ایران جزو کشور های تراز اول جهان در پیشگیری از ناشنوایی کودکان

به گزارش کودک پرس ،خانم «فاطمه عباسی»، افزود: ایران در خاورمیانه مقام اول را دارد و همیشه در زمینه پیشگیری از معلولیت‌ها پیشتاز منطقه بوده است.

وی با اشاره به آمار نوزادان غربال شده در سال ۱۴۰۰ در برنامه غربالگری بهزیستی افزود: پارسال ۱۰۱۵۰۰۰ نوزاد در کشور از نظر شنوایی غربال شده‌اند و میانگین پوشش کشور در این طرح بیش از ۹۲ درصد بوده است. از این تعداد حدود ۳ هزار نفر دچار اختلال شنوایی تشخیص داده شده‌اند که در پروسه پیگیری و درمان قرار گرفته‌اند.

به گفته عباسی، در کل ۱۶ سال اجرای این برنامه ۳۸ هزار کودک دارای اختلال شنوایی شناسایی شده‌اند که چنانچه این برنامه اجرا نمی‌شد این کودکان قطعا ناشنوا یا کم شنوا می‌شدند.

عباسی با اشاره به تقدم پیشگیری بر درمان تاکید کرد: سرانه غربالگری هر کودک برای بهزیستی حدود ۱۸۰۰۰تومان است، در صورتی که اگر کودک ناشنوا شود صرفا کمک هزینه یارانه خدمات توانبخشی او ماهانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان می‌شود و در صورتی که کودک به صورت میانگین ۵ سال از خدمات توانبخشی برخوردار شود، حدود ۷۵ میلیون تومان برای سازمان هزینه خواهد داشت.

رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور، اظهار کرد: قطعا خانواده و فرد سایر هزینه‌های مادی و معنوی مربوط به معلولیت را نیز متحمل خواهند شد. بنا بر این هزینه فایده‌ی این طرح، به روشنی نشان می‌دهد که پیشگیری، تا چه اندازه هزینه‌های فرد، خانواده و جامعه را کاهش می‌دهد.

عباسی در خصوص رصد آسیب‌های اجتماعی که این سازمان انجام می‌دهد، گفت: طبق برنامه ششم توسعه کشور، بهزیستی موظف به پیشگیری از معلولیت‌ها و آسیب‌های اجتماعی شده است که در این راستا، بهزیستی در سال ۹۶ طرحی برای رصد آسیب‌های اجتماعی کشور تدوین و اجرایی کرده است.

وی هدف از اجرای این برنامه را شناسایی آسیب‌ها و تعیین عوامل خطر و عوامل محافظ دانست و افزود: برای اجرای این برنامه ۳۱ دبیرخانه در استان‌ها تشکیل شده که در سطح استان‌ها اجرای برنامه را نظارت می‌کنند و یک دبیرخانه مرکزی در سازمان بهزیستی بر کل برنامه نظارت دارد.

وی اعتیاد، روابط فرازناشویی، طلاق، اختلافات خانوادگی، پدیده‌ زنان خیابانی و خودکشی را از جمله آیتم‌های مورد بررسی در این برنامه ذکر کرد و گفت: فلسفه اجرای این برنامه آن است که به علت محدودیت منابع و گستردگی موضوعات اجتماعی، باید اولویت‌بندی کرد و برای بهینه‌کردن مصرف منابع، بر روی آسیب‌های هر منطقه و استان به صورت خاص متمرکز شویم.

رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور، اضافه کرد: این برنامه به صورت سالانه، آسیب‌ها را رصد می‌کند و بر اساس نتایج که هر سال به‌روزرسانی می‌شود، برنامه‌ریزی لازم برای پیشگیری و کنترل آسیب‌ها انجام می‌گیرد.