به گزارش کودک پرس ، سیدعلی کاشفی خوانساری درباره جایزه کتاب سال و سیاستهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد درباره کتاب کودک به نکاتی اشاره کرد.
وی در ابتدا با بیان اینکه در دوره جدید اقدامات خوبی در حوزه کتاب کودک مثل باشگاههای کتابخوانی و جام باشگاهها اجرایی شده، به طرحهای فصلی هم اشاره کرد و ابراز داشت: این در حالی است که بخش کودک در جشنوارهها با بی مهری مواجه است، که اصلا پسندیده نیست، در جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از حدود ۱۸ سال قبل بحث، تخصصی شده بود، ۵ مجموعه تخصصی تعریف شده بود، داروان و برندگان جداگانه داشتیم ، حتی در گروههای مختلف برگزیده داشتیم، اما در دورههای اخیر بخش کتاب کودک لاغر و مختصر شده است.
کاشفی خوانساری با گلایه از اینکه در سه دوره گذشته جایزه کتاب سال هیچ کتاب کودک و نوجوانی برگزیده نشده، تصریح کرد: حتی بحث فشار به داوران مطرح شده، که امتیاز کمتری بدهند تا کتابی برگزیده نشود، جایزه کمتری داده شود، حتی داوران سخت گیر در این بحث به داوری دعوت نمیشوند تا هزینه ها کنترل شده باشد.
به گفته وی، بخش کودک و نوجوان که سالها جدا بوده و متخصصین معتقدند باید خردسال هم به آن اضافه شود، اما الان به شکل یک بخش برگزار میشود و کتابها در یک گروه دیده میشوند؛ با توجیه اینکه جشنواره شعر فجر جداگانه برگزار میشود و بخش کودک و نوجوان هم دارد.
وی ادامه داد: بخش شعر کودک از کتاب سال حذف شده، در حالی که در شعرفجر هم تخصصی به این حوزه نگریسته نمیشود و عمدتا به تقدیر اکتفا میشود و برگزیده نداریم.
کاشفی با اشاره به اینکه بخاطر صرفه جویی، کتاب برگزیده اعلام نکنیم و تقدیری داشته باشیم روش مناسبی نیست، افزود: این نگاه درستی نیست. امسال در جایزه کتاب سال، جدا از شعر فجر برگزیده شعر هم داشتیم، اما این مشمول حال کتاب کودک و نوجوان نبود و برگزیدهای نداشتیم؛ چه در جایزه جلال آل احمد، چه شعر فجر، چه نقد کتاب، کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، بخش کودک خیلی کم اهمیت تلقی میشود در دوره های گذشته در جشنواره نقد چهار گروه مستقل برای داوری وجود داشت، شعر داستان کتابهای دینی و علمی جداگانه داوری میشدند اما در چند سال اخیر این بخشها ادغام شده و طی یک گروه بررسی میشوند.
وی متذکر شد: نکته اینجاست که همگان بر تنگناهای موجود دولت آگاهیم و میدانیم نیازمند صرفه جویی هستیم؛ دولت در حوزه فرهنگ دست بسته دارد، اما باید اولویت بندی کنیم، نه اینکه حوزه کودک و نوجوان را در در ابتدای مسیر کنار بگذاریم. در کتاب سال برای کتابهای علوم دریایی و حسابداری گروههای داوری جداگانهای وجود دارد، در حالی که مخاطبان آنها در جامعه محدود هستند، اما باز هم میبینیم در حوزه کودک ۷ هزار کتاب چاپ اول داریم و بی انصافی است صرفه جویی را از این بخش آغاز کنیم.
این نویسنده کودک و نوجوان به اعلام لیست داوران از سوی دبیرخانه کتاب اسل اشاره کرد و توضیح داد: لیست داوران اعلام شده از سوی دبیرخانه نشان میدهد مثلا در بخش علوم و فنون ۵۰ داور وجود داشته، اما در حوزه کودک ۱۰ داور آثار را بررسی کردهاند، این نشان میدهد این بخش کم اهمیت تلقی شده و تصمیم گرفته شده برگزیدهها اندک باشند.
وی افزود: با توجه به سیاستهای کلان فرهنگی کشور که ارزش کتاب کودک در کشور ما بسیار بالاست، تاثیرگذاری و فرهنگسازی در این حوزه مهمتر از سایر بخشهاست، عمده افتخارات کشور در این حوزه کسب میشود، عملا کودکان هستند که مخاطبان و خوانندگان فردای همه انواع شاخههای کتاب خواهند بود، اما اینکه به دلیل برخی روابط و گرایشها هرسال در حوزههای خاص از علوم انسانی و دین جوایز و برگزیده متعدد داشته باشیم، اما سعی کنیم در کودک و نوجوان بخشها ادغام و کوچکتر کنیم امری غیر کارشناسانه است و لازم است نظر مسئولان را به پیامدهای این تصمیم اشتباه جلب کنم.
منبع: فارس
ارسال دیدگاه