به گزارش کودک پرس ، چند دهه پیش شاید ازدواج دختر ۱۴ ساله خیلی هم دور از انتظار نبود، اما این سالها ماجرا بسیار متفاوت شده و تصور این موضوع سخت است که بشنویم دختر یا پسری در محدوده ۱۲، ۱۳ ساله به جای نشستن بر نیمکت مدرسه و گذراندن دوران نوجوانی بر سر سفره عقد حاضر شود و بار مسئولیت یک زندگی را به دوش بکشد. در این بین نخستین جملهای که از دهان ما بیرون میآید این است که این همه عجله برای چیست؟!
۵ درصد ازدواجهای استان بوشهر زیر ۱۵ سال
حالا یک آمار قابل تامل نشان میدهد متقاضیان ازدواج در سنین کمتر از ۱۵ سال در بوشهر کم نیست، هرچند در لابه لای گزارشهای مدیران پنهان میماند و بدان پرداخته نمیشود.
بنا به آمار اداره کل ثبت احوال استان بوشهر، در سال گذشته ۳۵۴ نفر که کمتر از پانزده سال داشته اند، پای سفره عقد نشسته و به زندگی زناشویی سلام کرده اند.
همچنان که پیش بینی میشود، بخش عمده زوجین نوجوان شامل جنس مونث هستند، طوری که پارسال ۳۵۰ دختر زیر ۱۵ ساله پیمانزناشویی بسته اند. اما سهم پسران از این ازدواجها ۴ نفر (معادل ۵ صدم درصد) بوده است.
براین اساس، مجموعا ۵ درصد ازدواجهای استان در سال گذشته مربوط به زیر ۱۵ سالهها بوده است.
۷ پیوند زناشویی برای زیر ۱۰ سالهها
جالب اینکه زوجین زیر ۱۰ ساله نیز در استان وجود داشته که در آمارهای ثبت احوال استان شامل ۷ مورد میشود؛ هرچند در آمارهای ثبت استان به صورت تفیکیکی و دقیق مکانهای ثبت آن مشخص نشده، ولی میتوان آن را شامل مناطق روستایی یا نقاطی از استان دانست که رسومات سنتی منجر به عقد دختر و پسر در سنین پایین میشود.
ازدواجهایی که براساس قوانین موجود کشور، با دریافت حکم رشد از دادگاه به ثبت میرسند.
آمار ۹۵ چگونه بوده؟
بررسی آمار ثبت احوال بوشهر در سال ۹۵ نشان میدهد سهم ازدواجهای زیر ۱۰ سال ۹ مورد بوده که همگی دختر بوده است.
همچنین محموعا ۲۹۳ ازدواج زیر ۱۵ ساله در استان ثبت شده که ۸۲ درصد آن دختران و ۲۸ درصد هم پسر بوده اند.
همه این اتفاقات در شرایطی رخ داده که بررسیها نشان میدهد میانگین سن ازدواج مردان بوشهری ۲۸ سال و زنان ۲۳ سال است.
در این خصوص استانهای سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی و کرمانشاه مجموعا با آمار سالانه حدود ۴ هزار ازدواج زیر پانزده سال، در سطج کشور رکوردار هستند، با این حال هرچند استان بوشهر در ازدواج نوجوانان با رکوردداران کشوری فاصله دارد، ولی همین ارقام نیز قابل تامل است.
مخاطرات ازدواج در نوجوانی
یک روانپزشک در خصوص ازدواج در سنین پایین گفت: دو معضل اصلی این گونه ازدواج ها، ناباروری و نرسیدن به بلوغ فکری است.
دکتر زهرا موسوی افزود: هر فرد در دوران زندگی باید مراحل تکاملی خود را در کمال آرامش و آسایش به دور از استرسهای محیطی طی کند.
وی با اشاره به مراحل تکاملی شش تا ۱۲ سال، ۱۲ تا ۲۰ سال و دیگر مراحل رشد انسان ادامه داد: سن ازدواج از ۲۰ سالگی به بعد است و وقتی فرد قبل از این سن اقدام به ازدواج کند دچار چالشهایی خواهد شد و شخصیت فرد دستخوش یک سری تغییرات نامعقول میشود.
وی اظهار کرد: ازدواج در سن پایین موجب ایجاد استرسهای مختلف گردیده و عملکردهای دفاعی متزلزل میشود، در نتیجه در تمام مراحل زندگی فرد ایجاد مشکل میکند.
وی اضافه کرد: تداخل مراحل نوجوانی، جوانی، مادر و همسر شدن در یکدیگر برای شخصی که در سن پایین ازدواج میکند، مانع از آن میشود که هر یک از این مراحل به شکل مقبول طی شده و در هر مرحله احساس کمبود خواهد کرد.
وی گفت: با توجه به اینکه در ازدواج با سن پایین، فرد نمیتواند نیازهای دوران نوجوانی و جوانی خود را طی کند، همیشه در حسرت گذشته خواهد ماند و رشد نکردن عملکردهای دفاعی موجب ایجاد مشکلاتی در زندگی فرد شده و در ایفای نقشهای خود به عنوان همسر، مادر و دیگر نقشهای اجتماعی با اشکالاتی مواجه خواهد شد، مگر آنکه استثنایی وجود داشته باشد.
دکتر موسوی افزود: یکی دیگر از معضلاتی که در سنین پایین وجود دارد باروری است و طبق نظر کارشناسان علم روانپزشکی، مادران در این سنین نمیتوانند مراقبت کافی از نظر جسمانی، فیزیکی و عاطفی از کودکان خود انجام دهند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
ارسال دیدگاه