کارگاهی با حضور بنیان گذار استاپ موشن ویژه کودکان

کارگاه استاپ‌موشن ویژه کودکان در کتابخانه مرکزی با حضور پیشکسوت پویانمایی ایران برگزار شد.

به گزارش کودک پرس،  کارگاه آموزش ساخت انیمیشن به روش استاپ‌موشن اولین کارگاه آموزشی بود که در سالن کنفرانس کتابخانه مرکزی اصفهان با حضور خانواده علیمراد برگزار شد.

عبدالله علیمراد پیشکسوت هنر پویانمایی و از بنیان‌گذاران تکنیک استاپ‌موشن در ایران و فرزند او امیرحسین علیمراد کارگردان جوان انیمیشن در این کارگاه به هدایت و راهنمایی علاقه‌مندان به انیمیشن پرداختند.

عبدالله علیمراد تکنیک استاپ‌موشن را دارای قدمتی به درازای تاریخ اختراع انیمیشن دانست و بیان داشت: هنگامی‌که توانستند برای شخصیت‌ها اسکلت گذاشته و به‌صورت تک فریم به حرکت درآورند استاپ‌موشن به وجود آمد. این تکنیک بسیار در دنیای انیمیشن گسترش پیدا کرد و شاهکارهایی به‌واسطه این تکنیک به دنیای هنر عرضه شد.

وی به حضور رایانه در دنیای انیمیشن اشاره کرد و اذعان داشت: در ابتدا تصور می‌شد رایانه نمی‌تواند جای هنر دست را بگیرد، ولی با گذشته زمان آن‌قدر این علم پیشرفت کرد که دنیای انیمشین‌های دستی را پشت سر گذاشتند، گاهی تصور می‌شد تکنیک استاپ‌موشن از بین خواهد رفت اما این‌گونه نشد.

استاد کارگاه استاپ‌موشن از استمرار هنر دست به‌عنوان اتفاقی خوشایند یادکرد و ادامه داد: آن شخصیتی که به‌وسیله دست ساخته می‌شود کیفیتی هنری دارد که هیچ‌گاه رایانه‌ها قادر به خلق آن نیستند، کار دست تا امروز به حیات خود ادامه داد اما بسیار محدود شد. هنوز انیمیشن‌های دستی تولید می‌شود اما تعداد آن بسیار کم است.

وی در مورد خصوصیات تکنیک استاپ‌موشن اظهار داشت: در این تکنیک دوربین مانند فیلم‌های زنده افقی از صحنه فیلم‌برداری می‌کند در صورتی که در دیگر تکنیک‌های انیمیشین دوربین عمود به صحنه نگاه می‌کند. از خصوصیات دیگر این تکنیک این است که در مقیاسی کوچک‌تر کار می‌شود، معمولاً مقیاس یک‌به‌ده استفاده می‌شود به این معنی که یک انسان یک متری با عروسکی به‌اندازه ده سانتی‌متر نمایش داده می‌شود که سهولت در نورپردازی و اجرای آسان سبب محبوبیت این مقیاس شده است.

علیمراد با بیان این موضوع که در آموزش انیمیشن به کودکان هدف اصلی آموزش ساخت انیمیشن نیست، افزود: پرورش هوش و خلاقیت در آموزش انیمیشن به کودکان مدنظر است و آموزش یک تکنیک است. این موضوع نیز بسیار مهم است که موضوع خوبی برای پر کردن اوقات فراغت است.

پیشکسوت انیمیشن ایران از برگزاری جشنواره در اصفهان به نیکی یادکرد و بیان داشت: جشنواره‌های معروف دنیا در شهرهای زیبا و توانمند برگزار می‌شوند و برگزاری جشنواره در اصفهان از اولین دوره بسیار خوب و باشکوه انجام شد. جشنواره کودک اصفهان حیثیتی بین‌المللی دارد ولی متأسفانه مدتی در اصفهان برگزار نشد و موجب نگرانی اهل هنر گردید، امروز برگزاری این جشنواره در اصفهان سبب خوشنودی است.

وی خطاب به علاقه‌مندان هنر پویانمایی گفت: هر کس عاشق انیمیشن است، می‌تواند در این راه گام بردارد و محدودیتی وجود ندارد.

امیرحسین علی مراد به آموزش تکنیک «کات اوت» به کودکان پرداخت، او در مورد این تکنیک گفت: در این شیوه کار به این‌گونه است که شخصیت‌ها بر روی مقوا نقاشی شده و سپس بریده می‌شوند. با ساخت مفصل برای عروسک‌ها ما می‌توانیم آن‌ها را در جلوی دوربین به حرکت درآوریم.

وی ادامه داد: در این کارگاه قصد داریم تا یک فیلم کوتاه بسازیم. این فیلم می‌تواند یک داستان کوتاه را روایت کند.

گروهی با مقوا شروع به ساخت آدم‌های کوچک کردند، این آدم‌ها به دست کودکان شروع به شکل گرفتن کرد و اولین شخصیت انیمیشن کارگاه استاپ‌موشن به دست هنرمندان آینده ایران ساخته شد. گروهی دیگری ماشین‌هایی را خلق کرده و عده‌ای هم پس‌زمینه‌ها را نقاشی کردند.

سی‌امین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودک و نوجوان اصفهان بذر هنر را در دل کودکانی می‌کارد که هنر آینده این کشور به دست آن‌ها رقم خواهد خورد.