مخاطب و برقراری ارتباط با او را داشته باشد و برای این منظور بهتر است همه وقت و تمرکزش را صرف انجام یک کار کند و به طور همزمان چند کار را باهم انجام ندهد. کتابداران باید فرصت و زمان لازم برای این کار را داشته باشند.

وی افزود: مثلا در کشور آلمان، کتابخانه‌ها ساعت کار متفاوتی دارند. در کتابخانه‌ای که من کار می‌کنم صبح‌ها در اختیار محققان و عصرها در اختیار کودکان و نوجوانان قرار دارد. کتابداران هم بر اساس علاقه‌ای که دارند وقتشان را در آن حوزه صرف می‌کنند. مثلا کتابدارانی که روحیه شادی دارند و می‌توانند با بچه‌ها بازی کنند، وقتشان را صرف بازی کردن با بچه‌ها می‌کنند و کتابدارانی که روحیه جدی‌تری دارند، وقتشان را صرف کارهای جدی‌تر مانند ساخت فیلم، نقد کتاب و … می‌کنند.

شفر گفت: در آلمان هم مانند سایر کشورها در شهرهای کوچک و روستاها کتابخانه‌های تخصصی برای کودک و کتابداران متخصص نداریم. در این روستاها هم اگر کسی بخواهد در این زمینه فعالیتی داشته باشد به صورت داوطلبانه این کار را انجام می‌دهد و بودجه کلی به این مساله اختصاص نیافته است. البته شاید اوبتواند با مراجعه به سازمان‌ها و نهادهای خاص بودجه‌ای را دریافت کند.

این نویسنده کودک و نوجوان در ادامه به راه‌های همکاری دو کشور ایران و آلمان در ارتقای کتابخانه‌های ایرانی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بورسیه‌هایی از کتابخانه‌های آلمان مانند کتابخانه مونیخ در اختیار محققان و پژوهشگران کشورهای مختلف قرار می‌گیرد تا بتوانند کارهای تحقیقاتی‌شان را انجام دهند. به عنوان مثال از کشور ایران افرادی مانند مهدی حجوانی، رویا مکتبی‌فرد و حمیدرضا شاه‌آبادی توانسته‌اند از بورسیه کتابخانه مونیخ آلمان استفاده کنند. بر این اساس علاقه‌مندان می‌توانند از این فرصت استفاده کنند.

به گفته شفر، در ایران هم نهادهای خوبی مانند شورای کتاب کودک و انجمن نویسندگان کودک و نوجوان وجود دارند که می‌توانند به افراد علاقه‌مند در این حوزه کمک کنند تا تحقیقاتشان را انجام دهند. اگر کسی بتواند از طریق شورای کتاب کودک در ایران با رویا مکتبی‌فرد ارتباط برقرار کنند می‌توانند از امکانات کتابخانه مونیخ آلمان بهتر استفاده کنند چون او رابط بین کتابخانه مونیخ آلمان و ایران است.

 

 

 

منبع: ایبنا