بیماری های پوستی در کودکان

پوست کودکان 5 برابر نازک تر و لطیف تر از بزرگسالان است و دقیقا به همین علت است که بسیاری از موادی که به پوست یک بزرگسال آسیبی نمی رسانند، ممکن است در تماس با پوست یک کودک فاجعه آفرین باشند.

به گزارش کودک پرس ، بثورات یکی از رایج‌ترین دلایل مراجعه والدین به مطب پزشکان اطفال است. در اغلب موارد، والدین نگران، با خیال راحت از مطب بیرون می‌آیند و پزشک هیچ وضعیت خطرناکی را روی پوست کودک گزارش نمی‌کند. اما در برخی موارد، نگرانی والدین چندان هم بی‌دلیل نیست و بثوراتی که همراه با تب، مشکلات تنفسی، استفراغ یا مشکلاتی در سلامت عمومی کودک بروز می‌کنند، از وقوع مشکلاتی جدی در بدن او خبر می‌دهند. اگر فرزند شما هم این روز‌ها از خارش، قرمز شدن پوست و بروز دانه‌ها روی آن شکایت می‌کند این مطلب را بخوانید. کودک شما به کدام یک از مشکلات زیر مبتلاست.

شپش سر
عجیب نیست اگر این روز‌ها موجودات سفید ذره‌بینی را در لا‌به‌لای مو‌های فرزندتان مشاهده کنید. شپش‌های پوستی، چند سالی است که در مدارس و مهدکودک‌ها شایع شده‌اند و روی ریشه مو، گردن و پشت گوش، خود را نشان می‌دهند. این حشرات، به سرعت تکثیر شده و اطرافیان فرد مبتلا را هم گرفتار خود می‌کنند. پس اگر فرزندتان از خارش سر شکایت کردن و شما هم دانه‌های سفیدی شبیه شوره را لا‌به‌لای موهایش دیدید، تصور نکنید که به حساسیت پوستی دچار شده است.

زگیل
یکی دیگر از بیماری‌های پوستی رایج در کودکان، زگیل است. این زایده‌ها به شکل‌های مختلفی خود را روی پوست نشان می‌دهند و معمولا روی انگشتان دست و پا مشاهده می‌شوند. زگیل‌ها اغلب زایده‌هایی سخت و خشن هستند که با برجستگی اندکی روی پوست مشخص می‌شوند و در اغلب موارد، بدون نیاز به درمان تخصصی یا با تجویز پماد‌های موضعی، بهبود پیدا می‌کنند.

مولوسکوم عفونی
مولوسکوم عفونی یک بیماری پوستی ویروسی است و دانه‌های گوشتی به رنگ قهوه‌ای مایل به سفید یا زرد، سفید یا صورتی نشانه ابتلا به آن هستند. قطر این دانه‌ها معمولا ۲ تا ۵ میلی‌متر است و معمولا کودک مبتلا به این مشکل، از درد و سوزش شکایت نمی‌کند. البته خارش پوست، یکی از مشکلاتی است که این کودکان را آزار می‌دهد. این زایده‌ها معمولا بعد از چند هفته خود به خود محو می‌شوند و گاهی هم تا چند سال روی پوست می‌مانند. اما حتی در صورت ماندگار شدنشان، معمولا درمانی برای آن‌ها توصیه نمی‌شود. چراکه علت اصلی ابتلا به مولوسکوم، ویروس است.

اگزما
اگزما از بیماری‌های پوستی است که به دلایل متفاوت پوست را مورد تهاجم قرار می‌دهد و انواع مختلفی نیز دارد.
خارش مزمن پوست، نشانه ابتلا به درماتیت آتوپیک است و اغلب کودکان با سابقه ابتلا به آلرژی دچار آن می‌شوند. خشکی و خارش، قرمزی و تحریک شدن پوست، نشانه این نوع اگزماست و گاهی خراشیدن موجب ایجاد شکاف‌هایی در پوست شده و عوارض ثانویه‌ای مثل زخم و عفونت را ایجاد کند.
درماتیت سبورییک معمولا کودکان زیر دو سال را مبتلا می‌کند و در اغلب موارد، سراغ نوزادان زیر ۳ ماه می‌رود. علت ابتلا به این مشکل ناشناخته است، اما تصور می‌شود که مواد موجود در عرق پوست، زمینه‌ساز آن بوده و در نواحی مثل چین زیر گردن یا زیر بغل که بیشتر عرق روی آن می‌نشیند بروز می‌کنند. این بثورات خارش ندارند و خود را با خشکی، قرمزی و کمی پوسته پوسته شدن پوست نشان می‌دهند.
درماتیت تماسی زمانی رخ می‌دهد که مواد خاصی مانند نیکل، مواد آرایشی و شیمیایی، کرم‌ها و مواد شوینده در اثر تماس با پوست باعث ایجاد واکنش در آن شوند. این بثورات اغلب خارش دارند و با درمان‌های موضعی آرام می‌شوند.

جوش پوشک
این بثورات اغلب با اصطلاح سوختگی ناشی از پوشک معرفی می‌شوند و به دلیل هجوم باکتری‌ها و قارچ‌ها، برخی نواحی زیر پوشک را قرمز و دچار خارش و سوزش می‌کنند. واکنش نشان دادن به جنس مواد به کار رفته در پوشک یا ماندن ادرار و مدفوع برای ساعات طولانی از دلایل دچار شدن به آن است. گاهی نیز اسیدی شدن ادرار و مدفوع کودک زمینه را برای دچار شدن به آن فراهم می‌کند.

عفونت‌های عمومی با بثورات گسترده
سرخجه و سرخک، آبله مرغان و رزولا هم از جمله بیماری‌هایی هستند که بثورات به عنوان یکی از عوارض متعددشان روی پوست ایجاد می‌شود. در این موارد، طی شدن دوره بیماری و درمان‌های کلی برای بهبود وضعیت کودک، به از میان رفتن سریعتر بثورات پوستی هم کمک کرده و گاهی نیز دارو‌های موضعی برای کاهش خارش پوست و جلوگیری از ایجاد خراش و زخم تجویز می‌شود.

 

 

6 ترفند برای مراقبت از پوست لطیف کودکان
1. پوست کودکان 5 برابر نازک تر و لطیف تر از بزرگسالان است و دقیقا به همین علت است که بسیاری از موادی که به پوست یک بزرگسال آسیبی نمی رسانند، ممکن است در تماس با پوست یک کودک فاجعه آفرین باشند.

2. یکی از کارهای مهم، شستشوی پوست کودک است اما برخلاف تصور عموم، اگر فرزندتان هنوز نوزاد است، به خصوص در فصل های سرد، حمام کردن هر روزه او تاثیرات نامطلوبی دارد. نوزادان نباید بیشتر از 3 نوبت در هفته حمام شوند. چرا که به گفته پزشکان، نوزادانی که والدینشان آنها را به طور مکرر حمام می کنند، دچار مشکلات پوستی شدیدی مانند اگزما می شوند. بهترین زمان استحمام صبح یا در انتهای روز، قبل از تغذیه است که پس از آن نوزاد شیر بخورد و بخوابد.

3. به تدریج که کودک بزرگ تر می شود می توانید او را روزانه حوالی زمان معینی حمام کنید زیرا حمام کردن روزانه به خصوص در هوای گرم به کودک احساس آرامش و طراوت می دهد.

4. شوینده های کودک باید بسیار ملایم باشند چرا که چربی پوست کودکان کمتر از بزرگسالان است. صابون و شامپوی بچه به دلیل Ph خنثی موجب تحریک و سوزش چشم نمی شود و بین شوینده ها، ملایم ترین ترکیب را دارد. پوست لطیف کودک پس از حمام دچار خشکی می شود. برای پیشگیری از آن می توانید چند قطره روغن بچه را در وان کودک بریزید و کودک را با این آب آبکشی کنید یا پس از حمام کردن و قبل از خشک کردن، مقداری روغن بچه را به پوست خیس او بزنید. هنگام خشک کردن کودک لابلای چین های اندام های او را بادقت کافی تمیز کنید.

5. لباس کودک را با صابون های مخصوص بچه بشویید و از شستن با پودرهای لباسشویی و نرم کننده های لباس خودداری کنید زیرا این مواد برای پوست او حساسیت ایجاد می کند. اگر امکانش را دارید لباس های شسته شده کودک را برای خشک شدن در معرض آفتاب قرار دهید.

6. اگر با التهاب پوست محل پوشک که می تواند منجر به سوختگی، خارش و در نتیجه به هم خوردن آرامش و خواب او شود روبرو شدید، پای بچه را با آب گرم و صابون مخصوص بدن نوزاد بشویید و با دستمال نرم خشک کنید. حوله را روی پوست نکشید زیرا می تواند باعث تشدید ضایعات پوستی شود سپس با پمادهایی که مخصوص سوختگی پای کودک است، چرب کنید. بهتر است تا وقتی که سوختگی بهبود یابد از پوشک های بزرگ تر از اندازه استفاده کنید و شورت های لاستیکی تنگ به کودک نپوشانید.