اشغال نظامی آمریکا همچنان در حال قربانی گرفتن از کودکان عراقی
به گزارش کودک پرس با گذشت سال ها و از دست رفتن جان افراد بی شمار، دولت آمریکا از تایید کامل بحران سلامتی ناشی از زباله های نظامی خود در عراق و آنچه که بر سر آن عده از اعضای ارتش آمریکا که در معرض آلودگی های ناشی از بمباران ها قرار گرفته اند آمده، سرباز زده است، حتی بعد از آنکه کنگره سال پیش دستور داد برای کسانی که با مشکلات سلامتی ناشی از این امر دست به گریبانند، یک بانک اطلاعاتی تشکیل شود. اما وقتی پای خطرات دراز مدت زباله های نظامی، بمباران ها، گلوله ها و سلاح های شیمیایی به میان می آید که متوجه مردم عراق شده، یعنی کسانی که بسیار بیشتر در معرض این مواد قرار گرفته اند و امروزه همچنان ادامه دارد، اصولا از به رسمیت شناختن چنین پدیده ای خبری نیست.
در واقع اگر تلاش های پیگیر سم شناس زیست محیطی مژگان صوابی اصفهانی نبود، اطلاعات کلیدی درباره میراث زیست محیطی اشغال عراق توسط آمریکا به کلی در کارهای پژوهشی آمریکایی مفقود می ماند. صوابی اصفهانی چندی پیش مطالعه جدید و ناراحت کننده ای را با شواهد نگران کننده منتشر کرد که نشان می دهد آلودگی هوا که مستقیما به این جنگ مربوط می شود، در حال مسموم کردن آسیب پذیرترین اعضای جامعه عراق یعنی کودکان است.
این مطالعه که در نشریه نظارت و ارزیابی زیست محیطی منتشر شده، «با بررسی عناصر ردگیری شده در دندان های شیری کودکان عراقی دارای نقص های هنگام تولد، آنها را مورد ارزیابی قرار داده است.» سپس این دندان ها با دندان های سالم و طبیعی کودکانی از لبنان و ایران مورد مقایسه قرار گرفته است. بر اساس یافته های صوابی اصفهانی «میزان سرب در دندان کودکان دارای نقص های هنگام تولد که دندان هایشان را از بصره به این مطالعه اهدا کرده بودند، در بالاترین حد خود بوده است.» او می نویسد: «در واقع دو دندان عراقی حاوی چهار برابر سرب بیشتر و یک دندان حاوی 50 برابر سرب بیشتر به نسبت نمونه های لبنان و ایران بود.»
صوابی اصفهانی که برنده جایزه ریچل کارسون برای کار خود در زمینه میراث زیست محیطی جنگ در خاورمیانه شده، به آلترنت گفت: «آنچه که در دندان این کودکان دیدیم این بود که در آنها سطوح بسیار بالایی سرب وجود داشت. اگر در دندان کودکان سرب وجود داشته باشد به این معناست که احتمالا در سراسر استخوان هایشان این ماده وجود دارد.»
همانطور که میشیگان اِمِرجنسی کشف کرده، مسمومیت با سرب خطرات شدیدی را متوجه سلامتی جامعه می کند. در واقع این امر از سوی سازمان بهداشت جهانی نیز مورد تایید قرار گرفته است و خاطرنشان می کند: «کودکان به خصوص در مقابل اثرات سمی سرب آسیب پذیرند و می تواند به اثرات سلامتی جدی و دائمی در آنها منجر شود، به خصوص بر روند تکاملی مغز و سیستم عصبی اثر می گذارد. سرب همچنین در بزرگسالان موجب آسیب های دراز مدتی می شود، از جمله افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و مشکلات کلیوی. قرار گرفتن زنان باردار در معرض سطوح بالای سرب می تواند باعث سقط جنین، مرده زایی، تولد پیشرس و همچنین نقص های کوچک شود.»
همچنین مانند آنچه در فلینت شاهد بوده ایم، اپیدمی آلودگی به سرب در عراق عامل انسانی دارد. صوابی اصفهانی که در نزدیکی فلینت در آن آربر ساکن است به آلترنت گفت که «اختلال زیست محیطی شدید در خاورمیانه نتیجه رویدادهای جنگی گسترده بوده است. هیچ عامل اثرگذار دیگری با این شدت بر محیط زیست این منطقه اثر نگذاشته است. عراق دارای شماری از آلوده کننده های بزرگ است که از سال 2003 آزاد گشته اند و به گمان من این سربی است که از بمباران های هوایی ناشی شده است. اگرچه ممکن است از قبل سرب در محیط زیست آنجا وجود داشته باشد، ولی بمباران ها سطوح قبلی سرب را تا نقطه ای افزایش داده اند که بر سلامت کودکان در مقیاسی وسیع اثرگذار بوده است.»
در گزارش او اشاره می شود که در مناطق جنگی «انفجار بمب ها، گلوله ها و دیگر مهمات چندین ماده سمی اثرگذار بر اعصاب را در محیط زیست آزاد کرده است. خاورمیانه در حال حاضر یکی از مکان هایی است که شاهد اختلالات شدید زیست محیطی در نتیجه بمباران های گسترده است. تعداد بسیار زیادی پایگاه های نظامی آمریکایی که آلاینده های زیست محیطی به شدت سمی آزاد می کنند نیز از سال 2003 به این سو ایجاد شده اند.»
صوابی اصفهانی چنین نتیجه می گیرد که: «فرضیه ما این است که همزمانی تشدید فعالیت های جنگی با افزایش سطوح فلزات در دندان های شیری کودکان، تایید کننده یافته های این تحقیق است.»
صوابی اصفهانی اولین کسی نیست که مسموم سازی محیط زیست خاورمیانه را در نتیجه اشغال عراق از سوی آمریکا مستند می کند؛ چندین سازمان جامعه مدنی در کشور از جمله سازمان آزادی زنان در عراق و فدراسیون شوراها و اتحادیه های کارگری در عراق نیز این هشدار را داده اند. سازمان های عراقی به همراه سازمان های ضد جنگ مستقر در آمریکا خواستار انجام اقداماتی از سوی آمریکا برای جبران لطمات وارد شده به محیط زیست این کشور شده اند که از نتایج اشغال آمریکا محسوب می شود که به جنگ خلیج فارس در سال 1991 باز می گردد.
با این حال یک گزارش تحقیقی منتشر شده در سال گذشته از سوی اریک باندز، استادیار جامعه شناسی در دانشگاه مری واشنگتن، دریافته است که رسانه های جریان اصلی به شکلی نظام مند اثرات زباله های نظامی را هم در عراق و هم در افغانستان بر روی غیرنظامیان حول و حوش آنها نادیده گرفته اند و به جای آن انحصارا بر اثرات سلامتی آنها بر نظامیان و سربازان پیشین آمریکایی تمرکز کرده اند.
به گفته صوابی اصفهانی همکاران خود او بیش از همه مستحق سرزنش هستند. او می گوید: «به عنوان یک پژوهشگر سلامت عمومی، احساس می کنم که همکارانم جدا در نجات جان انسان ها قصور ورزیده اند. آنها از پاسخگو دانستن دولت ها به دلیل آسیب های زیست محیطی گسترده ای که بر محیط زیست زمین وارد آورده اند، شانه خالی کرده اند.»
او تاکید می کند: «وضعیت چندان امیدبخش نیست. ما کارهای زیادی می توانیم انجام دهیم. کشورهای ثروتمندی که مرتکب این نوع فجایع زیست محیطی شده اند باید پاسخگو باشند. آمریکا و انگلیس لطمات زیست محیطی شدیدی بر خاورمیانه وارد آورده اند و به نظر من آنها باید این لطمات را جبران کنند.»
ارسال دیدگاه