افزایش تعامل اجتماعی کودکان با نمایش عروسکی

به گزارش کودک پرس ،نمایش عروسکی یکی از گونه‌های پرطرفدار تئاتر بین تمام سنین است. محبوبیت مجموعه‌های نمایشی مانند کلاه قرمزی و خونه مادربزرگه نشان می‌دهد که نمایش عروسکی صرفاً برای کودکان نیست، اما یکی از شیوه‌های تربیتی موثر برای کودکان به شمار می‌آید.

مریم شمسایی روانشناس، در خصوص تأثیر نمایش عروسکی بر روان کودکان به خبرنگار ما گفت: یکی از کار‌هایی که ما در اتاق درمان و بازی درمانی به آن می‌پردازیم، تئاتر عروسکی و یا عروسک درمانی است. بازی یک عروسک با یک کودک، باعث برون ریزی او می شود بنابراین با آن عروسک همانند سازی می‌کند.

وی افزود: به طور مثال، وقتی با کودکی که پدر و مادرش در آستانه طلاق قرار دارند بازی می‌کنیم، آن کودک خودش را همانند عروسکش می‌کند و ما هم با همین روش از او دلجویی می‌کنیم. به این صورت که کودک همزمان با آن عروسک گریه می‌کند، عروسکش را کتک می‌زند، با او خوشحالی و یا ذوق می‌کند؛ این همانند سازی و برون ریزی باعث می‌شود که مسئله موجود را راحت‌تر بپذیرد.

این روانشناس با بیان اینکه تئاتر عروسکی به اجتماعی شدن کودک کمک می‌کند، توضیح داد: تئاتر عروسکی باعث می‌شود که کودک نقش‌ها را راحت‌تر بپذیرد. حتی در تئاتر‌ مهدکودک‌ها و یا مدارس، نقش‌هایی به کودکان محول می‌کنند تا خود را به جای عروسک‌ها قرار دهند. وقتی کودک به جای عروسک بازی می‌کند، شهامت، خلاقیت، اعتماد به نفس و جرأت او بالا می‌رود، مهارت اجتماعی می‌آموزد، عادت می‌کند که وسط کلام دیگران صحبت نکند، یاد می‌گیرد نوبت را رعایت کند و نحوه برخورد با اطرافیان را فرا می‌گیرد.

وی در پاسخ به اینکه آیا نمایش عروسکی ویژه سنین کودکی و نوجوانی است، گفت: خیر؛ فقط ظاهر همانند سازی بزرگسالان با کودکان فرق دارد. شاید اگر در حالت عادی به یک شخص بزرگسال بگوییم که شبیه عروسک شود، ناراحت می‌شود؛ اما وقتی بگوییم شبیه یک آدم دیگر شو و فیلم بازی کن دیگر ناراحت نمی‌شود. شاید الان در قالب یک آدم ۴۰ ساله به خوبی نتواند مسائل درونی اش را برون ریزی کند، اما وقتی در قالب آدم کوچکتر قرار می‌گیرد، احساساتش را راحت‌تر بیان می‌کند.

شمسایی کم شدن نمایش‌های عروسکی را اتفاق منفی دانست و بیان کرد: این موضوع باعث از بین رفتن المان‌های کودک برای همانندسازی می‌شود. متاسفانه در چند سال اخیر تعاملات کودکان کم شده است. افزایش افسردگی، اضطراب و تنش‌ها از پیامد‌های کم شدن نمایش عروسکی است؛ زیرا هر قدر که یک کودک با عروسک بازی کند، فعل و انفعال‌های درون ذهنش را برون می‌ریزد.

وی ادامه داد: وقتی نمایش عروسکی پابرجا باشد طبیعتاً استرس، اضطراب و تشویش‌های شبانه کودکان کمتر می شود؛ بنابراین به عنوان یک روانشناس و مادر، از مسئولین تقاضا دارم که به بحث نمایش و بازی با عروسک در قالب فضای مجازی و … بیشتر اهمیت دهند.