اعلامیه جهانی سازمان ملل درباره شرایط پذیرش کودک

، نحوه واگذاری
سازمان ملل متحد در اعلامیه جهانی حقوق بشر و در میثاق های بین المللی مربوط به حقوق بشر اعلام و موافقت نموده است که همگان بدون هیچ تبعیض از نظر نژاد، رنگ، جنسیت، زبان، تولد یا سایر خصوصیات سزاوار کلیه حقوق و آزادیهای مندرج در اسناد مذکور هستند.
شهرزاد: سازمان ملل متحد در اعلامیه جهانی حقوق بشر و در میثاق های بین المللی مربوط به حقوق بشر اعلام و موافقت نموده است که همگان بدون هیچ تبعیض از نظر نژاد، رنگ، جنسیت، زبان، مذهب، عقاید سیاسی منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، تولد یا سایر خصوصیات سزاوار کلیه حقوق و آزادیهای مندرج در اسناد مذکور هستند. همچنین این سازمان عنوان کرده است که دوران کودکی مستلزم مراقبت و مساعدت ویژه است. کودک برای رشد کامل و هماهنگ شخصیت خود باید در محیط خانوادگی و در فضایی مملو از خوشبختی و تفاهم و محبت رشد یابد. کودک باید برای زندگی فردی و اجتماعی آمادگی کامل پیدا کند. ضرورت ارائه مراقبت ویژه برای کودک در اعلامیه حقوق کودک ژنو مورخ ۱۹۲۴ و در اعلامیه حقوق کودک مصوب مجمع عمومی در ۲۰ نوامبر ۱۹۵۹ تصریح گردیده و در اعلامیه جهانی حقوق بشر و در میثاق مربوط به حقوق مدنی و سیاسی و در اساسنامه ها و سازمانهای بین المللی رفاه کودک به رسمیت شناخته است.

از نظر پیمان نامه حقوق کودک، منظور از کودک، هر انسان دارای کمتر از 18 سال سن است، مگر اینکه طبق قانون قابل اعمال در مورد کودک، سن قانونی کمتر تعیین شده باشد، کشورهای عضو اطمینان حاصل خواهند نمود که مؤسسات، خدمات و دستگاههای مسئول حمایت از کودکان به ویژه در زمینه های ایمنی، بهداشت، از حیث تعداد و مناسب بودن کارکنان و نیز نظارت شایسته با معیارهایی که توسط مقامات واجد صلاحیت مقرر گردیده، منطبق باشند. دولتهای عضو متعهد میشوند که حق کودک برای حفظ هویت خود از جمله تابعیت، نام و روابط خانوادگی را مطابق قانون و بدون مداخله غیرقانونی محترم بشمارند. به منظور مبارزه با انتقال غیر قانونی کودکان به خارج ازکشور و عدم بازگشت کودکان مقیم خارج، کشورهای عضو اقداماتی معمول خواهند داشت.

هم اکنون شش مجتمع فرزندان تحت حضانت جمعیت هلال احمر در تهران شیراز ، مشهد ، تبریز ، اصفهان، بافت و کاشان به صورت شبانه روزی از کودکان بی سرپرست مراقبت و نگهداری می نمایند و همه این فرزندان تا زمانیکه وارد جامعه شوند و سرگرم کار باشند تحت مراقبت و حفاظت مجتمع های مزبور هستند.

جمع کل فرزندان تحت حضانت جمعیت طی سالهای 78 تا نه ماهه 1381 2300 نفر است ، تعداد فرزندان موجود در جمع 1480 نفر همچنین تعداد فرزندان تحویل به خانواده های واجد شرایط طی این مدت 820 نفراست در ضمن روند واگذاری فرزندان تحت حضانت به خانواده های واجد شرایط در سال 80 نسبت به سال 79 ، 84% افزایش داشته است .

شرایط پذیرش کودک

اطفال سالم و بلا صاحب از طرف مقامات قضایی همراه معرفی نامه، یا توسط نیروی انتظامی، یا اطفال رها شده در حوالی مجتمع پرورشی کودکان پذیرش می شوند. با توجه به آثار و علائم و مشخصات طفل با تنظیم صورتجلسه طبق ضوابط ظرف ۲۴ ساعت توسط مدیر مجتمع نتیجه به مراجع قضایی منعکس شود.
فقط اطفالی که توسط پزشکان و متخصصین مجتمع از نظر جسمی و روانی سالم تشخیص داده شده اند، پذیرش می گردند.
مدیر مجتمع موظف است به محض پذیرش و تکمیل پرونده طی مراحل، خلاصه پرونده طفل را ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ پذیرش به حوزه معاونت خدمات اجتماعی جمعیت مرکزی ارسال نماید.
به محض پذیرش قطعی اطفال بلاصاحب، مجتمع پرورشی کودکان موظف است در اسرع وقت نسبت به واکسیناسیون اطفال و صدور کارت واکسیناسیون اقدام نماید.
شرایط اطفالی که به فرزندخواندگی یا قیومیت واگذار می شوند:

احراز بلاصاحبی و سلامت جسمی و روانی طبق تأیید دکتر مجتمع یا سایر پزشکان.
تحویل فرزندان معلول جسمی و روانی موجود در مجتمع و نیز دارای والدین که حکم بلاصاحبی آنان صادرگردیده است به متقاضیان منوط به رضایت و آگاهی کامل آنان در این زمینه است.
شرایط واگذاری کودک
متقاضیان فرزند خواندگی هر یک از کودکان تحت حضانت جمعیت هلال احمر باید دارای شرایط زیر باشند.

مسلمان بودن و دارای حسن شهرت و اخلاق و آداب انسانی
فاقد فرزند یا فرزند خوانده باشد
داشتن علم و آگاهی نسبی (افراد تحصیلکرده در اولویت می باشند).
داشتن حداقل ۲۵ سال و حداکثر ۵۰ سال
داشتن حداقل پنج سال زندگی مشترک
داشتن شغل و کار معتبر
سپردن تعهد محضری در بدو شناسائی طفل منتخب توسط متقاضیان و قبل از تحویل طفل به آنها مبنی بر تخصیص نصف دارایی در طول قید حیات یا ممات به فرزند خوانده و واگذاری ۳ دونگ از مستغلات در صورت مالکیت.

نحوه واگذاری طفل به متقاضیان فرزند خوانده:

روشن شدن شرایط احراز و تحقیقات محلی
تنظیم و تکمیل فرم مصاحبه توسط مسئولین واحد تحقیق در سه برگ
معرفی متقاضیان به دادگاه استان یا شهرستان محل سکونت جهت ارائه دادخواست و تشکیل پرونده
تطبیق اصل شناسنامه و عقدنامه زوجین
ارائه و ارسال نتایج تحقیقات و مشاوره توسط مددکاران و مشاوران از وضعیت طفل در دوران سرپرستی قطعی حداقل سالی یکبار تا رسیدن به سن رشد و بلوغ
با توجه به حساسیت و ظرافت کار در صورتیکه در مراحل اجرایی کار نیاز به اصلاح، تغییر یا اضافه نمودن موادی به آیین نامه بود مراتب با پیشنهاد حوزه معاونت خدمات اجتماعی جمعیت مرکزی گزارش خواهد شد.
گروه بندی کودکان و فرزندان تحت حضانت:

فرزندان تحت حضانت زیر ۶ سال بلا صاحب
فرزندان تحت حضانت زیر ۶ سال دارای والدین
فرزندان تحت حضانت بالای ۶ سال دارای والدین مشغول به تحصیل
فرزندان تحت حضانت بالای ۶ سال بلا صاحب
فرزندان تحت حضانت بالای ۶ سال که به نحوی از انحاء از تحصیل محرومند.
فرزندان تحت حضانت معلول جسمی یا ذهنی با توجه به شرایط سنی و درصد معلولیتها
فرزندان تحت حضانت بزرگسال اعم از تحصیلکرده یا غیر آن که منفک و دارای زندگی اجتماعی مستقلی می باشند