ویژگی‌های یک گهواره مناسب چیست؟

برخلاف بسیاری از وسایلی که در فهرست مایحتاج سیسمونی فهرست شده‌اند، خرید وسایل خواب برای نوزاد یکی از ضروریات است. برای ماه‌های اول تهیه یک گهواره کوچک یا تخت کنار مادر، بهترین گزینه به حساب می‌آید و بعد که نوزاد بزرگ‌تر شد، می‌توانید او را به تخت کودک منتقل کنید.

به گزارش کودک پرس، برخلاف بسیاری از وسایلی که در فهرست مایحتاج سیسمونی فهرست شده‌اند، خرید وسایل خواب برای نوزاد یکی از ضروریات است. برای ماه‌های اول تهیه یک گهواره کوچک یا تخت کنار مادر، بهترین گزینه به حساب می‌آید و بعد که نوزاد بزرگ‌تر شد، می‌توانید او را به تخت کودک منتقل کنید. به توصیه پزشکان قرار دادن نوزادان در تخت تا پیش از ۲ یا ۳‌سالگی کمی خطرناک است؛ چرا‌که نوزاد قدرت حرکت چندانی ندارد و ممکن است دچار حوادثی مانند سندرم مرگ ناگهانی شود. برای خرید گهواره باید نکاتی را در نظر بگیرید که البته بعد‌ها برای خرید تخت نیز به کارتان بیاید. از‌آنجا‌که نوزادان در ماه‌های اولیه بیشتر وقت خود را در گهواره می‌گذرانند، علاوه بر زیبایی و راحتی باید به ایمنی آن هم فکر کنید.

تخت‌های تبدیل‌شونده
اگر بخواهید اقتصادی فکر کنید و چیزی بخرید که تا چند سال بتوان از آن استفاده کرد، شاید خرید یک تخت نوزاد- نوجوان از اولویت‌هایتان باشد. این تخت‌ها طوری ساخته شده‌ که تا وقتی نوزاد شما کوچک است، می‌توانید به صورت تخت نوزاد از آن استفاده کنید و وقتی بزرگ‌تر شد با جدا کردن قسمت‌های اضافی آن را به تخت بزرگ‌تر تبدیل کنید که تا ٩- ٨‌سالگی آن را استفاده کند. اما هنگام خرید به چند نکته توجه داشته باشید: اول اینکه در انتخاب دقت کنید. تختی را انتخاب کنید که بعد از چند سال از شکل و شمایلش خسته نشوید و طرح آن طوری باشد که هم برای سال‌های نوزادی مناسب باشد و هم برای سال‌های کودکی. از محکم بودن اتصالات مطمئن شوید و یک بار تخت را از حالت نوزاد به نوجوان تبدیل کنید تا اگر مشکلی داشت‌‌ همان لحظه برطرف کنید. فاصله بین میله‌های حصار را هم به خوبی بررسی کنید. این فاصله نباید بیشتر از ۵ تا ۱۰‌سانتی‌متر باشد تا سر کودک از آن عبور نکند. اگر این فاصله با استاندارد‌ها مغایرت داشته باشد، ممکن است سر نوزاد بین میله‌ها گیر کرده و دچار حادثه شود.

اندازه گهواره
اولین نکته در زمینه ایمنی گهواره اندازه آن است. گهواره نه باید آن‌قدر بزرگ باشد که نوزاد در آن غلت بزند یا بچرخد و نه آن‌قدر کوچک که جایی برای حرکت نداشته باشد؛ بلکه اندازه آن باید به قدری باشد که نوزاد در آن احساس راحتی کند و فضای کافی برای تکان دادن دست‌ها و پا‌هایش داشته باشد. تکان‌های اضافی ممکن است باعث شود نوزاد بعد از غلت زدن دیگر نتواند برگردد و حادثه‌ای برایش اتفاق بیفتد.

هماهنگی لحاف و تشک
برخی گهواره‌ها با قیمت گزافی به بهانه دارا‌بودن ست لحاف و تشک به فروش می‌رسند. بهتر است پولتان را دور نریزید؛ چون این ست‌های زیبا تنها جنبه دکوری دارند و نوزاد شما حداقل تا یک سالگی نیازی به بالش، لحاف و تشک ندارد و حتی استفاده از این وسایل می‌تواند برای سلامت او خطرناک باشد و سندرم مرگ ناگهانی یا مرگ گهواره را به همراه داشته باشد. اگر هم اصرار به خرید این وسایل دارید استفاده از بالش را فراموش کنید. برای تشک هم بهتر است تشکی را انتخاب کنید که بافت سفت و ارتفاع کمی دارد و به خوبی در کفه گهواره جای می‌گیرد و فضای اضافی اطراف آن باقی نمی‌ماند. به جای لحاف از یک روانداز سبک یا پتوهای سوراخ‌دار استفاده کرده و در عوض لباس مناسب‌تری تن نوزاد کنید. اگر از گهواره‌های چوبی یا تخت‌های نوزاد استفاده می‌کنید، توجه داشته باشید که تشک به دیواره‌های تخت بچسبد. فاصله تشک تا دیواره نباید بیشتر از یک انگشت باشد، اگر این فاصله به ٢‌انگشت رسید خیلی سریع به فکر تعویض تشک باشید؛ چرا‌که این فاصله برای نوزاد خطرناک است و امکان دارد هنگام خواب دست، پا یا انگشتانش بین دیواره تخت و تشک گیر کند.

استحکام
در فروشگاه گهواره را خوب تکان دهید تا مطمئن شوید ثبات و پایداری کافی برای حرکات و جنب‌و‌جوش‌های بی‌پایان نوزاد را دارد. پایه‌های گهواره حین تکان دادن، باید ثابت و محکم روی زمین بمانند و گهواره لق نزند. اتصالات و دیگر نقاطی را که با تکان خوردن تحت تاثیر قرار می‌گیرند، به خوبی بررسی کنید. بهتر است گهواره‌ای را انتخاب کنید که توانایی تحمل وزن یک نوزاد سنگین را داشته باشد؛ چرا‌که برخی گهواره‌ها اگرچه ظاهری فانتزی و زیبا دارند، از نظر پایداری و استواری و حفظ تعادل ضعیف هستند و تنها مزیتشان شکل و شمایل زیبا و فریب‌دهنده‌شان است.

چرخ‌های متحرک
سعی کنید به دنبال گهواره یا تختی باشید که چرخ داشته باشد. چرخ‌ها به شما این امکان را می‌دهند تا گهواره را به هر نقطه‌ای از خانه که مایل هستید بدون دردسر منتقل کنید، اما بهتر است گهواره‌ای را انتخاب کنید که بتوان چرخ‌ها را از آن جدا کرد یا حداقل قفل مناسبی داشته باشند تا زمانی که نوزاد شما به جنب‌و‌جوش افتاد، از پایداری و محکم بودن چرخ‌ها مطمئن شوید یا زمانی که به آن‌ها نیاز ندارید، بتوانید به راحتی چرخ‌ها را جدا کنید تا پایه‌های گهواره سفت و محکم روی زمین بماند.

انتخاب‌های دیگر
با توجه به بودجه‌ای که می‌خواهید خرج کنید، ممکن است انتخاب‌های دیگری هم داشته باشید، مثلا گهواره‌هایی که یک سمت آن‌ها جدا شده و به تخت مادر وصل می‌شود. این گهواره‌ها کار شیردهی را به‌ویژه در طول شب راحت‌تر می‌کنند؛ چرا‌که می‌توانید بدون بلند شدن و بیرون آوردن نوزاد، او را به سمت خود بکشید و شیر بدهید. تخت‌های مسافرتی نیز یکی دیگر از انتخاب‌های شماست. در واقع با یک تیر دو نشان زده‌اید و تختی تهیه کرده‌اید که هم در خانه و هم در سفر می‌توان از آن‌ استفاده کرد. این تخت‌ها معمولا چهارچوب فلزی یا پلاستیکی دارند و به راحتی جمع شده و می‌توانید آن را با خود به سفر ببرید، در این صورت هر جا که بروید نوزادتان جای مخصوص خودش را دارد.

ارتفاع قابل تنظیم کفه
تنظیم‌شونده بودن ارتفاع کفه، از دیگر نکاتی است که باید در نظر بگیرید. کفه بیشتر گهواره‌ها یا تخت و پارک‌ها با استانداردهای رشد کودک تنظیم می‌شوند. در ماه‌های اول که نوزاد شما بیشتر به حالت درازکش است، می‌توانید ارتفاع بالا‌تر را انتخاب کنید تا گذاشتن و برداشتن نوزاد راحت باشد و وقتی نوزادتان کمی به جنب‌و‌جوش افتاد و بزرگ‌تر شد ارتفاع پایین را تنظیم کنید تا نتواند به راحتی از کناره‌های تخت بگیرد، چون ممکن است با تکان دادن گهواره بیفتد یا زمانی که شما خواب هستید، از گهواره بیرون بیاید.

تزئینات جانبی
گهواره و تخت نوزاد هر‌چه ساده‌تر باشد، بهتر است. گول تزئینات رنگارنگ و اغواکننده‌ای که گا‌هی روی گهواره‌ها به فروش می‌رسد نخورید، چون ممکن است کنده شوند و خطر خفگی برای نوزاد داشته باشند. گاردهایی هم که با تخت‌ها و گهواره‌ها به فروش می‌رسند و به چهار طرف دیواره‌های تخت بسته می‌شوند تا از ضربه‌های احتمالی در اثر تکان خوردن نوزاد جلوگیری کنند، اگرچه زیبا هستند اما استفاده از آن‌ها، بنا به استانداردهای جدید ایمنی لوازم کودک، منسوخ اعلام شده و دیگر کارآیی چندانی ندارند. به یاد داشته باشید که این وسایل تنها جنبه تزئینی دارند و خریدشان چندان ضروری نیست.

حصار متحرک
برخی گهواره‌ها یا تخت‌های نوزاد در یک طرف حصاری دارند که با پایین دادن آن، برداشتن و بغل کردن نوزاد برای والدین راحت‌تر باشد. اگرچه شاید این یک مزیت به حساب بیاید به‌ویژه برای وقتی که نوزاد شما کمی سنگین‌تر می‌شود، طبق قوانین جدیدی که از سال‌۲۰۱۱ در آمریکا برای ایمنی وسایل کودک وضع شده، تولید چنین گهواره‌هایی ممنوع و خرید و فروش این نوع گهواره‌ها با توجه به گزارش حوادثی که طی سال‌های گذشته منتشر شده، غیرقانونی است. در این مورد انتخاب با خود شماست. اگر خواستید گهواره‌ای انتخاب کنید که حصار متحرک دارد، بهتر است با توجه به سبک زندگی‌تان و با در نظر گرفتن موارد ایمنی، تختی را انتخاب کنید که قفل‌های حصار آن ‌اعتمادپذیر بوده و خطری برای نوزاد ایجاد نکنند.

چگونه نوزاد را در گهواره بخوابانید؟
معمولا خواباندن نوزاد، کار مشکلی است که والدین به‌ویژه مادر، در طی شبانه‌روز با آن دست به گریبان هستند و کودک ممکن است به هر علتی از خوابیدن امتناع کند.
معمولا نوزادان و کودکان تمایل دارند که برای خوابیدن در آغوش گرفته شوند، اما در آغوش گرفتن و خواباندن نوزادان به طور مداوم و همیشگی برای والدین امکان‌پذیر نیست.
به همین دلیل استفاده از گهواره می‌تواند روشی مناسب به جای آغوش مادر محسوب شود، زیرا گهواره با حرکت دورانی خود، آغوش مادر را تا حدی تداعی می‌کند. به والدین عزیز توصیه می‌شود برای استفاده بهتر از گهواره، به نکات زیر توجه کنند‌:
اگر نوزاد را عادت دهید که روی دستان یا در آغوش شما به خواب برود، برای شما مشکل‌آفرین خواهد شد
همیشه وقت مشخصی را برای خواباندن کودک خود قرار دهید. پس از انجام مواردی مانند حمام دادن، تعویض پوشک، نوازش کردن، تکان دادن و لالایی خواندن برای کودک، او را برای خوابیدن آماده کنید.
کودک خود را عادت دهید که برای خوابیدن داخل تخت یا گهواره خود قرار داشته باشد.
کودک خود را عادت دهید که روی پشت خود بخوابد و از خواباندن او روی شکم خودداری کنید، زیرا علاوه بر فشار آمدن به شکم او و ایجاد مشکلات کمر و گردن در آینده، احتمال خفگی کودک به‌ویژه در وسایلی مانند گهواره افزایش می‌یابد.
اگر کودکی دارید که در طی شب، در تختخواب خود دچار بی‌خوابی می‌شود و گریه می‌کند، کاری کنید که طی روز ساعات بیشتری با مادر خود باشد و کمتر در گهواره قرار بگیرد، تا خوابیدن درون گهواره در طی شب برایش تکراری و خسته‌کننده
نشود.
استفاده از تختخواب نوزاد کنار تخت مادر، نوزاد را تا حدی از مادر جدا می‌کند. این جدا بودن دو مزیت دارد‌: یکی کاهش خطر له شدن کودک زیر بدن مادر و دومی کمتر بیدار شدن نوزاد در طول شب است. نوزادی که کاملا چسبیده به مادر می‌خوابد، بیشتر از نوزادی که کمی با مادر فاصله دارد، در طی شب از خواب بیدار می‌شود.

یادتان نرود:
گهواره یا تخت را به دور از پنجره قرار دهید. پرده‌ها خطر بزرگی برای نوزاد محسوب می‌شوند. ممکن است نوزاد بازیگوشی کند ، پرده را بکشد و روی سرش بیفتد.
محل قرار گرفتن گهواره همچنین باید به دور از تابش مستقیم آفتاب باشد. نور مستقیم آفتاب برای نوزادان ناراحت‌کننده است.
تا ۶‌ماهگی مکانی برای گهواره در اتاق خودتان تعیین کنید و تا حد امکان نوزاد را به تخت خودتان راه ندهید که در این صورت اگر نوزاد دلبندتان به آن عادت کند دیگر جدا کردنش بسیار مشکل خواهد شد.
مناسب‌ترین مدل خوابیدن برای نوزاد در گهواره «خوابیدن به پشت» است، هرگز نوزادی را که هنوز غلتیدن بلد نیست، روی شکم یا پهلو نخوابانید چون ممکن است دچار سندرم مرگ ناگهانی بشود.
گهواره‌های با دیواره جانبی متحرک ایمن شمرده نمی‌شوند و فروش و تولیدشان از سال ٢٠١١ در آمریکا ممنوع شده است، چراکه ممکن است نوزاد در میان آن گیر کند.
فاصله میله‌های گهواره نباید بیش از ٧.٣ سانتی‌متر بیشتر باشد. رأس نرده گهواره نیز باید دست‌کم ۶۶ سانتی‌متر با سطح تشک فاصله داشته باشد
با افزایش قند نوزاد، تشک را به‌طور دوره‌ای پایین آورید.
ممکن است به نظر رسد که بالشتک‌های ضربه‌گیر برای محافظت از نوزادان ضربه‌ها مفید باشند، اما درواقع نباید از آن‌ها در گهواره‌ها استفاده کرد. شواهد درباره اینکه این بالشتک‌ها از آسیب جدی جلوگیری می‌کنند، وجود ندارد و از طرف دیگر آن‌ها نوزاد را در معرض خطر خفه شدن یا گیر افتادن قرار می‌دهند. همچنین نوزاد ممکن است از آن‌ها برای بالا رفتن از گهواره استفاده کند.
اسباب‌بازی‌ها بزرگ و حیوانات پرشده را درون گهواره نگذارید، چون نوزاد ممکن است با گذاشتن آنها زیر پایش از گهواره بیرون بیاید.
بالش‌ها، رواندازهای حجیم و لحاف‌های سنگین را در گهواره به کار نبرید، نوزاد ممکن است زیر آن‌ها خفه شود.

منبع : روزنامه شهرآرا