سواد سیاسی فرزندانتان را افزایش دهید

به گزارش کودک پرس ،دکتر لیلا ذوالقدرنیا، مشاور و درمانگر کودک و نوجوان در خصوص تأثیر اضطراب انتخابات بر کودکان و نوجوانان، اظهار کرد: در حالی که کشور انتظار انتخابات سال 1400 را می کشد، اضطراب انتخابات در خانواده­ ها افزایش پیدا کرده و سطح استرس اعضای خانواده را افزایش داده است. وی افزود: از […]

به گزارش کودک پرس ،دکتر لیلا ذوالقدرنیا، مشاور و درمانگر کودک و نوجوان در خصوص تأثیر اضطراب انتخابات بر کودکان و نوجوانان، اظهار کرد: در حالی که کشور انتظار انتخابات سال 1400 را می کشد، اضطراب انتخابات در خانواده­ ها افزایش پیدا کرده و سطح استرس اعضای خانواده را افزایش داده است.

وی افزود: از آنجا که این موضوع ذهن همه را درگیر خود کرده، شکی نیست که این اضطراب انتخابات، فرزندان ما را هم تحت تأثیر خود قرار می دهد. چرا که به احتمال زیاد صرف نظر از اینکه خانواده ها در طرفداری از کدام حزب سیاسی بحث می‌کنند، صحبت های انتخاباتی شان در خانه سؤالات گیج کننده ای را در ذهن کودکان به وجود می آورد که ممکن است در درک آنها مشکل داشته باشند.

ذوالقدرنیا تصریح کرد: البته ممکن است کودکان زیاد متوجه مسائلی که در خانواده بیان می شود نشوند اما حتی زمانی که مراقب هستید کودکان درگیر انتخابات نشوند، آنها متوجه استرس و تنش در شما خواهند شد و به همین دلیل خودشان نیز احساس عدم امنیت و اضطراب خواهند کرد.

 

استفاده از فضای انتخاباتی برای رشد کودکان و نوجوانان

از طرفی کودکانی که سن بیشتری دارند و نوجوانان که روند انتخابات را درک می کنند، ممکن است پس از طرفداری از حزب سیاسی خود، از طرف خانواده، دوستان، اقوام و آشنایانی که قبلاً منبع امنی برای آنها بوده اند و این روزها در موضع سیاسی مخالفی قرار دارند، مورد اعتراض، طرد یا پرخاشگری قرار گیرند. در واقع حتی اگر در این روابط آزرده نشده باشند، احتمالاً احساس از دست دادن کنترل اوضاع را دارند.

این درمانگر کودک و نوجوان در پاسخ به این سؤال که چگونه از فضای انتخاباتی به عنوان بستری برای رشد کودکان و نوجوانان استفاده کنیم، گفت: شما می توانید از این فضای انتخاباتی استفاده مثبت کنید و به فرزندان خود آموزش دهید که به عقاید و احزاب سیاسی متفاوت احترام بگذارند و درک کنند که اشکالی ندارد اگر مردم باورها نظرات و عقاید متفاوتی داشته باشند، چرا که تحمل و احترام به عقاید دیگران، لزوماً به معنای موافقت با دیدگاه آنها نیست.

 

سواد سیاسی فرزندانتان را افزایش دهید

وی افزود: همچنین به جای دعواهای حزبی می توانید سواد سیاسی فرزندانتان را افزایش دهید تا درک کنند که انتخابات یعنی افراد می خواهند دولت و کشورشان چگونه باشد،‌ بهتر است در جمع­ های خانوادگی برای بالا بردن سواد سیاسی کودکان، به جای طرح بحث درباره سیاست مداران و احزاب سیاسی، مکالمه را در مورد ارزش ها و تعاریف خود آغاز کنیم.

مثلاً وقتی تصمیم سیاسی می گیریم و رأی می دهیم، بیشتر به چه چیزی یا چه کسی اهمیت می دهیم؟ خودمان؟ خانواده مان؟ همسایه مان؟ چه کسی در نهایت کنار گذاشته می شود؟

رأی ما روی محیط زیست، مدارس و نسل های آینده چه تاثیری دارد؟ دموکراسی چیست و آیا این ویژگی ها را در جامعه خودمان می بینیم؟ هر شخص بیشتر به چه موضوعی اهمیت می‌دهد و چرا؟

 

راهکارهایی برای کاهش اضطراب انتخابات در خانواده

این مشاور در ادامه تصریح کرد: اولین کاری که باید برای کمک به کودک خود برای رهایی از این تنش و اضطراب جدید انجام دهید، این است که برای آنها یک مکان امن برای ابراز نگرانی ­ها و دغدغه هایشان داده و به آنها اطمینان دهید که وقتی شرایط از دست ما خارج است.

طبیعی است که احساس پریشانی و اضطراب داشته باشیم و هیچ اشکالی ندارد اگر درباره نگرانی ­هایشان صحبت کنند و سؤالات خود را با ما در میان بگذارند. استقبال از سؤالات آنها باعث می شود درک بیشتری از اوضاع داشته باشند و سطح اضطراب شان پایین بیاید. لازم است بدانید کودکان و نوجوانان به طور طبیعی موجوداتی کنجکاو هستند و ممکن است از سؤالاتی که می پرسند متعجب شوید و حتی ممکن است این مکالمه با فرزندانتان به شما کمک کند تا دیدگاه­ های خود را به چالش بکشید و بازنگری کنید.

 

بودن در معرض اخبار انتخاباتی را محدود کنید

ذوالقدرنیا تأکید کرد: به کودکان اطمینان دهید انتخابات هر نتیجه ای داشته باشد و هر بحثی که پیش آید باز هم آنها از امنیت کامل برخوردار هستند. می توانید شرایطی ایجاد کنید بچه ها درباره روند رأی گیری و نحوه کار دولت اطلاعات کامل و صحیحی به دست آورند.

بودن در معرض اخبار انتخاباتی را محدود کنید چرا که صرف زمان زیاد برای دنبال کردن اخبار می تواند این پیام را به کودکان بدهد که اوضاع تحت کنترل نیست و اضطراب بیشتری به همراه داشته باشد.

بچه ها را تشویق کنید که در فضای انتخاباتی مشارکت کنند، مثلاً یک روزنامه انتخاباتی تهیه کنند که سؤالات و دغدغه­ های خود را در آن بنویسند. نوشتن به آنها کمک می کند اضطراب را کنترل کنند و در مسیر عبور از این دوراه­ی تنش زا قرار گیرند.

 

زمانی را به بازی ­های خانوادگی با کودکان اختصاص دهید

وی ادامه داد: اگر در محیط­ هایی هستید که افراد به عقاید یکدیگر احترام نمی گذارند سعی کنید به طور کل از بحث ­های ناسالم حزبی دوری کنید، مثلاً که به جای اینکه در مهمانی ­ها فقط درباره انتخابات صحبت کنید، زمانی را به بازی ­های خانوادگی با کودکان اختصاص دهید تا تأثیر تنش و استرس این بحث ­ها در کودکان کمتر شود.

هنگامی که کاندیدای منتخب به طور رسمی اعلام می شود، واکنش شما می تواند یک درس و آموزش مهم برای بچه های شما باشد و به آنها نشان می دهد که چگونه در صورت برنده شدن نامزد خود با حزب مخالف همدلی کنند و اگر حزب خودشان رأی نیاورد، مراقب احساسات آنها باشیم و به آنها نشان دهیم چگونه شکست را با احترام بپذیرند و فارغ از نتیجه و فارغ از بحث­ های مربوط به حزب ­های سیاسی، با توجه به شرایط موجود، چگونه بهترین کمک را به جامعه برای رشد و پیشرفت داشته باشند.

 

آموزش ابراز ناراحتی به روش سالم

ذوالقدرنیا گفت: به یاد داشته باشید که بچه ها بیشتر از آنچه که از دهان شما بیرون می آید به شیارهای ابروهای شما دقت می­ کنند و آن را باور دارند. این به آن معناست که شما باید احساسات واقعی خود را از این انتخابات به آنها نشان دهید.

اگر چالش یا دغدغه دارید می توانید این را به آنها بگویید و اگر نا امید شدید، به هیچ وجه به آنها نگویید که از نتایج خوشحال هستید. کودکان باید از ما یاد بگیرند که نگرانی خود را ابراز کنند و اگر از مسأله ای نا امید شدند و شکست خوردند، حق دارند ناراحت باشند و ناراحتی خود را به روش سالم ابراز کنند.