برنامه «اقیانوس آرام» پاتوقی برای نوجوانان

گفت‌وگویی با هادی نعمت الهی کارگردان برنامه تلویزیونی «اقیانوس آرام»» انجام گرفته است که به آن می‌پردازیم.

به گزارش کودک پرس ، برنامه «اقیانوس آرام» محصول مرکز کودک و نوجوان سازمان هنری رسانه­ای اوج چند هفته­ای است از شبکه دوم سیما روی آنتن می‌رود و درهمین مدت کوتاه که از پخش آن می‌گذرد به یکی از برنامه‌های پرمخاطب تلویزیون تبدیل شده است و با چالش# قهرمانت_کیه توانسته است جمع زیادی از نوجوانان را در عرصه مجازی با خود همراه کند.

مهمترین تمهیدی که سازندگان این برنامه با نزدیک شدن به جهان ذهنی و اجتماعی نوجوانان در نظر گرفته اند استفاده از خود نوجوانان برای طرح و بیان مسائل و دغدغه های خودشان است. موضوعی که باعث شده برنامه لحن و رویکرد نصیحت گونه­ای که اغلب برنامه های نوجوانانه دارند را نداشته و امکان همذات پنداری و همدلی و همزبانی بیشتری بین مخاطبان نوجوان و برنامه ایجاد شود.

 

 

وحید ملتجی مدیر مرکز کودک و نوجوان سازمان هنری رسانه­ای اوج در مورد اهداف ساخت این برنامه می­گوید: اقیانوس آرام به دنبال این است که مسائل روز و نیازهای نوجوان را از زبان خود نوجوان­ها و کسانی که نوجوانی موفقی داشته­اند بیان کند و از دل این برنامه به این خروجی برسد که با اطمینان بگوید «نوجوان قابل اعتماد است».

او در ادامه از نحوه استخراج این نیازها می­گوید و توضیح میدهد که علاوه بر تحقیقاتی که مرکز کودک و نوجوان اوج انجام داده­ است از تحقیقات سایر دستگاه­هایی که در حوزه نوجوان مسئولیت داشته اند هم استفاده کرده­ اند و یک فهرستی از نیازهای روز حوزه نوجوان را به شکل اولویت­دار آماده کرده اند.

 

اما «اقیانوس آرام» برای رسیدن به هدف برنامه از قالب روایت و داستان استفاده کرده است قالبی شیرین­و جذاب­ که البته سختی­های خودش را دارد. برنامه از حیث برنامه سازی واجد ساختاری سه بخشی است که با آیتم های میانی آن در نهایت فرم برنامه را صورت بندی می­کند. در اولین بخش برنامه که شاید یکی از جذاب ترین قسمت­های برنامه هم باشد مهمانانی که از اقشار موفق و الگوی جامعه محسوب می­شوند حضور می­یابند. از هنرمندان و نویسندگان گرفته تا دانشمندان رشته­های مختلف و ورزشکاران. با توجه به اینکه یکی از ویژگی های دوران نوجوانی از حیث روانشناختی، الگوپذیری و الگوسازی است، تلاش شده تا با حضور نمونه­های عینی از این الگوها این امکان برای نوجوانان فراهم شود تا آنها از تجربیات زیسته دیگران به شکل عینی و مستقیم برخوردار شوند. فرم اجرایی این بخش هم جذاب است و به صورتی نوعی استند آپ برگزار می شود البته نه به معنای استندآپ کمدی. آنها قصه نوجوانی خود و مشکلات و مسائلی را که در این سن با آن درگیر بوده اند را با نوجوانان مطرح می کنند و به جای یکسری حرف های کلی و انتزاعی با یک تجربه عینی از شیوه رویارویی افراد موفق با چالش های دوران نوجوانی خود مواجه می شویم. در واقع این بخش را می توان یک ورک شاپ تلویزیونی دانست که افراد موفق به انتقال تجربه در آن می پردازند و از نوجوانی خود برای نوجوانان می گویند. جالب اینکه این بخش صرفا صورت منولوگ نداشته و در بخش دوم خود به یک دیالوگ بدل می شود. به این معنا که نوجوانان حاضر در استودیو نسبت به قصه و تجربیاتی که از زبان مهمانان برنامه بیان می شود واکنش نشان داده و سوالات و ابهامات خود را مطرح می کنند.

 

هادی نعمت الهی کارگردان «اقیانوس آرام»» است و از کیفیت برنامه و همکاری با نوجوانان ابراز رضایت کرده و می­گوید: «از نتیجه کار تابحال راضی هستم چراکه همان چیزی در ذهنم طراحی کرده بودم به اجرا درآمد. با شرایط موجود و همه محدودیت‌هایی که داشتیم سعی کردیم بهترین خروجی را داشته باشیم.»

او در ادامه می­گوید: تلاش ما این است که نوجوانان حضور فعالی در برنامه داشته باشند و به جز برخی کارهای تخصصی و فنی تمام کارها از جمله ساخت کلیپ، خواندن نریشن و تیزرهای تبلیغاتی با کمک خود نوجوانان انجام بگیرد برای همین هم نوجوانان حاضر در برنامه را در قالب گروه‌های جداگانه دختران و پسران سازماندهی کرده‌ایم و برخی از آموزش‌های فنی و محتوایی را به وسیله اساتیدم ختلف به نوجوانان ارائه می­کنیم.

 

بنابراین اقیانوس آرام برنامه ای است که احترام و اعتماد به نوجوانان را در فرم دکور برنامه در نظر گرفته و فارغ از سویه زیبایی شناسی و بصری آن، جایگاه نوجوان را نه در حاشیه که در متن برنامه و استودیو قرار داده و اساسا برنامه را با مشارکت خود نوجوانان پیش می برد.

اما برخی از مهمانان برنامه تا اینجا از این قبیل هستند: حجت الاسلام محمد رضا زائری خانم مرضیه هاشمی مجری آمریکاییPRESSTV، امیر کربلایی‌زاده بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون، مژده لواسانی مجری و نویسنده‌ی رادیو، محمد شاهوردی نفر دوم المپیاد جهانی ریاضی، دکتر محمد حسین نصر اصفهانی رئیس مرکز سلول‌های بنیادی رویان، علی سلیمانی بازیگرسینما و تلویزیون، حجت الاسلام شهاب مرادی روحانی سرشناس تلویزیون و مدرس کلاس‌ها و کارگاه های دانشجویی، بهنام عبداللهی خبرنگار نوجوان خبرگزاری مهر، مبینا اقدامی دختر معروف حادثه‌ی تروریستی اهواز و… میهمانانی که لزوما یک فردخاص و نخبه علمی و فرهنگی نیستند بلکه با عبور از دوره نوجوانی و چالش های آن توانسته اند علی رغم موانع و مسائلی که در این دوران وجود دارد بر آنها غلبه کرده و با عبور از بحران های نوجوانی به نقطه امن موفقیت و استقلال شخصیتی برسند. در واقع اقیانوس آرام با انتخاب میهمانان خاص خود و در عمق روایت­ها به مسائل مهم و مهمی مثل هویت، انگیزه، اعتماد به نفس، ارتباط با دیگران، قدرت طلبی و… می­پردازد.

 

اقیانوس آرام روزهای سه شنبه، چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه ها ساعت 21 از شبکه 2 سیما پخش میشود و به گفته مدیر مرکز کودک و نوجوان اوج مخاطب هدف خود را مخاطب نوجوان و خانوده در نظر گرفته  است.

وحید ملتجی درمورد زمان پخش این برنامه می­گوید:  ما می­دانیم نوجوان یک برنامه­ای که فقط مخصوص نوجوان باشد را کمتر می­بیند. بنابراین ما حتماً باید نوجوان را در کنار خانواده داشته باشیم. انتخاب ساعت 21 در شبکه 2 به همین دلیل بوده است و اصلاً ساعت دیرهنگامی نیست. البته می­دانیم سریال­های نمایشی هم در همین ساعت پخش می­شود و ما خودمان را در یک میدان رقابت سنگین و ساعت پیک تلویزیون قرار داده­ایم اما این را به زمانی که شاید خانواده کمتر بتواند به تماشای برنامه بپردازند، ترجیح می­دهیم چرا که خانواده در کنار نوجوان برای ما بسیار مهم است.

 

او در ادامه توضیح می­دهد که با ساخت این برنامه قرار است 4 گروه مخاطب را نسبت به این مقطع سنی درگیر و حساس کنند: 1- خود نوجوانان 2- خانوداه­ها 3- کنشگران اجتماعی 4- مسئولین اثرگذار حوزه نوجوان و یکی از دلایل دیگر برای انتخاب زمان پخش برنامه، درگیر کردن همین 4 گروه مخاطب است.

با شروع این برنامه یک پویشی هم راه اندازی شده است به نام: قهرمانت­_کیه؛ که افراد مختلف با ارسال یک ویدئو یا عکس در صفحه شخصی خود می­توانند در این پویش شرکت کنند و قهرمان زندگی خودشان را به دیگران معرفی کنند. پویی که با استقبال خوبی مواجه شده و افراد مختلف توانسته­اند با معرفی قهرمانان خودشان موجی متفاوت را در فضای شبکه­های اجتماعی ایجاد کنند.