ثبت‌نام اتباع خارجی در مدارس ایران آغاز شد+ شیوه‌نامه

ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی در مدارس ایران آغاز شد؛ ثبت‌نام این دانش‌آموزان با رعایت مواردی، در مقاطع مختلف تحصیلی تا سطح دیپلم در مدارس دولتی همانند دانش‌آموزان ایرانی است.

به گزارش کودک پرس ، دانش‌آموزان اتباع خارجی در ایران امکان تحصیل دارند؛ آنها می‌توانند در مدارس ایران درس بخوانند و از امکانات تحصیلی مانند دانش‌آموزان ایرانی برخوردار شوند.

 

* فارغ از قومیت و رنگ پوست، هیچ دانش آموزی نباید از مهر جا بماند

سید محمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش چندی پیش در همایش مسئولان امور تحصیلی اتباع خارجی در ادارات کل آموزش و پرورش سراسر کشور با بیان اینکه بیش از 10 درصد رشد ثبت‌نام دانش‌آموز افغانستانی را در مدارس ایران نسبت به سال گذشته داشتیم، اظهار کرد: همکارانم بدون هیچ‌گونه تفاوت‌نگری نسب به دانش‌آموزان ایرانی و اتباع خارجی درباره ثبت‌نام دانش‌آموزان تلاش کردند.

وی با تأکید بر اینکه سیاست وزارت آموزش و پرورش، ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی در مدارس است و نباید هیچ مانعی در این راه وجود داشته باشد، افزود: هیچ دانش‌آموزی از مهر نباید جا بماند؛ برای ما قومیت و رنگ پوست فرق نمی کند و همه باید در مدارس ثبت‌نام شوند.

 

* دستورالعمل ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی در مدارس کشور ابلاغ شد

غلامرضا کریمی رئیس مرکز امور بین‌الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش نیز چند روز پیش در گفت‌وگو با خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس اظهار کرد: دستورالعمل ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی در مدارس کشور ابلاغ شد.

وی با بیان اینکه این بخشنامه مشابه بخشنامه سال‌های قبل است، افزود: همه دانش‌آموزان اتباع خارجی مجاز و غیرمجاز همچنان بر اساس دستور رهبر معظم انقلاب، در مدارس ثبت‌نام می‌شوند.

وی با تأکید بر اینکه هیچ محدودیتی برای ثبت‌نام وجود ندارد، گفت: با سازمان‌های بین‌المللی هماهنگ کردیم که کمک بیشتری را در این مسیر به ما داشته باشند تا بتوانیم مسائل و مشکلاتی که اتباع خارجی در بحث تحصیل  با آن مواجه هستند را برطرف کنیم.

کریمی تصریح کرد: پیش‌بینی می‌کنیم امسال 10 تا 15 درصد افزایش ثبت‌نام در تعداد دانش‌آموزان اتباع خارجی داشته باشیم.

به گزارش فارس، در حال حاضر 453 هزار دانش‌آموز اتباع خارجی در مدارس کشور تحصیل می‌کنند که 419 هزار نفر اتباع افغانستانی هستند.

 

* شیوه‌نامه ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی در سال تحصیلی 98ـ1397

در راستای اجرای سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی ایران و دستور مقام معظم رهبری در خصوص جذب دانش‌آموزان اتباع خارجی(و به استناد اصلی یکصد و سی و هشتم قانون اساسی) و همچنین بر اساس مصوبه مورخ هشتم اردیبهشت ماه 1395 هسأت وزیران ، آیین‌نامه ثبت‌نام و ادامه تحصیل دانش‌آموزان اتباع خارجی در مدارس رسمی کشور برای سال تحصیلی 98ـ1397 ابلاغ شد.

 

* ماده 1ـ مدارک معتبر برای ثبت‌نام اتباع خارجی در مدارس وزارت آموزش و پرورش 

بر اساس آیین‌نامه مذکور و دستورالعمل‌های وزارت کشور، دانش‌آموزان برای ثبت نام در مدارس رسمی جمهوری اسلامی ایران باید دارای یکی از مدارک زیر باشند:

– گذرنامه که دارای پروانه اقامت باشد (دارای کد 16 رقمی فراگیر)

– کارت هویت ویژه اتباع خارجی (صادره از اداره کل امور اتباع خارجی وزارت کشور)

– دارندگان کارت‌های آمایش 11، 12 و یا 13

– دارندگان برگ تردد بین شهری (معادل کارت آمایش)

– دفتر چه پناهندگی معتبر صادره از ناجا (دارای کد 16 رقمی فراگیر)

– گذرنامه مشمولین طرح خانواری با هر میزان اعتبار(دارای کد 16 رقمی فراگیر).

– دفترچه اقامت معتبر صادره از ناجا (دارای کد 16 رقمی فراگیر)

– کارت ویژه حمایت تحصیلی برای اتباع خارجی (معرفی نامه حمایت تحصیلی).

– دارندگان کارت اقامت ویژه (صادره از اداره کل امور اتباع خارجی وزارت کشور)

 

تذکر: ثبت‌نام با گذرنامه‌های خانواری با اعتبار 31 خرداد ماه 95 و بعد از آن بلامانع است و گذرنامه‌های با اعتبار قبل از تاریخ مذکور فاقد اعتبار بوده و برای ثبت‌نام در مدارس نیازمند به اخذ برگ حمایت تحصیلی از دفاتر کفالت است.

 

* شرایط ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی

ثبت‌نام دانش‌آموزان موضوع این آیین‌نامه در مقاطع مختلف تحصیلی تا سطح دیپلم در مدارس دولتی همانند دانش آموزان ایرانی است.

الف) ثبت‌نام دانش‌آموزان دارای مدارک هویتی و اقامتی معتبر

دانش‌آموزان دارای مدارک معتبر فوق که فاقد مدارک تحصیلی خارجی هستند می‌توانند به مدارس رسمی (دولتی و غیر دولتی) مراجعه و با توجه به شرایط ذیل اقدام به ثبت نام و ادامه تحصیل نمایند.

تذکر 1: پس از رویت تصویر مدارک اقامتی و مطابقت با اصل و درج عبارت «تطبیق شد» و قید تاریخ و امضاء توسط مدیر واحد آموزشی در پرونده تحصیلی دانش‌آموز بایگانی می‌گردد و اصل آن به ولی دانش‌آموز مسترد می‌گردد.

تبصره 1: دانش‌آموزانی که طبق ماده 1 این شیوه‌نامه اقدام به ثبت‌نام نموده‌اند، در صورت منقضی شدن مدارک اقامتی، ادامه تحصیل آنان تا پایان سال تحصیلی بلامانع است.

تذکر 2: در صورت وجود ابهام، ارائه گواهی تأیید اصالت و اعتبار گذرنامه، دفترچه پناهندگی، دفترچه اقامت و کارت آمایش از سوی مراجع صادر کننده و ذیربط و دوایر تابعه آن توسط مدیر مدرسه که به صورت محرمانه ارائه می‌شود، الزامی است.

تذکر 3: مدارک هویتی و اقامتی هر فرد (به جز دفترچه اقامت و کارت اقامت ویژه) در محدوده همان استان یا شهرستان محل صدور معتبر بوده و دارندگان آن صرفاً مجاز به ثبت‌نام در همان محدوده می‌باشند. موارد استثناء توسط ادارات کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور و ناجا اعلام می‌گردد.

تبصره 2: تحصیل فرزندان ایثارگران اتباع خارجی در مدارس شاهد و مدارس ایثارگران با رعایت ضوابط و شرایط ورود به این مدارس، بلامانع است.

تبصره 3: تحصیل دانش‌آموزان اتباع خارجی در مدارس غیردولتی، نمونه دولتی، استعدادهای درخشان و استثنایی همانند دانش‌آموزان ایرانی خواهد بود.

تبصره 4: در مورد اخذ کمک‌های مردمی از اتباع خارجی نیز همانند دانش‌آموزان ایرانی عمل می‌شود.

ب) ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی دارندگان مدارک اقامتی نامعتبر (تاریخ گذشته) و فاقدین مدارک اقامتی (اتباع خارجی ساکن در استان‌ها و مناطق غیر ممنوعه)

دانش‌آموزانی که دارای مدارک هویتی و اقامتی نامعتبر و یا فاقد هرگونه مدارک هویتی و اقامتی معتبر هستند فقط از طریق کارت ویژه حمایت تحصیلی برای اتباع خارجی که از سوی اداره کل امور اتباع خارجی وزارت کشور صادر می‌گردد، می‌توانند در مدارس رسمی ثبت‌نام و ادامه تحصیل نمایند.

تبصره 1: کارت به صورت رایانه‌ای با شناسه اختصاصی اداره کل امور اتباع خارجی وزارت کشور و صرفا برای تحصیل اتباع صادر و فقط نزد ادارات آموزش و پرورش سراسر کشور معتبر است.

تبصره 2: کارت حمایت تحصیلی شامل مشخصات فردی اظهار شده از طرف ولی دانش‌آموز و شناسه اختصاصی و عکس دانش‌آموز و ولی وی است.

 

به منظور ساماندهی ثبت‌نام و ادامه تحصیل دانش‌آموزان اتباع خارجی غیر مجاز، و ثبت‌نام قطعی از افراد مذکور انجام مراحل ذیل الزامی است:

1-  مراجعه متقاضی به دفاتر تعیین شده از سوی اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور جهت اخذ برگه معرفی نامه سنجش سلامت و ایمن سازی به صورت سیستمی و فیزیکی جهت سنجش سلامت.

2- مراجعه متقاضی به ستاد مراکز بهداشت شهرستان مربوطه جهت معرفی به مرکز بهداشتی درمانی تعیین شده به منظور انجام معاینات پزشکی و واکسیناسیون.

3- نتیجه سنجش سلامت و ایمن سازی گروه سنی 6 تا 18 سال اتباع خارجی جدید الورود به مدارس توسط مرکز بهداشت شهرستان به دفاتر کفالت تعیین شده از سوی اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور اعلام و از طریق دفاتر مذبور بصورت سیستم رایانه‌ای(سناد) در متن معرفی نامه حمایت تحصیلی به مدارس و ادارات آموزش و پرورش اعلام می‌گردد.

4- مراجعه متقاضی به مدارس ابتدایی برای ثبت‌نام در دوره‌های ابتدایی و ادارات آموزش و پرورش برای دوره‌های متوسطه اول و دوم جهت تعیین پایه تحصیلی.

تبصره: دانش‌آموزانی که دارای کارت ویژه حمایت تحصیلی سال گذشته و یا مدارک اقامتی نامعتبر مانند کارت آمایش، گذرنامه و… تاریخ گذشته هستند و در سال گذشته دارای سابقه آموزشی در مدارس رسمی بودند اما بنا به دلایلی موفق به تمدید مدارک خود نشده‌اند، نیاز به تعیین پایه تحصیلی مجدد نداشته ولی جهت اخذ کارت ویژه حمایت تحصیلی و شناسه اختصاصی برای سال تحصیلی جدید 98 – 1397 می‌بایست به دفاتر تعیین شده از سوی اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور مراجعه و بعد از آن برای ثبت‌نام و ادامه تحصیل به مدارس خود مراجعه نمایند.

5- ثبت نام موقت در سامانه سناد و تعیین پایه تحصیلی

کلیه دارندگان «کارت ویژه حمایت تحصیلی برای اتباع خارجی» با شناسه اختصاصی که فاقد مدرک تحصیلی خارجی و متقاضی ثبت‌نام در پایه‌های دوره ابتدایی هستند، جهت ثبت‌نام موقت، به نزدیکترین دبستان محل سکونت خود مراجعه کنند.

مدیران مدارس ابتدایی برای تعیین پایه تحصیلی دانش‌آموزان  باید مطابق با مفاد ماده 43 آیین نامه اجرایی مدارس اقدام کنند.

کلیه دارندگان «کارت ویژه حمایت تحصیلی برای اتباع خارجی» با شناسه اختصاصی متقاضی ثبت‌نام و ادامه تحصیل در پایه های مختلف دوره های متوسطه اول و دوم، می‌بایست به اداره آموزش و پرورش منطقه محل سکونت خود مراجعه کنند.

 

ادارات آموزش و پرورش نیز باید برای تعیین پایه تحصیلی متقاضیان دوره اول متوسطه که فاقد مدرک تحصیلی می باشند، مطابق مفاد ماده 43 آیین نامه اجرائی مدارس و برای تعیین پایه تحصیلی متقاضیان دوره دوم متوسطه، مطابق مفاد ماده 61 آیین نامه آموزشی دوره دوم متوسطه روزانه، مصوب جلسه 932 شورای عالی آموزش و پرورش 17 خردادماه 95  عمل نموده و پس از تعیین پایه تحصیلی، نسبت به صدور معرفی نامه به مدارس مربوطه اقدام نمایند.

تذکر 1: آن دسته از دانش‌آموزان اتباع خارجی که دارای مدرک تحصیلی خارجی می‌باشند، لازم است پیش از مراجعه به مدارس، نسبت به ارزشیابی و تطبیق مدارک تحصیلی خود از طریق مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور اقدام نمایند. راهنمای متقاضیان ارزشیابی مدارک تحصیلی خارجی شامل مدارک مورد نیاز جهت تشکیل پرونده و سیر مراحل اداری آن از طریق پایگاه اینترنتی مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور به نشانی http://mbm.medu.gov.ir در دسترس و قابل مشاهده است.

تذکر 2: دانش‌آموزان اتباع خارجی متقاضی ثبت‌نام در مدارس ایرانی خارج از کشور می‌بایست مطابق با تذکر 1، پس از ارزشیابی مدارک تحصیلی خارجی و تعیین رشته و پایه استحقاقی، جهت دریافت کد سناد، مدارک و مستندات لازم را به این مرکز ارسال نمایند.

تبصره: چنانچه متقاضیان ادامه تحصیل پس از تعیین پایه تحصیلی، دارای کبر سن بوده و امکان ادامه تحصیل در مدارس رسمی روزانه را ندارند، می‌توانند با معرفی‌نامه ادارات آموزش 4و پرورش مربوطه به نهضت سواد آموزی و یا مدارس بزرگسالان مراجعه نمایند.

 

تذکر مهم: ضروری است قوانین مرتبط با رعایت شرایط سنی در کلیه دوره‌های تحصیلی روزانه مد نظر قرار گیرد و چنانچه در مورد تطبیق سن خوداظهاری با ظاهر فرد تردیدی وجود دارد مدیر مدرسه می بایست دانش‌آموز را جهت تعیین قطعی سن به مرکز بهداشتی تأیید کننده سلامت دانش‌آموز معرفی نماید تا در کمیسیون مربوطه مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه به مدرسه اعلام گردد. نتیجه اعلام شده ملاک عمل بوده و در پرونده دانش‌آموز ضبط می‌شود.

 6- ثبت‌نام قطعی در مدارس

پس از انجام مراحل فوق (اعلام تاییدیه گواهی سلامت بهداشتی از اداره کل امور اتباع خارجی وزارت کشور در سیستم سناد و تعیین پایه تحصیلی) مدارس می توانند حداکثر تا تاریخ31 مرداد ماه 97 نسبت به ثبت نام قطعی اقدام کنند.

ج)  ثبت نام دانش‌آموزان اتباع خارجی در هنرستان‌های شاخه فنی و حرفه‌ای، کاردانش و مدارس رسمی نیز با رعایت موارد ذیل بلامانع است:

1- ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش با رعایت سهمیه در رشته‌های زیر مجاز است:

الف) پذیرش 20 درصدی از ظرفیت هر ناحیه/ شهرستان/ منطقه: فقط در شاخه فنی و حرفه ای رشته‌های پویانمایی (انیمیشین)، سینما، موسیقی (نوازندگی ساز ایرانی)، موسیقی (نوازندگی ساز جهانی)، نمایش، نقاشی و شاخه کاردانش در رشته‌های هتلداری، نقاشی ایرانی، صحافی و جلد سازی، نوازندگی ساز ایرانی، نوازندگی ساز جهانی، آواز ایرانی، آواز جهانی.

ب) پذیرش 10 درصدی از ظرفیت هر ناحیه/ شهرستان/ منطقه متناسب با سیاست‌های توسعه متوازن استان در سایر رشته‌های شاخه فنی حرفه‌ای و کاردانش

تبصره: تغییر درصد ثبت نام در هنرستان ها در صورت عدم مغایرت با سند راهبردی آموزش اتباع خارجی و اعلام آن از طریق کمیته آموزش و پژوهش بلامانع است.

2- رعایت ضوابط ثبت‌نام در کلیه مدارس رسمی کشور برای دانش آموزان اتباع خارجی همانند رعایت ضوابط برای دانش آموزان ایرانی است.

 

شیوه‌نامه ثبت‌نام را می‌توانید از اینجا دانلود کنید:  شیوه‌نامه ثبت‌نام اتباع خارجی شیوه‌نامه ثبت‌نام اتباع خارجی 

 

 

 

 

منبع: فارس