مسمومیت غذایی یکی از بیماری های فراگیر در کودکان
در طول 3 الي 24 ساعت، بسته به نوع سم علائمي از قبيل گرفتگي شكم، تب، استفراغ، و اسهال با شدتي ناراحت كننده ظاهر ميشوند. در غذاهايي كه آلوده به باكتري هستند باكتريها از خود سمي ترشح ميكنند كه بر پوشش داخلي رودهها اثر ميگذارد و موجب التهاب آن ميشود
به گزارش کودک پرس مسموميت غذايي نوعي التهاب معده روده Gostroenteritis است كه بر اثر خوردن غذاهاي فاسد يا سمي و معمولاً آلوده به باكتري بوجود ميآيد.
در طول 3 الي 24 ساعت، بسته به نوع سم علائمي از قبيل گرفتگي شكم، تب، استفراغ، و اسهال با شدتي ناراحت كننده ظاهر ميشوند. در غذاهايي كه آلوده به باكتري هستند باكتريها از خود سمي ترشح ميكنند كه بر پوشش داخلي رودهها اثر ميگذارد و موجب التهاب آن ميشود، انواع باكتريهايي كه مسموميت غذايي پديد ميآورند فراوانند اما شايعترين آنها عبارت است از:
سالمونلا، Salmonella شيگلا، Shigella استافيلوكوك Staphylococcit و اي كولاي E.coli كه مهمترين عامل مسموميتهاي غذاي در شيرخواراني است كه از شيرخشك تغذيه ميكنند از انواع مسموميتهاي غذايي غيرباكتريايي، ميتوان از مسموميتهاي ناشي از خوردن مواد شيميايي، حشرهكشها يا برخي از گياهان نام برد.
علائم مسمومیت :
– چنگ زدن شكم – تب – استفراغ – مدفوع مكرر و آبكي، ممكن است در آن خون، چرك، يا مخاط نيز ديده شود – ضعف عضلاني و لرز – بياشتهايي
آيا خطرناك است؟
اين بيماري (مسمومیت)از آنجائيكه سريعاً ميتواند به بيآب شدن بدن منجر شود خطرناك است.
ابتدا چه كار بايد بكنيد؟
1- اگر كودك مسموم اسهال و استفراغ دارد درجه حرارت بدنش را از نظر تب اندازه بگيريد.
مسمومیت
2- مدفوع كودك مسموم را از نظر وجود خون يا مخاط در آن بررسي نمائيد.
3- كودك را در بستر بخوابانيد. از دادن هرگونه غذايي خودداري كنيد اما سعي كنيد مايعات بدن او را با دادن نوشيدنيها به مقدار كم بطور پي در پي و اضافه كردن مقدار خيلي كم نمك و يك قاشق مرباخوري (5ml) قند به آن، حفظ كنيد.
4- سعي كنيد عامل مسموميت كودك را پيدا كنيد.
آيا مشورت با دكتر لازم است؟
اگر اسهال و استفراغ بيشتر از شش ساعت ادامه داشته باشد ونتوانيد آنها را صرفاً با دادن مايعات كنترل نمائيد بيدرنگ به دكتر مراجعه كنيد. چنانچه بيماري كودكتان ظرف 24 ساعت بهبودي نيابد و يا فكر ميكنيد كودكتان يك ماده شيميايي يا گياه سمي خورده است بلافاصله به دكتر مراجعه نمائيد. اگر در اينگونه موارد نتوانستيد به سادگي به دكتر دسترسي پيدا كنيد كودك را همراه با ماده سمي كه حدس ميزنيد خورده است به نزديكترين اورژانس ببريد.
دكتر چه اقدامي برای کودک مسموم انجام خواهد داد؟
در اكثريت موارد هيچ معالجه ويژهاي براي مسموميت غذايي بجز جايگزين كردن مايعات و نمك كه بخاطر اسهال و استفراغ از دست رفتهاند وجود ندارد. احتمالاً يك پودر حاوي گلوكز و نمكهاي ضروري را براي افزودن آن به مايعات كودك مسموم تجويز ميكند.
اگر كودك مسموم شما در خطر بي آب شدن قرار دارد وي را براي تزريق مايعات بستري ميكند اگر استفراغ بسيار شديد باشد يك داروي ضد استفراغ براي متوقف كردن آن تزريق ميكند.
شما چه كمكي ميتوانيد بكنيد؟
سطلي را كنار بستر كودك مسموم ، مخصوص استفراغ بگذاريد تا مجبور به رفتن به توالت نباشد.
در صورتيكه كودك مسموم تب داشته باشد با يك قطعه نخ يا پارچه و حوله مرطوب، او را خنك كنيد.
كمك كنيد كودك دهانش را بعد از استفراغ بشويد.
نسبت به بهداشت سخت گير باشيد. مسموميت غذايي يك بيماري عفوني است پس حتماً دستهاي او را بعد از هر بار توالت رفتن كاملاً بشوئيد. بعد از تعويض كهنههاي بچه دستهاي خود را نيز بشوئيد.
براي جلوگيري از مسموميت غذايي، تمام غذاهاي پخته را در يخچال نگهداري كنيد و اگر خواستيد آنها را مورد استفاده مجدد قرار دهيد كاملاً غذا را حرارت دهيد زيرا سالمونلا در غذاهاي گرم رشد ميكند اما در دماهاي بالا از بين ميرود.
اگر كودك شما از نوشيدن مايعات كافي خودداري ميكند و يا مزه پودرهاي مخصوص را نميپسندد چند قطعه خربزه به او بدهيد تا بمكد.
قبل از پختن مواد يخ زده مخصوصاً مرغ و گوشت، بگذاريد يخهاي آن خوب آب شود و سپس آنها را كاملاً بپزيد.
غذاهايي كه راحت هضم ميشوند از قبيل سوپ، ماست، ژله، و غذاهاي پرچرب را هر وقت كه كودك چيزي براي خوردن خواست به او بدهيد. آثار بيماري مسمومیت معمولاً ظرف يكهفته از بين ميروند.
براي از سرگيري شير در شيرخواري كه از شيرخشك تغذيه ميشده است از دستورات دكتر پيروي كنيد.
بررسي كنيد كه كودك مسموم ظرف 24 ساعت گذشته چه خورده است هرگونه غذايي مشكوك نظير مرغ، گوشت، ماهي، بستني، كيك، شير و ماست را كه حدس ميزند عامل بيماري بودهاند دور بريزيد.
ارسال دیدگاه